ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Αντιμετώπιση άγχους με βιταμίνες & συμπληρώματα

Αντιμετώπιση άγχους με βιταμίνες & συμπληρώματα

Το άγχος είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας και πυροδοτείται κυρίως, όταν προκύπτει μια επαγγελματική ή προσωπική υποχρέωση, είτε από κάτι πιο απλό, όπως να προλάβουμε το λεωφορείο.


Η συσσώρευση των στρεσογόνων συναισθημάτων που προκαλεί το άγχος, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε διαταραχές στη διάθεση και την ψυχολογία αλλά και σε σωματική επιβάρυνση. Πριν όμως, όλα αυτά οδηγήσουν σε πιο δυσάρεστες καταστάσεις, όπως κρίσεις πανικού ή ψυχοσωματικά προβλήματα, χρειάζεται να το αντιμετωπίσεις. 


Δεν πρέπει κανείς να ζει μία τόσο εξουθενωτική κατάσταση όπου στερείται στιγμές της ζωής του που θα μπορούσε να απολαύσει, αλλά τις χάνει λόγω του άγχους. 


Προκειμένου, λοιπόν να καταπολεμήσεις το άγχος ώστε να μην επηρεάζει την καθημερινότητά σου, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν και να προάγουν την καλύτερη ψυχική υγεία.

Τι ακριβώς είναι το άγχος; 

Ουσιαστικά, το άγχος λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός «συναγερμού», ο οποίος ενεργοποιείται μπροστά σε μία απαιτητική κατάσταση, σε μία απειλή ή σε ένα δυσάρεστο γεγονός και κινητοποιεί τον άνθρωπο ώστε να την αποφύγει. Ως εδώ, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένας χρήσιμος μηχανισμός για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μεταβατικές ή δυσάρεστες καταστάσεις

Τις περισσότερες φορές, ο τρόπος που ο εγκέφαλος προειδοποιεί τον οργανισμό για αυτό που πρόκειται να συμβεί, είναι ένα αίσθημα φόβου και ανησυχίας. Άρα, συχνά τείνει να γίνεται πολύ ενοχλητικό και η διαχείρισή του είναι επιτακτική, ειδικά σε άτομα που το βιώνουν σε μεγάλο βαθμό. 

Πού οφείλεται το άγχος; 

Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι προσωπικές δυσκολίες αλλά και έκτακτες καταστάσεις προκαλούν συνήθως ένα γενικευμένο άγχος που χρειάζεται αντιμετώπιση

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και πολλές φορές χρησιμοποιούμε τους όρους άγχος και στρες τον έναν στη θέση του άλλου, πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις.

Αν και κάποια συμπτώματα όπως η ταραχή, η ταχυκαρδία και η δυσφορία είναι κοινά, το στρες αποτελεί προπομπό του χρόνιου άγχους. Το στρες είναι μία αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο ερέθισμα, το οποίο προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης και μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε σε εγρήγορση.

Ωστόσο, ενώ το άγχος μπορεί να προκληθεί από στρες, είναι μια διαφορετική πάθηση. Το άγχος πυροδοτείται συνήθως από κάποιο γεγονός, που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας. 

Τα ακριβή αίτια του άγχους δεν είναι σαφή, γιατί σε κάθε άνθρωπο ποικίλλουν τα ερεθίσματα που μπορεί να το πυροδοτήσουν. Οι λόγοι μπορεί να είναι ψυχολογικοί, εσωτερικοί, κοινωνικοί ή ένας συνδυασμός τους. Επανειλημμένως αγχωνόμαστε από υποσυνείδητες καταστάσεις ή λανθασμένες σκέψεις, για αυτό και μπορεί να είναι εύκολο να το διαπιστώσουμε ή και να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας.

Από οικονομικά προβλήματα μέχρι μία απώλεια και από το φορτωμένο πρόγραμμα μέχρι την κοινωνική αποδοχή, μπορεί να προκληθεί έντονο στρες, η αντιμετώπιση του οποίου, πρέπει να είναι άμεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του άγχους; 

Κάθε οργανισμός εξωτερικεύει το στρες που βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, τα πιο συνήθη συμπτώματα άγχους είναι τα εξής: 

  • Ανησυχία & ταραχή
  • Πονοκέφαλος
  • Ταχυπαλμία
  • Δύσπνοια
  • Πόνος στο στέρνο
  • Ίλιγγος
  • Εξανθήματα στο σώμα
  • Δέκατα
  • Εύκολη κόπωση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ευερεθιστότητα
  • Δερματικά προβλήματα
  • Πόνος στο στομάχι
  • Προβλήματα στον ύπνο 

Πώς να αντιμετωπίσω το άγχος; 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άγχος και το στρες μπορoύν να έχουν παραγωγικά αποτελέσματα, αν δεν είναι συχνά και ανεξέλεγκτα. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να εξελιχθούν σε προβλήματα υγείας και για αυτό, είναι σημαντική η αντιμετώπιση του άγχους, πριν προκαλέσει κάτι σοβαρότερο. 

Η μείωση του άγχους είναι εφικτή με την κατάλληλη βοήθεια. Στην πολύ κρίσιμη ερώτηση «πώς να μειώσω το άγχος;», η απάντηση είναι τα καλύτερα  συμπληρώματα  διατροφής, που προάγουν την ανεβασμένη ψυχολογία, βοηθούν στη μείωση του άγχους και τονώνουν το νευρικό σύστημα.

Πολλά από τα συμπτώματα που αντιμετωπίζεις σε μία κρίση άγχους, μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τη λήψη βιταμινών για τη χαλάρωση των νεύρων.

Hint: οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην καλή ψυχολογία. Η ανεπάρκεια τους μπορεί να προκαλέσει στρες, άγχος και κατάθλιψη.

Δες και αυτό: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β!

Συμπληρώματα & βιταμίνες για το άγχος

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι για την καταπολέμηση του άγχους και του στρες, τα συμπληρώματα με αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές επιδράσεις, μπορούν να αποβούν σωτήρια. 

Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια σε κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση υπερβολικού άγχους, η αντιμετώπιση του οποίου μπορεί να γίνει φυσικά με την πρόσληψη αυτών των στοιχείων.

Hint: Τα συμπληρώματα διατροφής και οι βιταμίνες για την ψυχική υγεία, βοηθούν εξίσου τη βελτίωση της φυσικής υγείας.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν υπάρχουν βιταμίνες για  την κατάθλιψη, παρακάτω θα βρεις κάποιες από τις πιο βασικές για την ενίσχυση της διάθεσης και την αντιμετώπιση του στρες.

Πολλές από τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα κατά του άγχους, που ενισχύουν τη σεροτονίνη στο σώμα, έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα του στρες. Οι πολυβιταμίνες για το άγχος δεν θα σε βοηθήσουν μόνο να το διαχειριστείς αλλά και για να νιώσεις καλύτερα.

Με τα συμπληρώματα διατροφής για το άγχος θα κάνεις μόνο καλό στον οργανισμό σου, αφού θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με φυσικό τρόπο και θα ενισχύσεις παράλληλα τον οργανισμό σου.


Βιταμίνες συμπλέγματος Β για καλή διάθεση & ευεξία 


Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βοηθούν τον οργανισμό να συντηρήσει το αμινοξύ «τρυπτοφάνη» και να το μετατρέψει σε 
σεροτονίνη, που είναι ένας νευροδιαβιβαστής ο οποίος ρυθμίζει τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου μας. 

Στις βιταμίνες κατά του στρες εντάσσονται το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12, καθώς μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της κατάθλιψης.

Fact: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμμετέχουν στη σύνθεση του DNA & RNA.


Βιταμίνη D: Συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης 


Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D ανήκει στην κατηγορία των βιταμινών για άγχος και κατάθλιψη, καθώς επιδρά θετικά στη διάθεσή μας. 

Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D3 (δηλαδή η φυσική μορφή της βιταμίνης D) βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης. 

Fact: Είναι ενδεικτικό ότι κατά τους χειμερινούς μήνες, τα συμπτώματα της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής (SAD), έχουν συσχετιστεί με την αύξηση ή την πτώση της βιταμίνης D.

5-HTP: Βοηθά στη ρύθμιση της προσοχής και της διάθεσης 

Η 5-υδροξυτρυπτοφάνη (5-ΗΤΡ) είναι παράγωγο του αμινοξέος «τρυπτοφάνη», το οποίο μετατρέπεται σε σεροτονίνη στο σώμα και προάγει το αίσθημα της πνευματικής ευεξίας στον εγκέφαλο.

Fact: Η λήψη 5-HTP μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ήπιας έως μέτρια σοβαρής κατάθλιψης.

Θεανίνη: Περιορίζει το άγχος & προάγει τη συγκέντρωση 

Η θεανίνη είναι ένα αμινοξύ, το όποιο μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Παίζει ρόλο στην απελευθέρωση του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) και ενεργοποιεί τους ηρεμιστικούς νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλό. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθά στο σώμα να χαλαρώσει και να περιορίσει το αίσθημα του άγχους.  

Fact: Η θεανίνη αποτελεί έναν παράγοντα χαλάρωσης, ο οποίος δεν προκαλεί καταστολή και βοηθά την αύξηση της συγκέντρωσης. 

Μαγνήσιο: Δρα καταπραϋντικά στο νευρικό σύστημα 

Ως φυσικό χαλαρωτικό των μυών του σώματος μας, το μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει στα  συμπτώματα του άγχους, το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει και να απαλύνει τη γενική αίσθηση ανησυχίας. 

Θα το βρεις σε συμπληρώματα για το άγχος καθώς είναι ένα βασικό στοιχείο για την ενίσχυση της φυσιολογικής ψυχολογικής λειτουργίας.

Fact: Το μαγνήσιο μπορεί να χορηγηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ανεξάρτητα από τα γεύματα, βοηθώντας στην καταπολέμηση του άγχους.

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου 

Πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, το ιχθυέλαιο παίζει σημαντικό ρόλο στη χημεία του εγκεφάλου μας. 

Η υψηλότερη πρόσληψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της αγχώδους διαταραχής. 

Fact: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, βοηθούν στην ενίσχυση του οργανισμού και στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νοητικών διαδικασιών.


Ροδιόλα: Καταπολεμά τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης 

Σύμφωνα με μελέτες, μαζί με τις βιταμίνες για το άγχος, η ροδιόλα επιδρά στη βελτίωση της διάθεσης και της μείωσης του άγχους, αυξάνοντας την πνευματική και φυσική απόδοση.

Η χρυσή ρίζα (Rhodiola, Rhodiola rosea) έχει κατηγοριοποιηθεί ως προσαρμογόνο από ερευνητές, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι έχει την ικανότητα να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορα είδη στρες.

Fact: Η Ροδιόλα χρησιμοποιείται, επίσης, για την καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου και των συμπτωμάτων της ήπιας κατάθλιψης.

Καταπολέμηση υπερβολικού άγχους 

Συχνά, η αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους όπως και η καταπολέμηση του κοινωνικού άγχους μας φαίνεται πολύ δύσκολη.

Σε περίπτωση που το στρες είναι έντονο και διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλό να επισκεφθείς έναν γιατρό ώστε να σου χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή για τη διαχείριση και καταπολέμηση του άγχους.

Στο Pharmacy Discount μπορείς να βρεις φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση του άγχους και των ήπιων συμπτωμάτων της κατάθλιψης, καθώς και την ενίσχυση της διάθεσης και του νευρικού συστήματος. 


Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση του άγχους


Πριν η κατάσταση επιβαρυνθεί ιδιαίτερα μπορείς να προμηθευτείς συμπληρώματα για κρίσεις πανικού και να βοηθηθείς πραγματικά. Συχνά, η λύση είναι πιο απλή και φυσική, από όσα φαντάζεσαι και για αυτό μην αφήνεις το πρόβλημα να μεγαλώνει και να γίνεται ανεξέλεγκτο.