ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας;

Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει όλες τις χημικές διεργασίες, που κάνει ο οργανισμός, προκειμένου να παράγει ενέργεια και να διατηρούνται οι  βιολογικές λειτουργίες.

Η ενεργοποίηση του μεταβολισμού συντελείται, όταν δίνουμε «καύσιμα» στον οργανισμό, δηλαδή φαγητό. Όσο πιο γρήγορα «τρέχει» τόσο περισσότερες θερμίδες «καίει» με αποτέλεσμα τη μείωση του σωματικού βάρους. 

Ωστόσο, ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να μην καίει την τροφή όπως πρέπει.

Τι είναι ο μεταβολισμός;  

Για να καταλάβεις, πώς να τον βοηθήσεις, πρέπει πρώτα να καταλάβεις τι είναι ο μεταβολισμός.

Είναι όλες οι χημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στον οργανισμό για να παράγεται ενέργεια και τα όργανα να λειτουργούν φυσιολογικά. 

Συγκεκριμένα, το ελάχιστο ποσό ενέργειας που απαιτείται για να γίνουν οι χημικές αντιδράσεις, ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός και εξαρτάται από την ηλικία και τον τρόπο ζωής.

Κάθε φορά που τρώμε, ένζυμα διασπούν την τροφή και παράγουν ενέργεια στη στιγμή, η οποία χρησιμεύει ώστε να αναπνέουμε, να τρώμε, να κινούμαστε.

Η σωματική διάπλαση, το φύλο και τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Τα μυϊκά κύτταρα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από ότι τα λιποκύτταρα, έτσι οι αθλητές έχουν ταχύτερο μεταβολισμό.

Όσο μεγαλώνουμε, όμως, αυξάνεται το λίπος εις βάρος των μυών και για αυτό επιβραδύνεται ο μεταβολισμός.

Επίσης, οι δίαιτες αποκλείουν πολλές τροφές και το σώμα αναγκάζεται να διασπάσει μυϊκά κύτταρα για να παράξει ενέργεια. 

Με λιγότερο μυϊκό ιστό και πιο αργό μεταβολισμό, παράγεται περισσότερο λίπος όταν η δίαιτα σταματήσει.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να ενισχύσουμε το μεταβολισμό; 

Το πρώτο βασικό πράγμα που χρειάζεται η ενίσχυση του μεταβολισμού είναι η άσκηση. Όσο πιο δραστήρια ζωή κάνουμε τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε και άρα γίνεται καλύτερος έλεγχος του βάρους.

Ειδικά στην προσπάθεια για αδυνάτισμα, η άσκηση είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Η αερόβια γυμναστική (περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι), οι ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά κυρίως η αλλαγή του τρόπου ζωής και η υιοθέτηση μιας πιο ενεργητικής αντίληψης (περπατώ αντί να παίρνω το αυτοκίνητο, ανεβαίνω με τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ κτλ) είναι το σημαντικότερο βήμα, για αύξηση του μεταβολισμού.

Η διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο. Όσο πιο συχνά γεύματα και όσο καλύτερα κατανέμουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, τόσο ο μεταβολισμός πάει καλύτερα.

Συνιστάται να καταναλώνονται μικρές ποσότητες τροφής ανά τρεις ώρες για να βρίσκεται ο οργανισμός σε διαδικασία συνεχών καύσεων.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Ενεργοποίησε τον μεταβολισμό σου με σωστή διατροφή και άσκηση!

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το πρωινό αφού σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση γεύματος το πρωί μπορεί να αυξήσει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό κατά 10% και όσο πιο συχνά τρώμε υγιεινό πρωινό, τόσο περισσότερο ελέγχουμε το σωματικό βάρος και λαμβάνουμε απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Η έλλειψή τους, λόγω μειωμένης πρόσληψης διαιτητικών πηγών μπορεί να μειώσει και τον ρυθμό του μεταβολισμού. Όταν δεν γίνεται επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν τα παρακάτω:

  • Βιταμίνη Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, τον μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και των πρωτεϊνών και την παραγωγή ενέργειας.
  • Βιταμίνη D: Είναι μία από τις βιταμίνες που έχουν άμεση σχέση με τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την υγεία των οστών.
  • Καφεΐνη: Ως φυσικό διεγερτικό, η καφεΐνη, ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά στην καύση θερμίδων. Συχνά συμπεριλαμβάνεται σε συμπληρώματα αδυνατίσματος.
  • Πράσινο Τσάι: Βότανα όπως το πράσινο τσάι περιέχουν επιβραδυντικά της απορρόφησης του λίπους και καφεΐνη, που συμβάλλουν στην καύση θερμίδων. Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού διαθέτουν ιδιότητες, που έχουν συνδεθεί με τη διέγερση του μεταβολισμού. 
  • Πρωτεΐνες: Η κατανάλωση πρωτεΐνης βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό. Συμπληρώματα διατροφής για αθλητές διατίθενται για όσους δυσκολεύονται να καλύψουν τις προτεινόμενες ποσότητες μέσω της διατροφής τους. Είναι τόσο σημαντική η συμβολή στη μεταβολική διαδικασία, που προτείνεται η πρωτεΐνη σε σκόνη για άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετή με τη διατροφή τους ή αθλούνται πολύ.
  • Εκχύλισμα Ginseng: Το ginseng είναι ένα βότανο με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Θεωρείται ως ένας φυσικός τρόπος τόνωσης της σωματικής και διανοητικής ευεξίας. Καταπολεμά την κόπωση και χαρίζει ενέργεια στη στιγμή.
  • Μαγνήσιο: Ένα από τα πιο απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό είναι το μαγνήσιο. Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των μυών, του νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος και του μεταβολισμού. Για αυτό συχνά το μαγνήσιο περιλαμβάνεται σε συμπληρώματα για ενεργοποίηση μεταβολισμού.

TIP: Εκτός από τη διατροφή, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολικό ρυθμό. Το στρες μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό, επομένως είναι σημαντικό να βρεις τρόπους για να το διαχειριστείς.

To PharmacyDiscount προτείνει

HEALTH SIGN Multivitamin 60 Caps

Το συμπλήρωμα διατροφής HS Multivitamin, με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το HS Super Antioxidant με ρεσβερατρόλη και πράσινο τσάι και το HS Magnesium Citrate της εταιρείας Health Sign.

Η λήψη βιταμινών όπως Β, C και D, καθώς και αντιοξειδωτικών, είναι ουσιαστική για την ενίσχυση του μεταβολισμού και την υποστήριξη της συνολικής ευεξίας. 

Δώσε στον οργανισμό μία φυσική ώθηση για αύξηση της ενέργειας, βελτίωση της απόδοσης του μεταβολισμού και ενίσχυση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του σώματος. 

Μπες στο Pharmacy Discount, το πιο φθηνό online φαρμακείο και απόκτησε τις κατάλληλες βιταμίνες για την ενίσχυση του μεταβολισμού σου, ώστε να ανταποκρίνεσαι αποτελεσματικά στις καθημερινές φυσικές και ψυχολογικές προκλήσεις.

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc