ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Μυϊκές κράμπες και διατροφή - Τι πρέπει να γνωρίζεις

Μυϊκές κράμπες και διατροφή - Τι πρέπει να γνωρίζεις

Οι κράμπες μπορεί να είναι ενοχλητικές και αφορούν πολλούς ανθρώπους, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μυϊκές κράμπες συμβαίνουν όταν οι μύες είναι τεντωμένοι και δεν μπορείς να τους χαλαρώσεις. Ενώ είναι επώδυνες, συνήθως μπορείς να τις αντιμετωπίσεις χωρίς τη βοήθεια ειδικού.

Τι ακριβώς είναι οι κράμπες

Είναι ακούσιες, επώδυνες συσπάσεις των μυών. Μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά είναι πιο συχνές στα πόδια, τους γοφούς, την πλάτη και τους κοιλιακούς.

Τα πιο συχνά αίτια που προκαλούν κράμπες είναι η άσκηση, η αφυδάτωση και η εμμηνόρροια.

Ωστόσο, ειδικά οι πόνοι από κράμπες στα πόδια έχουν αίτια, που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για να αντιμετωπίσω τις κράμπες; 

Είναι σημαντικό να προσθέσεις στη διατροφή σου ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Τα τρόφιμα που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι:

Μπανάνες 

Πιθανότατα γνωρίζεις ότι οι μπανάνες αποτελούν μία πολύ καλή πηγή καλίου. Αλλά θα σου δώσουν επίσης μαγνήσιο και ασβέστιο. Αυτά είναι τα τρία από τα τέσσερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να απαλύνεις τις μυϊκές κράμπες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μπανάνες είναι μια δημοφιλής, γρήγορη επιλογή για ανακούφιση από κράμπες στα πόδια μέσω της διατροφής.

Γλυκοπατάτες 

Όπως οι μπανάνες έτσι και οι γλυκοπατάτες είναι πηγές καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Οι γλυκοπατάτες υπερέχουν επειδή έχουν περίπου έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από τις μπανάνες.

Και δεν είναι μόνο οι γλυκοπατάτες: Οι απλές πατάτες και ακόμη και οι κολοκύθες διαθέτουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία και είναι καλές πηγές και των τριών θρεπτικών ουσιών. Επιπλέον, οι πατάτες και οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε νερό, έτσι ώστε να μπορούν να σας κρατήσουν ενυδατωμένους.

Αβοκάντο 

Ένα κρεμώδες, πράσινο μούρο (ναι, είναι πραγματικά ένα μούρο!) Έχει περίπου 975 χιλιοστόγραμμα κάλιο, δύο φορές περισσότερο από μια γλυκοπατάτα ή μπανάνα. Το κάλιο είναι σημαντικό επειδή βοηθά τους μύες σας να εργάζονται και διατηρεί την καρδιά σας υγιή.

Έτσι αντικατάστησε τη μαγιονέζα σε ένα σάντουιτς με αβοκάντο πουρέ, ή μία φέτα στη σαλάτα σας για να κρατήσεις μακριά τις μυϊκές κράμπες. Μην ξεχνάς όμως, ότι εκτός από μέταλλα και ιχνοστοιχεία έχουν αρκετό λίπος αλλά και θερμίδες.

Φασόλια και φακές 

Τα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει περίπου 71 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου ενώ ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μαύρα φασόλια έχει σχεδόν διπλάσια περιεκτικότητα μαγνησίου από τις φακές, 120 χιλιοστόγραμμα. Επίσης, είναι μία φυτική πηγή πρωτεΐνης.

Επιπλέον, είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και οι μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη μείωση κραμπών εμμηνόρροιας, όσο και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας αλλά και στα χαμηλότερα επίπεδα "κακής" LDL χοληστερόλης.

Πεπόνια 

Αυτά τα φρούτα έχουν μεγάλα ποσοστά καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου, λίγο νάτριο και πολύ νερό. Το νάτριο και το νερό είναι το κλειδί για τους αθλητές, επειδή, καθώς ασκούνται το σώμα αποβάλλει νάτριο με τον ιδρώτα.

Εάν χάσεις πολύ νερό, θα αφυδατωθείς και μπορεί να προκληθούν μυϊκές κράμπες. Καταναλώνοντας ένα φλιτζάνι τεμαχισμένο πεπόνι μπορεί να βοηθήσει την αποκατάσταση μετά από προπόνηση.

Καρπούζι 

Περιέχει περίπου 90% νερό, οπότε όταν χρειάζεσαι τρόφιμα που ενυδατώνουν, ένα φλιτζάνι καρπούζι θα το καταφέρει. Δεδομένου ότι ανήκει στην οικογένεια με το πεπόνι, είναι επίσης υψηλό σε κάλιο, αλλά όχι τόσο υψηλό όσο τα πεπόνια.

Γάλα 

Είναι μια φυσική πηγή ηλεκτρολυτών όπως το ασβέστιο, το κάλιο και το νάτριο. Είναι καλό για ενυδάτωση και είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία βοηθά στην αποκατάσταση του μυϊκού ιστού μετά από άσκηση. Όλα τα παραπάνω συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από μυϊκές κράμπες και να προσφέρουν ενέργεια στη στιγμή.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά 

Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Έτσι, προσθέτοντας το λάχανο, το σπανάκι ή το μπρόκολο στο πιάτο σας μπορείς να προφυλαχτείς από μυϊκές κράμπες. Τρώγοντας φυλλώδη λαχανικά ίσως βοηθηθείς στις κράμπες εμμηνόρροιας, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, συμβάλλει στην ανακούφιση των πόνων περιόδου.

Χυμός πορτοκάλι

Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού έχει άφθονο νερό για ενυδάτωση. Είναι επίσης πλούσια πηγή καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Επίλεξε ένα προϊόν με ενισχυμένο ασβέστιο για καλύτερα αποτελέσματα. Το πορτοκάλι περιέχει επίσης βιταμίνη C η οποία συνήθως συμπεριλαμβάνεται σε συμπληρώματα διατροφής για αθλητές

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Βιταμίνη C: Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία

Ποικιλία ξηρών καρπών 

Όπως τα φασόλια και οι φακές, τα καρύδια και οι σπόροι είναι μια καλή πηγή μαγνησίου. Πολλοί τύποι καρπών με κέλυφος και σπόρων έχουν επίσης ασβέστιο και μαγνήσιο.

Σολομός

Μερικές φορές οι μυϊκές κράμπες είναι αποτέλεσμα της κακής ροής αίματος. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ντοματοχυμός 

Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νερό. Έτσι, αν πιεις ένα ποτήρι χυμό ντομάτας, θα έχεις περίπου το 15% της ημερήσιας αξίας του καλίου.

Θα δώσεις την ενυδάτωση που χρειάζεται το σώμα σας για να αποτρέψει την εμφάνιση μυϊκών κραμπών.

Νερό για μέγιστη ενυδάτωση 

Ειδικά μετά από άσκηση υψηλής έντασης χρειάζεσαι σίγουρα ενυδάτωση. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 11,5 φλιτζάνια νερό την ημέρα και οι άνδρες 15,5 φλιτζάνια.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να πίνεις ακατάπαυστα νερό. Το νερό που παίρνεις από άλλα ποτά, μαζί με φρούτα και λαχανικά, μετράει επίσης.

Η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας νερού ημερησίως συμβάλει στην απώλεια κιλών και καύση του λίπους.

Πριν επιλέξεις αθλητικό ποτό, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι χρειάζεσαι αυτά τα ζαχαρούχα ποτά με ηλεκτρολύτες μόνο εάν κάνεις άσκηση υψηλής έντασης για μια ώρα ή περισσότερο. Για ηλεκτρολύτες χωρίς ζάχαρη, πίνεις νερό καρύδας. 

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την υποστήριξη της συνολικής μας ευεξίας και ενέργειας. 

Ανακάλυψε στο Pharmacy Discount συμπληρώματα που περιέχουν μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, προσφέρουν αποτελεσματική αντιμετώπιση στις κράμπες, βελτιώνοντας τη λειτουργία των μυών και την ηλεκτρολυτική ισορροπία του σώματος. Σε μοναδικές τιμές από το κορυφαίο online φαρμακείο.

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc