ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Βιταμίνη C: Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία

Βιταμίνη C: Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία

Βιταμίνη C: Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία

Η βιταμίνη C είναι μια από τις πιο γνωστές και ευεργετικές βιταμίνες για την υγεία μας. Μεταξύ των πολλών θετικών ιδιοτήτων της, η C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην αναπαραγωγή των κυττάρων και έχει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. 

Για αυτό και συχνά η έλλειψή της προκαλεί ατονία και κόπωση, αδυναμία του οργανισμού να ανταπεξέλθει σε λοιμώξεις και ασθένειες, αργή επούλωση των πληγών και αποκατάσταση του δέρματος.

Για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, η κατανάλωση της βιταμίνης C αποτελεί απαραίτητη λύση.

Διάβασε επίσης: Πως σχετίζεται η βιταμίνη C με τις λοιμώξεις;

Ποια είναι τα οφέλη της βιταμίνης C;

Αρρωσταίνουμε και όλοι μας προτρέπουν: πιες κανένα χυμό να δυναμώσεις. Πώς όμως η βιταμίνη C ενισχύει τον οργανισμό;

Αρχικά, πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που συμβάλλει στην καταπολέμηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, την πρόληψη της κυτταρικής βλάβης και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Μερικά από τα βασικά οφέλη από τη λήψη βιταμίνης C είναι τα εξής:

  1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Βοηθά στην προστασία από απλές ασθένειες όπως το κρυολόγημα και η γρίπη αλλά και από πιο σοβαρές λοιμώξεις.

  1. Προστασία της δερματικής υγείας

Συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου, που είναι απαραίτητο για την ελαστικότητα και τη νεανική εμφάνιση του δέρματος. Επίσης, βοηθά τον οργανισμό στην επούλωση των πληγών και την αντιμετώπιση σημαδιών και ουλών.

  1. Αντιοξειδωτική δράση

Η C προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και συνολικά τον οργανισμό από την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων.

  1. Υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας

Λειτουργεί προστατευτικά προς την καρδιά, καθώς δρα κατά των φλεγμονών και του οξειδωτικού στρες, συμβάλλει στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες. Παράλληλα, η C προάγει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου που βοηθά στη χαλάρωση και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, την υγιή ροή του αίματος και τη διατήρησή της αρτηριακής πίεσης σε κανονικά επίπεδα.

  1. Απορρόφηση του σιδήρου

Ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη C κατά την απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου και τη συσσώρευση του στον μυελό των οστών, τη σπλήνα και το ήπαρ. Είναι απαραίτητη, ειδικά για άτομα που ακολουθούν φυτικές δίαιτες ή διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου.

  1. Στοματική υγεία

Βοηθά στην επούλωση πληγών στο στόμα και στην υγεία των δοντιών. Η έλλειψη της C ευθύνεται για αιμορραγίες στα ούλα, οι οποίες όμως αποκαθίστανται μετά τη λήψη της.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος & χειμερινές ιώσεις

Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε την ημέρα;

Η βιταμίνη C είναι πολύτιμη για όλες τις ηλικίες καθώς παίζει ζωτικό ρόλο στον οργανισμό από την ανοσολογική υποστήριξη έως τη σύνθεση κολλαγόνου.

Ακόμη και αν υπάρχει συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C (75mg για γυναίκες - 90mg για άνδρες) για ενήλικες και παιδιά, μπορεί να προκύψουν ανάγκες που να δικαιολογούν υψηλότερες δόσεις. Η κατάλληλη δοσολογία εξαρτάται από όλα τα δεδομένα, που συντρέχουν ταυτόχρονα στον κάθε οργανισμό και μπορεί να καθοριστεί με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. 

HINT: Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οπότε για να έχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, χρειάζεται η λήψη του να γίνεται πάντα με βάση τις προσωπικές μας ανάγκες.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C;

Αν και τα εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια και λεμόνια είναι δημοφιλείς πηγές της βιταμίνης, υπάρχουν και άλλες τροφές που τη διαθέτουν όπως:
- Μούρα (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα)
- Ακτινίδια
- Ανανάς
- Μάνγκο
- Παπάγια
- Καρπούζι, πεπόνι
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο, σέσκουλα)
- Πιπεριές (ιδιαίτερα κόκκινες και κίτρινες πιπεριές)
- Ντομάτες
- Μπρόκολα
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Κουνουπίδι

TIP: Καλό είναι να καταναλώνονται, όταν είναι φρέσκα και με προσοχή στις μεθόδους επεξεργασίας και μαγειρέματος, που μειώνουν την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. 

Πότε να παίρνω βιταμίνη C;

Παρόλο που η βιταμίνη C υπάρχει σε πολλά φρούτα και λαχανικά, μερικές φορές είναι δύσκολο να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας μόνο από τη διατροφή. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη λύση είναι να προσθέσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα συμπληρώματα βιταμίνης C. Ο πιο πρακτικός τρόπος για έκτακτη πρόσληψη απαραίτητων στοιχείων είναι σε αναβράζουσες βιταμίνες.

Εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, η διατροφή του πληθυσμού δεν εξασφαλίζει επάρκεια  σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για να καλυφθεί το όποιο κενό σε βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία, προβιοτικά και άλλα στοιχεία, υπάρχουν τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Δες και αυτό: Κάπνισμα & Βιταμίνη C 

Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη C;

Τα συμπληρώματα διατροφής αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα, για να καλύψουν έκτακτες ή καθημερινές ανάγκες του ατόμου. Η βιταμίνη C αποτελεί συστατικό σε σκευάσματα πολυβιταμινών, ώστε μαζί με άλλα θρεπτικά στοιχεία να προσφέρουν μία ολοκληρωμένη γραμμή άμυνας και ενίσχυσης του οργανισμού.

Τα οφέλη της C στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας, όμως η υπερκατανάλωσή της μπορεί να αποφέρει αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει από γαστρεντερικά προβλήματα μέχρι πονοκεφάλους ή αϋπνία.

Πολλοί λοιπόν, αναρωτιούνται «Ποια είναι η καλύτερη βιταμίνη C;». Η απάντηση μπορεί να δοθεί, αν εξετάσει κανείς τις οδηγίες σχετικά με την ποιότητα, την προτεινόμενη δοσολογία και τη βιοδιαθεσιμότητα που συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση για μέγιστα οφέλη.

Η καλύτερη βιταμίνη C ευθυγραμμίζεται με τις συγκεκριμένες ανάγκες του οργανισμού και βρίσκεται σε απόλυτη ισορροπία με τις συνθήκες υγείας ή τη φαρμακευτική αγωγή, που λαμβάνει το άτομο.

Για πόσο καιρό μπορώ να παίρνω βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C είναι ασφαλής για μακροχρόνια χρήση, και μπορείς  να τη λαμβάνεις για παρατεταμένες περιόδους. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη λήψη της.  Οπότε είναι καλό να θέσεις το ερώτημα: “πότε να παίρνω βιταμίνη C” στο γιατρό σου και να ακολουθείς τις οδηγίες στη συσκευασία του προϊόντος.

Πώς να εξασφαλίσεις επαρκή λήψη της βιταμίνης C;

Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όταν χρειάζεται, και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, κυρίως φρούτων, λαχανικών και πράσινων φυλλωδών εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη της από τον ανθρώπινο οργανισμό. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούνται οι ιδιότητες της βιταμίνης C για ανοσοενίσχυση, υποστηρίζεται η σύνθεση κολλαγόνου και αξιοποιούνται οι δυνατότητες για έναν πιο υγιή οργανισμό.

Αποκτήστε κορυφαία συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες στο Pharmacy Discount σε ασυναγώνιστες τιμές.



Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc