ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ενεργοποίησε τον μεταβολισμό σου με σωστή διατροφή και άσκηση!

Ενεργοποίησε τον μεταβολισμό σου με σωστή διατροφή και άσκηση!

Ο μεταβολισμός κάθε ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς συντελεστές. Αμετάβλητοι παράγοντες είναι το φύλο, η ηλικία και η κληρονομική προδιάθεση ενώ μεταβλητοί είναι η διατροφή, η ενυδάτωση και η φυσική δραστηριότητα.

Για να καταλάβουμε πώς ακριβώς λειτουργεί και πώς μπορούμε να τον «ξυπνήσουμε», είναι καλό να γνωρίζουμε τι είναι ο μεταβολισμός.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Ως Βασικός Μεταβολισμός (Basal Metabolic Rate) ορίζεται το ποσό της ενέργειας που απαιτείται για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η αναπνοή, η καρδιακή συστολή, ο μεταβολισμός των κυττάρων κ.α.

Ο μυϊκός ιστός αποτελεί μεταβολικά πιο ενεργό ιστό από τον λιπώδη. Έτσι, το ποσοστό μυϊκής μάζας στο σώμα συνδέεται με τον μεταβολικό ρυθμό.

Το ανδρικό φύλο κατά μέσο όρο, έχει μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό από το γυναικείο, καθώς φυσιολογικά έχει περισσότερο μυϊκό ιστό.

Η άσκηση έχει σημαντική δράση στον μεταβολισμό και η προσαρμογή του σώματος στις αλλαγές που προκαλούνται είναι θεμελιώδης.

Στα οφέλη ιδιαίτερα της αερόβιας άσκησης ανήκει η ενεργειακή δαπάνη και η καύση του λίπους. Επίσης, μετατρέποντάς την σε συνήθεια ενισχύουμε το μυϊκό μας σύστημα.

Η φυσική δραστηριότητα εκτός από την οξεία επίδρασή της στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, επηρεάζει και τη σύσταση του σώματος. Ωστόσο, με την άσκηση είναι καλό να συνδυάζεται και η ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προμηθεύει τον οργανισμό με βιταμίνες που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αύξηση του μεταβολισμού.

Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης, ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί για την παραγωγή ενέργειας στη στιγμή και υπό ομοιοστατικό έλεγχο αυτό εξασφαλίζεται από ταχείες και συντονισμένες αλλαγές στην έκκριση αρκετών ορμονών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι κληρονομείται η τάση για παχυσαρκία. Όμως, μπορούμε να μετριάσουμε την εκδήλωση αυτής της προδιάθεσης υιοθετώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. 

Πώς να ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό μου;

Η σωστή διατροφή και η ισορροπημένη κατανομή της τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας φαίνεται να επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Τα πολλά και συχνά γεύματα και η κατανάλωση θρεπτικών και ποιοτικών τροφών με τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αποτελούν ευεργετικές συνήθειες.

Επίσης, η σωστή ενυδάτωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολικού ρυθμού.

Η άσκηση έχει μελετηθεί έντονα από την επιστημονική κοινότητα για τη συμβολή της στο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν ευρήματα ότι η συχνή και ισορροπημένη φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην ανοσοποιητική λειτουργία.

Τα βαριά προπονητικά προγράμματα σχετίζονται με τη μειωμένη ανταπόκριση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού και την αύξηση του κινδύνου λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Προκειμένου να διατηρηθεί η ισχυρή ανοσία, οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν τροφές για ενεργοποίηση του μεταβολισμού και για επάρκεια ενέργειας, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος & χειμερινές ιώσεις!

Ποιες βιταμίνες και συμπληρώματα ενεργοποιούν τον μεταβολισμό;

Οι διατροφικές ανεπάρκειες των πρωτεϊνών και συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών είναι γνωστό ότι είναι πιθανές αιτίες ανοσολογικής δυσλειτουργίας.

Διάβασε παρακάτω για βιταμίνες και συμπληρώματα που συχνά συνδέονται με την απώλεια βάρους και την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Η επαρκής πρόσληψη ορισμένων βασικών μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου και του ψευδαργύρου και οι βιταμίνες Α, D, Ε, Β6 και Β12 είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Η βιταμίνη Α συνδέεται με την αύξηση του μεταβολισμού. Η έλλειψη βιταμίνης Α σημαίνει μειωμένη παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να διατηρηθεί. Συνεπώς, περισσότερη μυϊκή μάζα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνήθως εμπεριέχονται στα συμπληρώματα βιταμινών για ενίσχυση του μεταβολισμού και παραγωγή ενέργειας.

Περιλαμβάνουν τη Β1 (θειαμίνη), τη Β2 (ριβοφλαβίνη), τη Β3 (νιασίνη), τη Β6 (πυριδοξίνη), τη Β12 (κοβαλαμίνη) και το φολικό οξύ. 

Η βιταμίνη D μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της για τον περιορισμό της μόλυνσης τόσο σε αθλητές όσο και σε πολίτες. Πολλά άτομα εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, διευκολύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους και βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, προτείνεται στα συμπληρώματα διατροφής για ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι μεμονωμένα αμινοξέα, β-γλυκάνες, εκχυλίσματα βοτάνων και ο ψευδάργυρος είναι ικανά να ενισχύσουν την ανοσία ή να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Αθλητές και άτομα με έντονη δραστηριότητα λαμβάνουν ψευδάργυρο σε συμπληρώματα, ώστε να μην στερείται καθόλου ο οργανισμός από αυτό το μέταλλο.

Το ίδιο ισχύει και για τον σίδηρο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μέταλλα, καθώς η συμμετοχή του σε κύριες βιοχημικές και μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού μας. Η έλλειψή του προκαλεί σιδηροπενική αναιμία. Για αυτό και ειδικά στις γυναίκες, που δεν μπορούν να τον απορροφήσουν εύκολα, προτείνεται η λήψη σιδήρου σε συμπλήρωμα.

Για την απώλεια βάρους, συστήνεται η κατανάλωση βοτάνων σε ρόφημα για ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Το πράσινο τσάι προτείνεται για ενεργοποίηση μεταβολισμού, καθώς οι κατεχίνες και η καφεΐνη που περιέχει βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει προσωρινά τον μεταβολισμό και να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να καίει λίπος.

Το πράσινο τσάι συχνά περιέχεται σε συμπληρώματα διατροφής για αθλητές γιατί αυξάνει τον μεταβολισμό και τις καύσεις ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα της καρδιάς, διατηρώντας χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, πίεσης και γλυκόζης του αίματος.

Δες και αυτό: Πράσινο Τσάι: Ο σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα!

Το Pharmacy Discount προτείνει

Το συμπλήρωμα διατροφής Health Sign Free Form Amino Acids με συνδυασμό των απαραίτητων αμινοξέων,

Το Pharmacy Discount προτείνει

το πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής Health Sign Multivitamin με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχείων,

Το Pharmacy Discount προτείνει

το συμπλήρωμα διατροφής Health Sign με τη βιταμίνη D3,

Το Pharmacy Discount προτείνει

το συμπλήρωμα διατροφής Health Sign με τη βιταμίνη Β6 και

Το Pharmacy Discount προτείνει

το συμπλήρωμα διατροφής Health Sign με τη βιταμίνη Β12.

Απόκτησε τα ιδανικά συμπληρώματα διατροφής για να καταφέρεις να ενεργοποιήσεις με επιτυχία τον μεταβολισμό σου. Βρες εύκολα και γρήγορα τα κορυφαία προϊόντα στο πιο φθηνό online φαρμακείο.

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc