ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Έλλειψη ύπνου και πονοκέφαλος!

Έλλειψη ύπνου και πονοκέφαλος!

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για το σώμα και τον εγκέφαλο ώστε να αναπαύονται και να αναζωογονούνται.

Η έλλειψη ύπνου επιδρά αρνητικά στον οργανισμό, προκαλώντας έντονο άγχος, νευρικότητα και πονοκεφάλους. Σύμφωνα με μελέτη, εκτιμάται ότι το 50% αυτών, προκαλείται από έλλειψη ή από κακής ποιότητας ύπνο

Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συμπτώματα της έλλειψης ύπνου, ενώ για τον πονοκέφαλο μπορεί να ευθύνεται το ροχαλητό, η αφυδάτωση ή ο υπερβολικός ύπνος.

Πώς η έλλειψη ύπνου προκαλεί πονοκέφαλο;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι 43 εκατομμύρια εργάσιμων ημερών χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των πονοκεφάλων. Πάνω από το 50% αυτών των ημερών θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν βελτιωνόταν η ποιότητα του ύπνου. 

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχει από συχνούς και έντονους πονοκεφάλους συνήθως κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες το βράδυ. Η μακροχρόνια έλλειψη ή κακή ποιότητα ύπνου προκαλούν το 33% με 50% των πονοκεφάλων. Άλλες αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο είναι:

Ροχαλητό

Ο πονοκέφαλος που προκαλείται από το ροχαλητό αποτελεί συχνό φαινόμενο και μάλιστα φαίνεται να επηρεάζεται από την έντασή του. Εάν το ροχαλητό είναι πολύ έντονο και βαρύ μπορεί να διαταράξει την αναπνοή και να αλλάξει την ισορροπία μεταξύ οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα. 

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι ροχαλίζουν τείνουν να έχουν πονοκέφαλο μετά τον ύπνο, να νιώθουν πιο νυσταγμένοι και να έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σε σύγκριση με όσους δεν ροχαλίζουν όταν και οι δύο κατηγορίες στερούνται ύπνο. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι ο πονοκέφαλος προκαλείται από την αϋπνία. Άρα η λύση για το ροχαλητό μπορεί να είναι η βελτίωση του ύπνου.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση αποτελεί επίσης συχνή αιτία πονοκεφάλων. Ειδικότερα όσοι ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της ανάγκης για ούρηση (που μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα της ουροδόχου κύστης όπως κυστίτιδα και καλοήθη υπερπλασία του προστάτη), συνήθως προσπαθούν να καταναλώνουν λιγότερο νερό ώστε να μη διακόπτουν και διαταράσσουν τον ύπνο τους με αποτέλεσμα τη συχνότερη εμφάνιση πονοκεφάλων. 

Για να αποφύγεις τον πονοκέφαλο στον ύπνο προσπάθησε να πίνεις περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και αρκετές ώρες πριν ξαπλώσεις, ώστε να παραμείνεις ενυδατωμένος. Επιπλέον, απόφυγε ροφήματα με διουρητική δράση όπως το τσάι και ο καφές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπερβολικός ύπνος

Αν και η έλλειψη ύπνου αποτελεί την πιο ευρέως γνωστή αιτία των πονοκεφάλων, αντίστοιχα και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να τους προκαλέσει. Αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα ύπνου λόγω της μεγάλης διάρκειάς του. Ακόμα, καταστάσεις όπως η κακή διάθεση και η κατάθλιψη που συνήθως αυξάνουν τη διάρκεια του ύπνου παίζουν σημαντικό ρόλο στους πονοκεφάλους.

Για όσους αναρωτιούνται τι προκαλεί η έλλειψη ύπνου , η απάντηση είναι ότι μεταξύ άλλων, εντείνει τον πόνο και τη δυσφορία όταν έχουμε πονοκέφαλο. Μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την έλλειψη ύπνου είναι επίσης υπεύθυνα για την αντίληψη του πόνου. 

Πώς να αντιμετωπίσω τον πονοκέφαλο από την έλλειψη ύπνου;

Έχει αποδειχθεί ότι ο επαρκής και καλής ποιότητας ύπνος μειώνει την ένταση και τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Επομένως, είναι απαραίτητο να προσπαθήσεις να βελτιώσεις το πρόγραμμά και την καθημερινότητά σου, ώστε να αντιμετωπίσεις με επιτυχία την έλλειψης ύπνου.

Μικρές συνήθειες όπως βόλτα το πρωί, αποφυγή κατανάλωσης καφέ μετά το μεσημέρι και μείωση κατανάλωσης αλκοόλ είναι δυνατό να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Κατάγραψε τη συχνότητα των πονοκεφάλων, το πως είναι ο ύπνος από άποψη διάρκειας και ποιότητας και το αν έχεις ξεκούραστες νύχτες. Σημείωσε άλλους παράγοντες και τυχόν αλλαγές που μπορεί να προκαλούν αϋπνία ή μπορεί να επιδεινώνουν τους πονοκεφάλους (όπως ο καφές και το αλκοόλ).

Προσπάθησε να πηγαίνεις για ύπνο συγκεκριμένη ώρα και μάλιστα εάν σκοπεύεις να κοιμηθείς για παράδειγμα 8 ώρες να πηγαίνεις για ύπνο μια ώρα νωρίτερα, ώστε να χαλαρώνεις πριν να κοιμηθείς.

Πέρασε περισσότερο χρόνο στον ήλιο, που αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή του κιρκάδιου ρυθμού που ρυθμίζει τον οργανισμό ώστε να παραμένει ξύπνιος το πρωί και να κοιμάται το βράδυ.

Πώς να καταπολεμήσω την αϋπνία;

Όσοι ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου και πονοκέφαλο, αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Για αυτό και αναζητούν τι να πάρουν για την αϋπνία, ώστε να ανακουφιστούν άμεσα από αυτήν την ταλαιπωρία του οργανισμού τους.

Συχνά η αϋπνία και το άγχος πηγαίνουν μαζί. Σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται η πρόσληψη βιταμινών και συμπληρωμάτων. Για την καταπολέμηση της αϋπνίας συστήνονται βότανα, που χρησιμοποιούνται ευρέως για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες και ως βοηθήματα για τον ύπνο.

Μία φυσική λύση είναι η βαλεριάνα σε σταγόνες, τα συστατικά της οποίας βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος, τη μείωση του στρες και της ανησυχίας.

Η βαλεριάνα έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την κατευναστική της δράση, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και προάγει έναν ξεκούραστο ύπνο.

Το Pharmacy Discount προτείνει:

Βότανα, όπως η βαλεριάνα και λυκίσκος που περιέχονται με τη μορφή βάμματος στο φυτικό συμπλήρωμα διατροφής Dormeasan® της Ελβετικής εταιρείας A. Vogel, ομαλοποιούν τον ύπνο και βελτιώνουν την ποιότητά του.

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα βότανα έχουν την ιδιότητα να συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του άγχους και της υπερδιέγερσης. Επίσης, προάγουν τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και την αντιμετώπιση του διακοπτόμενου ύπνου.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Αντιμετώπιση άγχους με βιταμίνες & συμπληρώματα

Η μελατονίνη είναι ορμόνη που παράγεται φυσικά από τον εγκέφαλο και ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Η παραγωγή της αυξάνεται τη νύχτα και μειώνεται τη μέρα, βοηθώντας το σώμα να αναγνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε όχι.

Ως συμπλήρωμα τα ζελεδάκια μελατονίνης, βοηθούν το σώμα να "εισέλθει" σε κατάσταση ύπνου γρηγορότερα και να παρατείνει τη διάρκεια του ύπνου.

Διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το μαγνήσιο, συχνά εμπεριέχονται σε συμπληρώματα διατροφής για τόνωση και ενέργεια.

  • Βιταμίνες Β-Complex

  • Β2 (Ριβοφλαβίνη): Συνδράμει στην παραγωγή ενέργειας και την υγεία του δέρματος. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β2 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων.
  • Β3 (Νιασίνη): Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα.
  • Β6 (Πυριδοξίνη): Συνδράμει στην παραγωγή ενέργειας και την υγεία του νευρικού συστήματος.
  • Β12 (Κοβαλαμίνη): Σημαντική για την παραγωγή ενέργειας και την υγεία των νεύρων.
  • Βιταμίνη D

  • Βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας του οργανισμού.
  • Η βιταμίνη D3 είναι μία από τις δύο μορφές της βιταμίνης D που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, και έχει πολλαπλούς ρόλους στην υγεία.

Δες και αυτό: Βιταμίνη D: Έλλειψη & Αντιμετώπιση

  • Μαγνήσιο

Μην αναρωτιέσαι άλλο, τι να κάνεις με την αϋπνία! Είναι εύκολο να δώσεις στον οργανισμό σου τη βοήθεια που χρειάζεται, ώστε να είναι λειτουργικός και ξεκούραστος όλη τη μέρα. 

Κάντο με φυσικό τρόπο αγοράζοντας βότανα σε συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες από το Pharmacy Discount.




Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc