ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Βιταμίνη D: Έλλειψη & Αντιμετώπιση

Βιταμίνη D: Έλλειψη & Αντιμετώπιση

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη βιταμίνη D ή αλλιώς «βιταμίνη του ήλιου» και κυρίως την επίδραση που έχει η έλλειψή της στον ανθρώπινο οργανισμό. Η βιταμίνη D, είναι εξίσου απαραίτητη και στα παιδιά και στους ενήλικες και συντίθεται στον οργανισμό με τη βοήθεια του ήλιου. 

Από το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα, μέχρι το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, η έλλειψη βιταμίνης D έχει διαφορετικά συμπτώματα σε κάθε άνθρωπο, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται. 

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει έντονη ηλιοφάνεια αρκετές μέρες του χρόνου, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με έλλειψη βιταμίνης D. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες, που επηρεάζουν την πρόσληψη της; 

Η έκθεση στον ήλιο για 15-20 λεπτά την ημέρα πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια για προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους, να αποφεύγουν τον ήλιο ή να χρησιμοποιούν αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ενήλικες αλλά και παιδιά να μην είναι σε θέση να συνθέσουν φυσικά τη βιταμίνη D.

Επίσης, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία, τόσο δυσκολεύεται ο οργανισμός να συνθέσει φυσικά τη βιταμίνη του ήλιου. Ενδεικτικά, επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι από την ηλικία των 70 ετών και μετά, μειώνεται η ικανότητα παραγωγής της D.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο τύπος του δέρματος. Ενδεικτικά, οι μεσογειακοί λαοί έχουν κατά κύριο λόγο σκουρόχρωμο δέρμα, και άρα περισσότερη μελανίνη, η οποία λειτουργεί ως φίλτρο κατά της απορρόφησης της UVB ακτινοβολίας. 

Τέλος, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης για αυτό και είναι απαραίτητο να περιέχει τροφές πλούσιες σε D3. Συνεπώς, άτομα με τα παραπάνω δεδομένο είναι απαραίτητο να λαμβάνουν συμπληρώματα με βιταμίνη D.

Συμπτώματα από την έλλειψη της βιταμίνης D

Όταν το άτομο έχει έλλειψη σε βιταμίνη D, ο οργανισμός τείνει να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Κόπωση – Πόνοι στα κόκκαλα

Από τα συχνότερα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D είναι η κόπωση, καθώς έχει την ιδιότητα να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Όταν τα επίπεδα της είναι χαμηλά, τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές είναι λιγότερα και άρα ο οργανισμός κουράζεται περισσότερο.

Πόνοι στα οστά ή τα δόντια και τις αρθρώσεις καθώς και συχνά κατάγματα, είναι πιθανόν να οφείλονται στην έλλειψη αυτής της βιταμίνης, που επίσης ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα. Συμπληρώματα διατροφής ειδικά για τους πόνους στις αρθρώσεις, ανακουφίζουν και βοηθούν το άτομο, που ταλαιπωρείται από αυτούς.

  • Πεσμένο ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη D συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η έλλειψη της έχει συμπτώματα στην άμυνα του οργανισμού. Κατά συνέπεια, ο οργανισμός ταλαιπωρείται συχνά από λοιμώξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη C, Β12, D και άλλα απαραίτητα συστατικά όπως ο ψευδάργυρος, που ενισχύουν σημαντικά τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Επιπρόσθετα, οι πολυβιταμίνες θεωρούνται εξαιρετική λύση για αθλητές και άτομα, με έντονη δραστηριότητα ώστε να λαμβάνουν επιπλέον αντιοξειδωτικά στοιχεία που θεωρούνται αναγκαία για τη στήριξη του οργανισμού.

Διάβασε επίσης: Τα καλύτερα συμπληρώματα & βιταμίνες για αθλητές!

  • Τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών 

Η έλλειψη βιταμίνης D3 συνδέεται με την τριχόπτωση αρκετά συχνά όπως και πολλοί άλλοι παράγοντες. Χωρίς επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό παρατηρούνται διαταραχές στον κύκλο ανάπλασης των μαλλιών ακόμη και απώλεια τους. Με ένα συμπλήρωμα διατροφής κατά της τριχόπτωσης πλούσιο σε βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα, μπορεί κανείς να ενισχύσει τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα του. 

  • Προβλήματα στο δέρμα 

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει σοβαρά συμπτώματα στο δέρμα καθώς αποτελεί τον βασικό ιστό του ανθρώπινου σώματος, για τη σύνθεση της βιταμίνης. Παράλληλα, αποτελεί βιταμίνη-κλειδί και για τη δερματική υγεία. Πολλές φορές χορηγείται και προληπτικά σε συμπληρώματα διατροφής, καθώς έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει φλεγμονές και είναι αποτελεσματική στη θεραπεία εγκαυμάτων, τραυματισμών και άλλων δερματικών βλαβών.

Αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος και δρα αποτρεπτικά κατά της πρόωρης γήρανσής του. Τέλος, καταπολεμά το έκζεμα και δρα βοηθητικά στη θεραπεία της  ψωρίασης.

  • Ψυχικές διαταραχές 

Η βιταμίνη D συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σεροτονίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο. Αυτός είναι ο λόγος που η έλλειψη της βιταμίνης D συνδέεται με την κατάθλιψη και τις διαταραχές στη διάθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, η κατάθλιψη είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Η «βιταμίνη του ήλιου» συνδέεται με τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της σεροτονίνης, γνωστής ως ορμόνη της χαράς.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Αντιμετώπιση άγχους με βιταμίνες & συμπληρώματα!

Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη βιταμίνης D; 

Η αντιμετώπιση της έλλειψης βιταμίνης D μπορεί να πραγματοποιηθεί με την έκθεση στον ήλιο και τη διατροφή.

Βασικό λοιπόν είναι να παραμένει κανείς στον ήλιο, όσο περισσότερο μπορεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Να σημειωθεί ότι για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα στον ήλιο χρειάζεται να μένουν εκτεθειμένα μεγάλα μέρη του σώματος χωρίς τη χρήση αντηλιακού με υψηλό SPF. 

Παράλληλα, είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια, γαρίδες, σολομός, σκουμπρί, μπακαλιάρος, σαρδέλες, μουρουνέλαιο, κρόκος αυγού, δημητριακά και γαλακτοκομικά. Ωστόσο, για να καλυφθούν διατροφικές ελλείψεις και ανεπάρκειες, συστήνεται η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Πόση βιταμίνη D να προσλαμβάνει κανείς; 

Πριν απαντήσει κανείς στο ερώτημα «πόση βιταμίνη D να πάρω;» χρειάζεται να έχει βάλει στη ζωή του τον τακτικό έλεγχο. Εξειδικευμένες εξετάσεις, εντοπίζουν την ανεπάρκεια του οργανισμού σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η D. 

Αφού λοιπόν, γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και ανάλογα με τη διάγνωση κρίνεται απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων σε παιδιά και ενήλικες, προτού εκδηλωθεί κάποιο από τα συμπτώματα, που συνεπάγεται η σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D. Ιδανικά, τα επίπεδα της χρειάζεται να ελέγχονται δύο φορές το χρόνο, μία μετά τους καλοκαιρινούς μήνες και μία μετά τους χειμερινούς.

Η συνιστώμενη δόση εξαρτάται από τον βαθμό ανεπάρκειας ή έλλειψης. Να σημειωθεί, ότι έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις τοξικότητας από τη βιταμίνη D εξαιτίας ακατάλληλης δοσολογίας. Για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, καλό είναι να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες από γιατρό.

Ναι στην έκθεση στον ήλιο, όχι στην υπερέκθεση 

Για τη διατήρηση επαρκούς ποσοστού βιταμίνης D, οι επιστήμονες επισημαίνουν το ρόλο της διατροφής και του ήλιου. Την ίδια ώρα, όλοι προσπαθούν να προστατευθούν από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Παρά αυτό το παράδοξο, οι ειδικοί επιμένουν ότι άτομα που κάνουν ηλιοθεραπεία, ζουν περισσότερο, αρκεί να προσέχουν το επίπεδο ηλιοφάνειας στο οποίο εκτίθενται, τον τύπο του δέρματος και την ηλικία τους.

Με αυτά τα δεδομένα, προτείνεται η αποφυγή της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Συμπληρώματα διατροφής με συμπλέγματα βιταμινών D και C δίνουν ισχυρό boost στον οργανισμό, και λειτουργούν ενισχυτικά για την πρόσληψη των απαραίτητων στοιχείων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και μεγαλύτερος λόγος για τη βιταμίνη D και την επίδραση της στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για ένα κομβικό συστατικό για την εξασφάλιση της υγείας του ατόμου και για αυτό η ανεπάρκεια ή η έλλειψη της πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. 

Στο Pharmacy Discount θα αγοράσεις on line συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμίνες για την ενίσχυση του οργανισμού σου καθώς και μια σειρά προϊόντων για φροντίδα και περιποίηση.



Το PharmacyDiscount είναι πάντα δίπλα σας! 


Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc