Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

Τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ φυσικά
Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που παράγεται όταν το σώμα διασπά ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες παράγονται φυσιολογικά στο σώμα και βρίσκονται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Το ουρικό οξύ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η ουρική αρθρίτιδα όταν τα επίπεδά του είναι υψηλά. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων του ουρικού οξέος.
Τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ
- Φρούτα και Λαχανικά:
- Κεράσια: Έρευνα από το 2019 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών και η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος σε άτομα με ουρική αρθρίτιδα.
- Μούρα: Τα μύρτιλλα, οι φράουλες και άλλα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορούν να είναι ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ουρική αρθρίτιδα.
- Λάιμ: Ο χυμός λάιμ είναι πλούσιος σε κιτρικό οξύ που λειτουργεί ως διαλύτης για το ουρικό οξύ και βοηθά στον έλεγχο των υψηλών επιπέδων του. Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε τα μέγιστα οφέλη είναι να στύψετε μισό χυμό λάιμ σε ένα ποτήρι νερό και να το πίνετε κάθε μέρα, το πρωί.
- Δημητριακά Ολικής Άλεσης:
- Βρώμη: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων του ουρικού οξέος.
- Κινόα: Ένα θρεπτικό δημητριακό που είναι πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
- Φυτικές Πηγές Πρωτεΐνης:
- Φασόλια και Όσπρια: Όπως οι φακές και τα ρεβίθια, είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών.
- Ξηροί Καρποί: Όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, είναι πλούσιοι σε υγιή λιπαρά και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος.
- Γαλακτοκομικά Προϊόντα: Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες στα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος με φυσικό τρόπο.
- Νερό: Η κατανάλωση άφθονων υγρών βοηθά τα νεφρά σας να αποβάλλουν το ουρικό οξύ πιο γρήγορα. Τα νεφρά φιλτράρουν περίπου το 70% του ουρικού οξέος στο σώμα σας. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των νεφρών σας και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά από ουρικό οξύ.

Απαγορευμένα φαγητά για ουρικό οξύ
Κόκκινο Κρέας:- Κόκκινο κρέας και κρέας οργάνων: Τα κόκκινα κρέατα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από το λευκό κρέας. Η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (συμπεριλαμβανομένου του βοδινού, του ελαφιού και του βίσωνα) και κρέατος οργάνων (συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού, των γλυκαδιών, της γλώσσας και των νεφρών) αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας.
- Ψάρια κρύου νερού, οστρακοειδή: Ορισμένα είδη ψαριών είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες και θα πρέπει να περιορίζονται σε μια δίαιτα για την ουρική αρθρίτιδα. Τα ψάρια κρύου νερού όπως ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα, οι σαρδέλες και οι αντζούγιες έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως και τα οστρακοειδή: οι γαρίδες, τα στρείδια, τα καβούρια και ο αστακός.
- Ιδιαίτερα η μπύρα και τα σκληρά αλκοολούχα ποτά, καθώς μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.
Συμπέρασμα
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων του ουρικού οξέος. Επιλέγοντας τροφές που βοηθούν στη μείωση του ουρικού οξέος και αποφεύγοντας τα απαγορευμένα φαγητά, μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας. Αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα του ουρικού οξέος σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διατροφολόγο.
Links
https://medlineplus.gov/ency/article/003476.htm
https://www.healthline.com/health/how-to-reduce-uric-acid
Συχνές Ερωτήσεις για Τροφές και Ουρικό Οξύ
• Ποιες τροφές ανεβάζουν το ουρικό οξύ;
Τροφές πλούσιες σε πουρίνες, όπως κόκκινο κρέας, εντόσθια (συκώτι, νεφρά), θαλασσινά (γαρίδες, σαρδέλες, μύδια) και αλκοόλ (ιδιαίτερα μπύρα), συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα.
• Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση του ουρικού οξέος;
Οι φυτικές ίνες, το νερό, τα φρούτα με βιταμίνη C (πορτοκάλια, φράουλες), τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά, και τροφές όπως τα κεράσια και το σέλινο, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στη μείωση του ουρικού οξέος.
• Πρέπει να αποφεύγονται τα όσπρια λόγω πουρινών;
Όχι απαραίτητα. Παρόλο που περιέχουν πουρίνες, τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια) είναι φυτικής προέλευσης και δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, σε αντίθεση με τις ζωικές πηγές πουρινών.
