ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 66877/2024 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

BLOG
Ευρετήριο
Πώς πέφτει το κάλιο και τι σημαίνει

Πώς πέφτει το κάλιο και τι σημαίνει


Εισαγωγή

Το κάλιο είναι ένα κρίσιμο μέταλλο για τις σωματικές λειτουργίες, χρησιμεύοντας ως ηλεκτρολύτης και παίζοντας ζωτικό ρόλο στη νευρική λειτουργία, τη μυϊκή συστολή, τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών  εντός και εκτός των κυττάρων και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το κάλιο είναι επίσης απαραίτητο για τη διατήρηση ενός υγιούς καρδιακού ρυθμού και μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιδράσεων του νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν όλο το κάλιο που χρειάζονται από ό,τι τρώνε και πίνουν.

Πηγές καλίου στη διατροφή περιλαμβάνουν:

  • Φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι και λάχανο
  • Φρούτα από αμπέλια, όπως σταφύλια και βατόμουρα
  • Ριζώδη λαχανικά, όπως καρότα και πατάτες
  • Εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ

Τα νεφρά σας βοηθούν στη διατήρηση της σωστής ποσότητας καλίου στο σώμα σας. Εάν έχετε χρόνια νεφρική νόσο, τα νεφρά σας μπορεί να μην απομακρύνουν το επιπλέον κάλιο από το αίμα. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου σας. Μπορεί να χρειαστείτε μια ειδική δίαιτα για να μειώσετε την ποσότητα καλίου που καταναλώνετε.


Πώς πέφτει το κάλιο

Για να μειώσετε τα επίπεδα καλίου, επικεντρωθείτε στον περιορισμό των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και ενδεχομένως στην αύξηση της απέκκρισης καλίου μέσω φαρμάκων ή αιμοκάθαρσης, εάν χρειάζεται.

Οι διατροφικές προσαρμογές, όπως η αποφυγή ορισμένων φρούτων και λαχανικών και υποκατάστατων αλατιού, είναι καθοριστικές, μαζί με την παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας και την τήρηση ενός προκαθορισμένου θεραπευτικού σχεδίου.

 

Αλλαγές στη διατροφή

  • Περιορίστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο:

Αυτό περιλαμβάνει πολλά φρούτα (όπως μπανάνες, πορτοκάλια και αποξηραμένα φρούτα), λαχανικά (πατάτες, σπανάκι, ντομάτες) και υποκατάστατα αλατιού (ειδικά αυτά που περιέχουν χλωριούχο κάλιο).

  • Επιλέξτε εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο:

Επιλέξτε φρούτα όπως μήλα, σταφύλια και μούρα, λαχανικά όπως αγγούρια, μαρούλι και καρότα, και αμυλούχα τρόφιμα όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι αντί για πατάτες.

  • Μαγειρέψτε τα λαχανικά σε νερό και πετάξτε το:

Αυτό βοηθά στη μείωση της περιεκτικότητας σε κάλιο, ειδικά στις πατάτες, τις γλυκοπατάτες και άλλα λαχανικά.


καλιο

Τι σημαίνει χαμηλό κάλιο

Υποκαλιαιμία σημαίνει χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Το σώμα σας χρειάζεται κάλιο για να λειτουργήσει σωστά. Λαμβάνει κάλιο μέσω της τροφής που τρώτε. Η υποκαλιαιμία συχνά προκαλείται από υπερβολική απώλεια καλίου στο πεπτικό σας σύστημα λόγω εμέτου, διάρροιας ή χρήσης καθαρτικών.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα και ορισμένες επινεφριδιακές και γενετικές παθήσεις. Οι ήπιες περιπτώσεις χαμηλού καλίου μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις χαμηλού καλίου μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως:

  • Μυϊκές συσπάσεις.
  • Μυϊκές κράμπες.
  • Σοβαρή μυϊκή αδυναμία, που οδηγεί σε παράλυση.
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση).
  • Ζάλη ή λιποθυμία.
  • Μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες).
  • Υπερβολική ούρηση (πολυουρία).
  • Υπερβολική δίψα (πολυδιψία).


Τι ανεβάζει το κάλιο

Ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου είναι να τρώτε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Άλλα τρόφιμα όπως τα όσπρια, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το γάλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή σε αλάτι, επομένως μπορούν να ωφελήσουν την καρδιά σας.

Γενικά, για να αυξήσετε τα επίπεδα καλίου, μπορείτε να ενσωματώσετε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σας:

  1. Φρούτα: Μπανάνα, πορτοκάλια, ακτινίδια, και βερίκοκα.
  2. Λαχανικά: Σπανάκι, γλυκοπατάτες, πατάτες, και μπρόκολο.
  3. Ξηρούς καρπούς και σπόρους: Αμύγδαλα, καρύδια και σπόροι κολοκύθας.
  4. Όσπρια: Φασόλια, φακές και ρεβίθια.
  5. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα και γιαούρτι.


Τι πρέπει να τρώω όταν έχω υψηλό κάλιο

Ένα θρεπτικό δείπνο με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνει μια άπαχη πρωτεΐνη, ένα λευκό αλεύρι και ένα λαχανικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν 80 γραμμάρια γαλοπούλας, λευκό ρύζι και μια σαλάτα με λάχανο.

Άλλα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν τη μελιτζάνα, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα πράσινα μπιζέλια, τα λευκά μανιτάρια και τα σπαράγγια.

Αν τα επίπεδα καλίου είναι υψηλά (υπερκαλιαιμία), είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο. Ορισμένες τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ή να περιορίσετε περιλαμβάνουν:

  1. Φρούτα: Μπανάνες, πορτοκάλια, και αβοκάντο.
  2. Λαχανικά: Πατάτες, ντομάτες, και σπανάκι.
  3. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα και τυρί.
  4. Κρέατα: Κόκκινο κρέας και πουλερικά.
  5. Όσπρια: Φασόλια και φακές.



Links

https://medlineplus.gov/potassium.html

https://www.kidney.org/news-stories/six-steps-to-controlling-high-potassium

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17740-low-potassium-levels-in-your-blood-hypokalemia

https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/news/behind-the-headlines/potassium-and-heart-health

 

Συχνές Ερωτήσεις για το Κάλιο

• Τι είναι το κάλιο και γιατί το χρειάζεται ο οργανισμός;
Το κάλιο είναι βασικό μέταλλο και ηλεκτρολύτης που ρυθμίζει την πίεση, τη λειτουργία των μυών και την ισορροπία υγρών.

• Ποια είναι τα σημάδια έλλειψης καλίου;
Κόπωση, μυϊκές κράμπες, αρρυθμίες, αδυναμία και ευερεθιστότητα.

• Από ποιες τροφές προσλαμβάνεται το κάλιο;
Μπανάνες, πατάτες, σπανάκι, αβοκάντο, γάλα, φασόλια και αποξηραμένα φρούτα