ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 66877/2024 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

BLOG
Ευρετήριο
Ουρικό οξύ: Οι τροφές που απαγορεύονται

Ουρικό οξύ: Οι τροφές που απαγορεύονται


Ουρικό οξύ: Τι είναι

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν το σώμα διασπά ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες παράγονται κανονικά στο σώμα και βρίσκονται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες περιλαμβάνουν το συκώτι, τις αντζούγιες, το σκουμπρί, τα αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια, και την μπύρα.

Το μεγαλύτερο μέρος του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα και ταξιδεύει στα νεφρά. Από εκεί, αποβάλλεται στα ούρα. Εάν το σώμα σας παράγει υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος ή δεν απομακρύνει αρκετή ποσότητα από αυτό, μπορεί να αρρωστήσετε. Ένα υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος στο αίμα ονομάζεται υπερουριχαιμία.

Υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα, μια επώδυνη φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Για να διατηρήσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας και να αποφεύγετε ορισμένες τροφές.


Τι μπορεί να προκαλέσει υψηλό ουρικό οξύ;

Το ουρικό οξύ μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η διατροφή, η γενετική και οι ιατρικές παθήσεις. Μερικοί από τους κύριους λόγους για το αυξημένο ουρικό οξύ περιλαμβάνουν την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας τροφών πλούσιων σε πουρίνες, τα νεφρικά προβλήματα, την παχυσαρκία, ορισμένα φάρμακα και ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλες αιτίες υψηλού επιπέδου ουρικού οξέος στο αίμα περιλαμβάνουν τα εξής: Διουρητικά (ανακουφιστικά της κατακράτησης νερού) Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών ή υπερβολική κατανάλωση τροφών που περιέχουν φρουκτόζη, έναν τύπο ζάχαρης.


Τροφές που απαγορεύονται

Μην τρώτε κρέατα όπως συκώτι, νεφρά και γλυκάδια. Έχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης και συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Περιορίστε τις μερίδες βοδινού, αρνιού και χοιρινού κρέατος.

Ειδικότερα:

  1. Κόκκινο κρέας: Το βόειο κρέας, το αρνί και το χοιρινό περιέχουν υψηλές ποσότητες πουρινών. Η κατανάλωσή τους θα πρέπει να περιορίζεται.
  2. Επεξεργασμένα κρέατα: Λουκάνικα, μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα είναι επίσης πλούσια σε πουρίνες και θα πρέπει να αποφεύγονται.
  3. Θαλασσινά: Ορισμένα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, οι καραβίδες, οι μύδια και οι σαρδέλες, περιέχουν υψηλές ποσότητες πουρινών και καλό είναι να περιορίζονται.
  4. Ψάρια: Τα θρεπτικά συστατικά στα ψάρια είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς, αλλά τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες μπορούν να προκαλέσουν κρίση ουρικής αρθρίτιδας. Εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα, δώστε προσοχή στα είδη ψαριών που τρώτε. Μερικά είναι ασφαλέστερα από άλλα. Για παράδειγμα, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο τόνος και η σαρδέλα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες από άλλα είδη ψαριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες αυξάνει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας σχεδόν πέντε φορές.
  5. Αλκοόλ: Ιδιαίτερα η μπύρα και τα σκληρά αλκοολούχα ποτά, καθώς μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
  6. Ζάχαρη και Γλυκαντικά: Τα αναψυκτικά και τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες φρουκτόζης μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος.
  7. Ορισμένα λαχανικά: Αν και τα περισσότερα λαχανικά είναι υγιεινά, ορισμένα όπως τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και το σπανάκι περιέχουν μέτριες ποσότητες πουρινών και καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο.
  8. Προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Τρόφιμα όπως τα τηγανητά και τα λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.


ουρικό οξύ

Έχω ουρική αρθρίτιδα. Μπορώ να φάω αυγά;

Τα αυγά είναι απίθανο να προκαλέσουν έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας, ενώ μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα και τον κίνδυνο υπερουριχαιμίας, που είναι ο όρος για τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Η μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας.


Συμπέρασμα

Η διαχείριση των επιπέδων του ουρικού οξέος είναι σημαντική για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων σχετικών προβλημάτων. Αποφεύγοντας τις τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες πουρινών, μπορείτε να συμβάλετε στη διατήρηση της υγείας σας. Είναι πάντα καλό να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο ή γιατρό για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τη διατροφή σας και τη διαχείριση του ουρικού οξέος.


Links

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3781481/

https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-uric-acid-level/basics/causes/sym-20050607

https://medlineplus.gov/ency/article/003476.htm

https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/nutrition/healthy-eating/gout-diet-dos-and-donts

https://www.verywellhealth.com/fish-and-gout-5093098

 Συχνές Ερωτήσεις για το Ουρικό Οξύ και τις τροφές που απαγορεύονται

• Ποιες τροφές αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα;

Τροφές πλούσιες σε πουρίνες όπως κόκκινο κρέας, εντόσθια (συκώτι, νεφρά), θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, σαρδέλες), καθώς και αλκοόλ (ιδιαίτερα μπύρα) συμβάλλουν στην αύξηση του ουρικού οξέος.

• Γιατί πρέπει να αποφεύγω αυτές τις τροφές όταν έχω υψηλό ουρικό οξύ;

Οι τροφές αυτές διασπώνται σε πουρίνες, οι οποίες μετατρέπονται σε ουρικό οξύ. Όταν το επίπεδο του ουρικού οξέος είναι υψηλό, μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα ή νεφρικά προβλήματα.

• Μπορώ να καταναλώνω λαχανικά με πουρίνες;

Ναι. Αν και κάποια λαχανικά (όπως το σπανάκι ή το μπρόκολο) περιέχουν πουρίνες, δεν φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Αντιθέτως, η φυτική προέλευση των πουρινών θεωρείται λιγότερο επιβαρυντική.