ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Μαγνήσιο:  Ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό!

Μαγνήσιο: Ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό!

Το μαγνήσιο είναι μέταλλο που είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό συμμετέχοντας σε περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις που διασφαλίζουν τη σωστή του λειτουργία. 

Δρα συνδυαστικά με άλλα μέταλλα όπως το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο, με τα οποία πρέπει να είναι σε ισορροπία στον οργανισμό.

Τα πρώτα κύτταρα που δημιουργήθηκαν πριν δισεκατομμύρια χρόνια ζούσαν σε ένα περιβάλλον που κυριαρχούσαν τα άλατα του καλίου και του μαγνησίου. Προκειμένου να επιβιώσουν οι οργανισμοί δημιούργησαν ένα ενδοκυττάριο περιβάλλον πλούσιο σε αυτά τα ιχνοστοιχεία.

Ακόμα και σήμερα το μαγνήσιο και το κάλιο κυριαρχούν μέσα στα κύτταρα του ανθρώπου και συμμετέχουν αποφασιστικά στη ρύθμιση όλων σχεδόν των βασικών λειτουργιών τους.

Ειδικά το μαγνήσιο βρίσκεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% μέσα σε κάθε κύτταρο (συγκεκριμένα στα μιτοχόνδρια) και για αυτό σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή ενέργειας των κυττάρων μας εξαρτάται από αυτό.

Ποιες τροφές περιέχουν μαγνήσιο; 

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Πιο συγκεκριμένα βοηθά:

  • Το σώμα να παράγει ενέργεια από τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες.
  • Τη λειτουργία των νεύρων και των μυών.
  • Τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την υποστήριξη της καρδιάς.
  • Τη διατήρηση της υγείας των οστών.
  • Την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  • Στην ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Τα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

    • Κράμπες στα πόδια
    • Πόνος στην πλάτη
    • Ευερεθιστότητα
  • Κόπωση
  • Αρρυθμία
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Οστεοπόρωση

Ποιες τροφές όμως έχουν μαγνήσιο; Αυτό το μέταλλο υπάρχει μόνο σε μικρή ποσότητα σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές και στις τροφές για την παραγωγή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Τροφές με μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα όσπρια και τα φρέσκα πράσινα λαχανικά (το μαγνήσιο είναι βασικό στοιχείο του μορίου της χλωροφύλλης).

Εκτιμάται ότι το σώμα του μέσου ατόμου περιέχει περίπου 25 γραμμάρια μαγνησίου και περίπου τα ⅔ από αυτά είναι στα οστά, ενώ το 1/3 σε άλλους ιστούς (κυρίως στους μύες). 

Μόνο το 1% κυκλοφορεί στο αίμα και για αυτό η μέτρηση του μαγνησίου του αίματος δεν είναι ακριβής δείκτης για την αξιολόγηση των πραγματικών επιπέδων στον οργανισμό.

Από τις ιδιότητες του μαγνησίου ξεχωρίζει η συμμετοχή του στη μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων και τη χαλάρωση των μυών. Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή καρδιακή λειτουργία.

Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, το μεταβολισμό των λιπιδίων καθώς και για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης.

Μέσω της δράσης του στους λείους μύες, της αγγειοδιαστολής των τριχοειδών αγγείων και της ομαλοποίησης της μεταφοράς των νευρικών ερεθισμάτων, το μαγνήσιο μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στην αναλγησία (πόνοι πριν και κατά την περίοδο, ημικρανίες κα).

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου; 

Η έλλειψη μαγνησίου είναι δύσκολο να διαγνωστεί για δύο λόγους:

  • Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ο οργανισμός λόγω έλλειψης αυτού του μετάλλου δεν είναι ενδεικτικά και χαρακτηριστικά (όπως μυϊκοί σπασμοί, κράμπες, μυϊκή αδυναμία, πονοκέφαλος και ημικρανία, πεπτικά προβλήματα, ταχυκαρδίες, αρρυθμίες)
  • Επίσης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί η συνολική ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό ώστε να είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε επάρκεια.

Πέραν της μειωμένης πρόσληψης μαγνησίου μέσω της διατροφής, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη όπως:

Διουρητικά: Όπως η φουροσεμίδη και η υδροχλωροθειαζίδη, αντιβιοτικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα προκαλούν απώλεια μαγνησίου μέσω της διούρησης.

Μειωμένη εντερική πρόσληψη μαγνησίου: Λόγω νόσου Crohn, κοιλιοκάκης ή χειρουργείου του εντέρου.

Κατάχρηση αλκοόλ

Λήψη αντισυλληπτικών ή χημειοθεραπευτικών (σισπλατίνη)

Διαταραχή ηλεκτρολυτών: Το μαγνήσιο είναι ένας από τους σημαντικούς ηλεκτρολύτες, όπως οι νάτριο, κάλιο και ασβέστιο. Οι ηλεκτρολύτες είναι αναγκαίοι για τη διατήρηση της ηλεκτροφυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της μετάδοσης των ηλεκτρικών σημάτων στο νευρικό σύστημα και την κανονική συστολή των μυών.

Λήψη άλλων συμπληρωμάτων διατροφής: Τα διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και η υπερβολική λήψη μαγγανίου ή καλίου μπορεί να προκαλέσει έλλειψη μαγνησίου (παρά το γεγονός ότι το ασβέστιο μειώνει την πρόσληψη του μαγνησίου, έχει φανεί ότι η λήψη συμπληρώματος διατροφής με ασβέστιο δεν επηρεάζει τη συνολική ποσότητα του μαγνησίου στο αίμα και τους ιστούς).

Τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη μαγνησίου είναι απώλεια της όρεξης, ναυτία, εμετοί, αδυναμία, κόπωση, νευρικότητα και αϋπνία. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις εμφανίζονται αιμωδίες (μουδιάσματα), μυϊκές συσπάσεις και κράμπες, καρδιακές αρρυθμίες και σπασμός των στεφανιαίων αγγείων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο σε συμπλήρωμα είναι από τις πιο απορροφήσιμες και πιο δραστικές μορφές.

Σε μια περίοδο που τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός έχει χαμηλά επίπεδα μαγνησίου χωρίς να το γνωρίζει, η πρόσληψή του μέσω συμπληρώματος διατροφής αποτελεί μια σωστή επιλογή που εγγυάται την επάρκεια αυτού του ζωτικού μετάλλου στον οργανισμό.

To Pharmacy Discount προτείνει

HEALTH SIGN Magnesium Citrate 150mg 90 Caps

Το σκεύασμα μαγνησίου HS MAGNESIUM CITRATE 150 mg 90 caps από την Health Sign, που παρέχει μαγνήσιο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας σε μορφή κιτρικού άλατος.

To PharmacyDiscount προτείνει

VITABIOTICS Ultra Magnesium 375mg Συμπλήρωμα με Μαγνήσιο 60 Ταμπλέτες

Επίσης, ένας βασικός παράγοντας που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του μαγνησίου είναι η σωστή ενυδάτωση.

Επειδή δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν έχεις επάρκεια σε μαγνήσιο ή όχι, είναι καλό να βρεις το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, που δίνει στον οργανισμό σου, ότι ακριβώς του είναι απαραίτητο. Μπες στο κορυφαίο online φαρμακείο και επίλεξε το ιδανικό από τα μεγαλύτερα brands σε ασύγκριτες τιμές.

 

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc