ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 66877/2024 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

BLOG
Ευρετήριο
Αντικαρκινικές τροφές: Οι καλύτερες επιλογές για πρόληψη και υγεία

Αντικαρκινικές τροφές: Οι καλύτερες επιλογές για πρόληψη και υγεία

Εισαγωγή

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την υγεία μας. Οι αντικαρκινικές τροφές μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ας δούμε, λοιπόν, τις καλύτερες επιλογές τροφών που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου για να προστατεύσεις την υγεία σου.


Τροφές που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα

1. Σταυρανθή Λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, περιέχουν φυτοχημικά που έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον καρκίνο. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και K, καθώς και σε φυτικές ίνες.

2. Μούρα

Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα και οι φράουλες, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

3. Ψάρια πλούσια σε Ωμέγα-3

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και η σαρδέλα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

4. Καρύδια και σπόροι

Τα καρύδια, οι σπόροι chia και οι σπόροι λιναριού είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικών. Αυτές οι τροφές ενισχύουν την καρδιοαγγειακή υγεία και βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

αντικαρκινικεσ τροφεσ
Πώς να εντάξεις τις αντικαρκινικές τροφές στη διατροφή σου

  • Ένας καλός τρόπος για να προσθέσεις ποικιλία στη λίστα τροφίμων σου για την καταπολέμηση του καρκίνου είναι να φροντίσεις να συμπεριλάβεις μια ποικιλία χρωμάτων.
    Μπορείς να λάβεις τη μεγαλύτερη προστασία τρώγοντας μια μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών.
    Εστίασε σε φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα από φυτικές πηγές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια. 
  • Περιόρισε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπη και πρόσθετα σάκχαρα. 
  • Περιόρισε το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά. 
  • Επίλεξε τροφές που καταπολεμούν τις φλεγμονές: λιπαρά ψάρια όπως σολομό και σαρδέλες, δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι και προβιοτικά, όπως το γιαούρτι για παράδειγμα.
  • Φάε μπρόκολο. Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά και μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
    Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα το 2010 έδειξε ότι η σουλφοραφάνη μείωσε το μέγεθος και τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού έως και 75%.
  • Καρότα. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καρότου και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.
  • Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
    Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φασολιών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο όγκων του παχέος εντέρου και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το φρούτο που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Τα μούρα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.


Σε μια μικρή μελέτη, αφού 25 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα μύρτιλλου για 7 ημέρες, η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων μειώθηκε κατά 7%.


Σε μια άλλη μικρή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λυοφιλοποιημένη σκόνη μαύρου βατόμουρου βοήθησε στη μείωση των επιπέδων ορισμένων δεικτών που σχετίζονται με την εξέλιξη του καρκίνου σε άτομα με καρκίνο του στόματος.


Αντικαρκινικά ροφήματα

 

  • Ο καφές είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φυτοχημικών, όπως η θεοφυλλίνη, η θεοβρωμίνη, το χλωρογενικό οξύ, το κινικό οξύ, η καφεστόλη και η καβεόλη. 
  • Η μακροχρόνια κατανάλωση μαύρου, πράσινου, λευκού και oolong τσαγιού (τσάϊ που περιέχει λιγότερτη καφείνη), πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν τις ασθένειες, όπως κατεχίνες και ενώσεις πολυφαινόλης, συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους για καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του στομάχου και του παγκρέατος. Το πράσινο τσάι, ειδικά, έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την εισβολή του όγκου και την αγγειογένεση. Το πράσινο τσάι Matcha, ένα πράσινο φύλλο με πέτρα, είναι επίσης ευεργετικό για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Ο χυμός ντομάτας είναι ένας άλλος ευεργετικός χυμός, καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα καροτίνης/βιταμίνης Α, βιταμίνης C, λυκοπενίου και άλλων καροτενοειδών που έχουν αντικαρκινική δράση. Το λυκοπένιο στον χυμό ντομάτας έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
  • Ο χυμός καρότου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρεις περισσότερη βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, β-καροτίνη και άλφα-καροτίνη, λουτεολίνη και φλαβονοειδή φυτοχημικά που έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.



Links

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/cancer-prevention/art-20044816

https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/36-foods-that-can-help-lower-your-cancer-risk.h12-1592991.html

 

Συχνές Ερωτήσεις για τις Αντικαρκινικές Τροφές


Ποιες τροφές θεωρούνται αντικαρκινικές;

Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, όπως τα μούρα, το μπρόκολο, το σκόρδο, η ντομάτα, το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς και τα σταυρανθή λαχανικά (π.χ. λάχανο, κουνουπίδι), έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.
Πώς βοηθούν αυτές οι τροφές στην πρόληψη του καρκίνου;

Πολλές από αυτές τις τροφές περιέχουν ουσίες όπως πολυφαινόλες, καροτενοειδή και φλαβονοειδή, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές – δύο βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη καρκινικών αλλοιώσεων.
Πρέπει να αποφεύγω κάποιες τροφές για πρόληψη του καρκίνου;

Ναι. Η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, τηγανητών και πλούσιων σε ζάχαρη ή κορεσμένα λιπαρά τροφών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο. Η μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και η αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά ή πρόσθετα είναι επίσης σημαντική στρατηγική πρόληψης.