ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 66877/2024 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

BLOG
Ευρετήριο
Μπανάνα: Ποια είναι η πραγματική διατροφική αξία της;

Μπανάνα: Ποια είναι η πραγματική διατροφική αξία της;


Εισαγωγή

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως, γνωστή για τη γλυκιά γεύση και την ευκολία κατανάλωσης. Εκτός από την ευχάριστη γεύση της, η μπανάνα προσφέρει και πολλές θρεπτικές αξίες. Ακολουθούν οι βασικές διατροφικές πληροφορίες και τα οφέλη της μπανάνας.


μπανανα

Μπανάνα: Διατροφική αξία

Μια μεγάλη ποικιλία οφελών για την υγεία συνδέονται με την μπανάνα. Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και πηκτίνη, μια μορφή φυτικών ινών, όπως δηλώνει η Laura Flores, διατροφολόγος με έδρα το Σαν Ντιέγκο. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν έναν καλό τρόπο για να λάβετε μαγνήσιο και βιταμίνες C και B6.

«Οι μπανάνες είναι γνωστό ότι μειώνουν το πρήξιμο, προστατεύουν από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, όλα λόγω του υψηλού επιπέδου βιταμίνης B6 που περιέχουν».

Επίσης, «Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να παρέχουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά, από το ηλιακό φως μέχρι την λοσιόν που βάζετε στο δέρμα σας», προσθέτει η Flores.

Οι μπανάνες είναι επίσης καλές για την καρδιά μας. Είναι γεμάτες με κάλιο, ένα μέταλλο και ηλεκτρολύτη, που φέρει ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο. Ως εκ τούτου, το κάλιο στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα στα νευρικά κύτταρα που στη συνέχεια πυροδοτούνται για να διατηρήσουν τον καρδιακό παλμό και κάνουν τους μύες να συστέλλονται.

Βοηθά επίσης στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας νερού στα κύτταρά μας, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο της μπανάνας μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος και στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τον FDA.

Μια μέση μπανάνα (περίπου 118 γραμμάρια) περιέχει:

Τα διατροφικά στοιχεία για 1 μεσαίου μεγέθους μπανάνα ή μια μπανάνα βάρους 118 γραμμαρίων (g) περιλαμβάνουν:

  • 105 θερμίδες
  • 88,4 g νερό
  • 1,29 g πρωτεΐνη
  • 26,9 g υδατάνθρακες
  • 14,4 g σάκχαρα
  • 3,07 g φυτικές ίνες
  • 0,39 g λίπος


Βιταμίνες και μέταλλα

          1.Κάλιο:

  • Μια μπανάνα περιέχει περίπου 422 mg καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη λειτουργία των μυών.

    2.Βιταμίνη C:
  • Παρέχει περίπου 17% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    3.Βιταμίνη B6:
  • Μια μπανάνα περιέχει περίπου 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης, που είναι σημαντική για τον μεταβολισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

    4.Μαγνήσιο:
  • Οι μπανάνες αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα περιέχει περίπου 32 mg μαγνησίου, που αντιστοιχεί περίπου στο 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η λειτουργία των νεύρων και των μυών, ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η διατήρηση μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης.

    5.Φυτοχημικά:
  • Οι μπανάνες αποτελούν καλή πηγή διαφόρων φυτοχημικών ουσιών, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, καροτενοειδή και βιογενείς αμίνες. Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση μπανάνας, όπως οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις.


Οφέλη για την υγεία

  • Υγεία της καρδιάς: Οι μπανάνες είναι γνωστές για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες και άλλα αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλουν στην καρδιαγγειακή υγεία.
  • Υγεία του πεπτικού συστήματος: Οι μπανάνες αποτελούν καλή πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη, να προωθήσουν την κανονικότητα και να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Ενέργεια: Οι μπανάνες αποτελούν μια βολική πηγή υδατανθράκων, παρέχοντας γρήγορη και παρατεταμένη απελευθέρωση ενέργειας, καθιστώντας τες ένα εξαιρετικό σνακ πριν ή μετά την προπόνηση.
  • Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Ενώ περιέχουν φυσικά σάκχαρα, οι φυτικές ίνες στις μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό της απελευθέρωσης σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος, ωφελώντας ενδεχομένως άτομα με διαβήτη ή όσους θέλουν να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.



Links

https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-bananas

https://www.livescience.com/45005-banana-nutrition-facts.html

https://www.healthline.com/nutrition/10-foods-high-in-magnesium

https://academic.oup.com/fqs/article/2/4/183/5164297