ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 66877/2024 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

BLOG
Ευρετήριο
Κοιλιοκάκη: Τι απαγορεύεται αυστηρά στη διατροφή

Κοιλιοκάκη: Τι απαγορεύεται αυστηρά στη διατροφή

Εισαγωγή

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά: στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Προκαλεί βλάβη στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και σε μια σειρά συμπτωμάτων.

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι μια δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη. Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη καταναλώνουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη. Συνηθισμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, τα αρτοσκευάσματα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν κρυφή γλουτένη.Η

αυστηρή αποφυγή της γλουτένης είναι απαραίτητη για τη διαχείριση της πάθησης. Ακολουθούν οι τροφές και οι ομάδες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται.


κοιλιοκάκη

Τροφές που απαγορεύονται στην κοιλιοκάκη

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, μην τρώτε τις ακόλουθες τροφές, εκτός εάν αναγράφονται ως εκδόσεις χωρίς γλουτένη:

  • ψωμί.
  • ζυμαρικά.
  • δημητριακά.
  • μπισκότα ή κράκερ.
  • κέικ και αρτοσκευάσματα.
  • πίτες.
  • σάλτσες.

         1.Σιτάρι:

  • Όλες οι μορφές σιταριού, συμπεριλαμβανομένων των σιταριών ολικής αλέσεως, του σιταριού Durum (σκληρό σιτάρι), του σιταριού Kamut (πολύ παλιά ποικιλία σιταριού που μπορεί να καταναλωθεί σε ωμή μορφή) και του σιταριού Spelt (είδος σιταριού, επίσης).

    2.Κριθάρι:
  • Το κριθάρι δεν είναι ασφαλές για άτομα με κοιλιοκάκη. Περιέχει γλουτένη, μια πρωτεΐνη που πυροδοτεί μια αυτοάνοση απόκριση σε άτομα με κοιλιοκάκη, οδηγώντας σε βλάβη στο λεπτό έντερο. Επομένως, μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη για άτομα με κοιλιοκάκη, και αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή όλων των μορφών κριθαριού, και της μπύρας συμπεριλαμβανομένης.

    3.Σίκαλη:
  • Για άτομα με κοιλιοκάκη, η σίκαλη δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση, καθώς περιέχει γλουτένη, η οποία πυροδοτεί μια αυτοάνοση απόκριση στον οργανισμό. Η κοιλιοκάκη απαιτεί μια αυστηρή, δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη, η οποία περιλαμβάνει την αποφυγή όλων των προϊόντων που παρασκευάζονται με σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

    4.Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη:
  • Οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη, όπως ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού, μπισκότα και κέικ.

    5.Επεξεργασμένα τρόφιμα:
  • Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν γλουτένη ως πρόσθετο συστατικό ή ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας. Είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες.

    6.Κάποιες σάλτσες και καρυκεύματα:
  • Ορισμένες σάλτσες, όπως σάλτσες σόγιας, σάλτσες BBQ και έτοιμα καρυκεύματα, μπορεί να περιέχουν γλουτένη. Για τα άτομα με κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να είναι προσεκτικάί με τις σάλτσες λόγω της πιθανότητας να περιέχουν κρυφή γλουτένη. Πολλές σάλτσες, ειδικά αυτές με βάση την κρέμα γάλακτος ή αυτές που χρησιμοποιούνται ως πηκτικά, μπορεί να περιέχουν αλεύρι σίτου ή άλλα συστατικά που περιέχουν γλουτένη. Ελέγχετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες και αναζητήστε πιστοποιήσεις χωρίς γλουτένη.

    7.Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα:
  • Αν και τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, ορισμένα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που περιέχουν γλουτένη. Πολλοί άνθρωποι που ξεκινούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη συνεχίζουν να καταναλώνουν γάλα, βούτυρο, τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τη συσχέτιση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη και την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονώδους αντίδρασης. Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ότι οι πρωτεΐνες των γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν να επηρεάσουν έως και το 50% των ατόμων με προβλήματα γλουτένης.

    8.Προϊόντα με γλουτένη:
  • Οποιαδήποτε προϊόντα που αναγράφουν "περιέχει γλουτένη" ή "μπορεί να περιέχει γλουτένη" πρέπει να αποφεύγονται.


Σημαντικές επισημάνσεις

  • Διαβάστε τις ετικέτες: Είναι κρίσιμο να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να εντοπίσετε κρυφές πηγές γλουτένης.
  • Ενημέρωση για τη διατροφή: Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο ή έναν ειδικό σε θέματα διατροφής για να διασφαλίσετε ότι η διατροφή σας είναι ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση: Όταν προετοιμάζετε φαγητό, βεβαιωθείτε ότι τα σκεύη και οι επιφάνειες είναι καθαρές και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη.


Συμπέρασμα

Η αυστηρή αποφυγή της γλουτένης είναι απαραίτητη για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Η κατανόηση των τροφών που πρέπει να αποφεύγονται και η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών είναι κρίσιμες για τη διαχείριση της πάθησης και τη διατήρηση της υγείας. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή ανησυχία σχετικά με τη διατροφή σας, είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.



Links

https://celiac.org/about-celiac-disease/what-is-celiac-disease/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220

https://www.celiac.com/celiac-disease/forbidden-gluten-food-list-unsafe-ingredients-r182/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7678477/



Συχνές Ερωτήσεις για την Κοιλιοκάκη

• Τι είναι η κοιλιοκάκη και πώς επηρεάζει τον οργανισμό;
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί φλεγμονή στο λεπτό έντερο. Αυτό δυσκολεύει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα και απώλεια βάρους.

• Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της κοιλιοκάκης;
Συμπτώματα περιλαμβάνουν πεπτικές διαταραχές (διάρροια, φούσκωμα, πόνους), χρόνια κόπωση, απώλεια βάρους, σιδηροπενία και δερματικά εξανθήματα. Σε παιδιά μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη.

• Πώς αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη;
Η μοναδική αποτελεσματική θεραπεία είναι η αυστηρή δια βίου αποφυγή γλουτένης. Αυτό σημαίνει αποχή από τροφές με σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και τα παράγωγά τους. Υπάρχουν πλέον πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη στην αγορά για να βοηθήσουν στην καθημερινότητα.