ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Κετογονική δίαιτα, μια άλλη διατροφή!

Κετογονική δίαιτα, μια άλλη διατροφή!

Κετογονική δίαιτα, μια άλλη διατροφή!


Η κετογονική δίαιτα είναι μια δοκιμασμένη και καταξιωμένη μέθοδος διατροφής, με σκοπό την σταδιακή απώλεια βάρους, φαίνεται δε ότι είναι αποτελεσματική όσο και ασφαλής για την πλειοψηφία των ανθρώπων.
 
Η δίαιτα αυτή εστιάζει στο φαινόμενο της κέτωσης που συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Τι είναι όμως η κέτωση;

Κέτωση ονομάζεται ένα φυσιολογικό τμήμα της διαδικασίας του μεταβολισμού μας. Συμβαίνει δε, όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι χαμηλή - πράγμα που για παράδειγμα, συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, ή ακόμη, όταν δεν έχει γίνει πρόσληψη τροφής από το άτομο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτές οι δυο καταστάσεις οδηγούν σε μειωμένη ινσουλίνη στο αίμα και ωθούν τον οργανισμό στο να απορροφήσει ενέργεια από τα λιποκύτταρα του σώματος για να τραφεί.

Το πολύ λίπος πηγαίνει έτσι στο ήπαρ, το οποίο και μετατρέπει ένα σημαντικό ποσοστό αυτού σε κετόνες που, με τη σειρά τους, «καίγονται» για παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό μας, στη θέση των υδατανθράκων.

Βέβαια αυτή η διαδικασία δεν γίνεται αυτομάτως και χρειάζεται ένας χρόνος προσαρμογής, ενώ σε κάποιους ανθρώπους δεν λείπουν και κάποιες, εν πολλοίς φυσιολογικές και αναμενόμενες, αρχικές παρενέργειες που προσομοιάζουν στα συμπτώματα κοινής γρίπης, για τούτο και ονομάζονται «γρίπη κέτωσης».

Ενδεικτικά, ίσως παρατηρηθούν μεταξύ άλλων ενοχλήσεων, σποραδικοί πονοκέφαλοι, μειωμένη σωματική απόδοση, κακός ύπνος, κράμπες, ή ομίχλη εγκεφάλου.

Ένας έμπειρος διατροφολόγος εν τούτοις, όπως θα συστήναμε ανεπιφύλακτα,μπορεί άνετα να καθοδηγήσει τον κάθε ενδιαφερόμενο σε αυτό το ενδιαφέρον διατροφικό μονοπάτι, που επιπλέον περιλαμβάνει στις προτάσεις του πλούσιες επιλογές από κρεατικά, ψάρια και λαχανικά, πουλερικά, γαλακτοκομικά και άλλες τροφές.

Εν κατακλείδι, η κετογονική δίαιτα εδράζει το σημαντικό μυστικό της επιτυχίας της στα υψηλά διατροφικά λιπαρά που επιτρέπει, στην χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και στα μέτρια επίπεδα πρωτεϊνών που επιτρέπονται.

 

Άρης Πασχαλίδης - Φαρμακοποιός