ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Κοιλιοκάκη. Το «όχι» στη γλουτένη!

Κοιλιοκάκη. Το «όχι» στη γλουτένη!

Κοιλιοκάκη. Το «όχι» στη γλουτένη!

 

Ένα αυτοάνοσο νόσημα που ταλαιπωρεί περίπου 1% του γενικού πληθυσμού είναι η κοιλιοκάκη. 
Πρόκειται για μια φλεγμονή της βλεννογόνου του λεπτού μας εντέρου, που πυροδοτείται από μια κολλώδη πρωτεΐνη εντοπιζόμενη στα δημητριακά- σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη- την γλουτένη. 
Εφόσον δεν υπάρξει μεταβολή στην διατροφή, σιγά-σιγά οι λάχνες στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου ατροφούν και η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών των τροφών δεν γίνεται σωστά, με τελικό αποτέλεσμα τον υποσιτισμό του οργανισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συμπτώματα

Η ασθένεια μπορεί να εμφανισθεί οποτεδήποτε στην ζωή ενός ανθρώπου με γενετική προδιάθεση, συνοδεύεται μάλιστα από τα εξής συνηθέστερα συμπτώματα: Φούσκωμα στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία, πόνοι στην κοιλιακή περιοχή και συχνά εμετός. Στα παιδιά, η ασθένεια τείνει να εμφανίζεται στα πρώτα χρόνια μετά τον απογαλακτισμό, συνήθως κατά την περίοδο μετάβασης σε τροφές που περιέχουν την συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Τα παιδιά με κοιλιοκάκη συχνά εμφανίζουν παράλληλα υπέρμετρες ευαισθησίες και ανησυχίες. Γι’ αυτό,πρέπει οι γονείς να μεριμνήσουν γρήγορα, μιας και αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή έγκαιρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμη και επιπλοκών στην γενικότερη ανάπτυξή τους.

Ανάλογα με την σοβαρότητα, η ασθένεια διακρίνεται σε 3 είδη, η δε διάγνωσή της γίνεται καταρχάς με ανάλυση αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων, μετά δε με βιοψία που πραγματοποιείται στο λεπτό έντερο και πιστοποιεί την ισοπέδωση των λαχνών και την αύξηση των ενδοεπιθηλιακών λεμφοκυττάρων.

Η θεραπεία συνίσταται σε καθολική αποφυγή της γλουτένης εφ’ όρου ζωής.

Συνήθως η αλλαγή αυτή από μόνη της, οδηγεί πολύ σύντομα σε θεαματική βελτίωση και εξάλειψη των συμπτωμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, πιθανόν να χρειασθούν κάποιοι μήνες μέχρι να επανέλθει πλήρως σε φυσιολογική κατάσταση, η βλεννογόνος του εντέρου.

  Άρης Πασχαλίδης