ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ο σημαντικός ρόλος του Μαγνησίου στη ζωή μας

Ο σημαντικός ρόλος του Μαγνησίου στη ζωή μας

Πρόκειται για ένα μέταλλο με κεφαλαιώδη σημασία στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και, ως εκ τούτου, της υγείας. Στη σφαίρα της ευεργετικής επιρροής του οι μύες, η καρδιά, οι νεφροί και ο εγκέφαλος, η αρτηριακή πίεση και ο μεταβολισμός. Επίσης, η ισορροπημένη παρουσία σακχάρου στο αίμα και άλλων ευεργετικών μετάλλων στο σώμα, όπως είναι το Νάτριο και το Κάλιο.

Τι είναι το μαγνήσιο;

Είναι συμπαράγοντας σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα που ρυθμίζουν διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, του ελέγχου της γλυκόζης του αίματος και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, την οξειδωτική φωσφορυλίωση και τη γλυκόλυση.

 

5+1 Χαρακτηριστικά του μαγνησίου

  • Η συμβολή του μαγνήσιου σαν θεραπευτικό μέσον, είναι γνωστή από την αρχαιότητα.

  • Η ονομασία του προέρχεται από τους Μάγνητες, μια αρχαία ελληνική φυλή που κατοικούσε στην περιοχή όπου βρέθηκε για πρώτη φορά το ανθρακικό μαγνήσιοκαι χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών.

  • Το μαγνήσιο είναι το 8ο πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν αφού εντοπίζεται στη γη και στη θάλασσα, καθώς και σε φυτά, ζώα και ανθρώπους.

  • Ενώ το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε όλο τον πλανήτη, δεν υπάρχει στη φύση ανεξάρτητα από άλλα στοιχεία, όπως ο άνθρακας, το ασβέστιο και το οξυγόνο. Το μαγνήσιο στον ωκεανό, για παράδειγμα, υπάρχει ως ένωση χλωριούχου μαγνήσιου, ενώ υπάρχουν εναποθέσεις ανθρακικού μαγνησίου στη γη και θειικό μαγνήσιο σε πηγές, όπως αυτή στο Epsom.

  • Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για κάθε σύστημα του σώματός μας. Οι πολλές λειτουργίες του μαγνησίου περιλαμβάνουν την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη βοήθεια των μυών να συστέλλονται και να χαλαρώνουν για να κινήσουν το σώμα μας. Υποστηρίζει επίσης το νευρικό σύστημα, εμποδίζοντας τη δραστηριότητα των πιο διεγερτικών νευροδιαβιβαστών, και δεσμεύεται σε ηρεμιστικούς υποδοχείς για μια πιο γαλήνια κατάσταση, μια διάθεση ηρεμίας.

  • Και τα φυτά χρειάζονται μαγνήσιο. Το μαγνήσιο που υπάρχει στο μόριο της χλωροφύλλης κάθε πράσινου φυτού είναι ζωτικής σημασίας για τη φωτοσύνθεση, τη διαδικασία εξαγωγής ενέργειας από το ηλιακό φως. Ο Richard Willstatter κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1915 για την περιγραφή της δομής αυτής της πράσινης φυτικής χρωστικής και την αναγνώριση του μαγνησίου ως το κεντρικό στοιχείο.

Ανεπάρκεια σε μαγνήσιο & συμπτώματα

Η ανεπάρκεια μαγνησίου επέρχεται όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο στη διατροφή μας για να λειτουργεί κανονικά, καθώς είναι απαραίτητο για υγιείς μύες, νεύρα, οστά και επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως αναφέρθηκε ήδη.

Τα συμπτώματα ανεπάρκειας σε μαγνήσιο συμπεριλαμβάνουν:

  • μυϊκές κράμπες,
  • πονοκεφάλους και χρόνιο πόνο,
  • εναλλαγές στη διάθεση,
  • άγχος,
  • χρόνια φλεγμονή,
  • διαβήτη,
  • καρδιακές παθήσεις,
  • οστεοπόρωση,
  • προβλήματα ύπνου,
  • γαστρεντερικές διαταραχές,
  • υπέρταση
  • μεταβολικό σύνδρομο,
  • περιλαμβάνουν χαμηλή όρεξη,
  • ναυτία ή έμετο,
  • μυϊκούς σπασμούς,
  • μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Η έλλειψη μαγνησίου αντιμετωπίζεται συνήθως με συμπληρώματα.

 

Υπάρχει ιατρική εξέταση για ανεπάρκεια μαγνησίου;

Ναι,μια απλή εξέταση αίματος, θα μας δώσει τη σχετική απάντηση.

 

Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Πλούσιες πηγές μαγνησίου, γενικά, είναι τα χόρτα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ξερά φασόλια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το φύτρο σιταριού, το σιτάρι και το πίτουρο βρώμης.

Ειδικότερα, αξίζει να αναφέρουμε και να εντάξουμε τις παρακάτω τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιό μας μιας και θεωρούνται κορυφαίες πηγές Μαγνησίου σε φυσική μορφή:

  • Αβοκάντο

Ένα νόστιμο, εξωτικό φρούτο που έχει πολλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, άφθονες φυτικές ίνες και Κάλιο, ενώ παράλληλα περιέχει σχεδόν 60mg Μαγνησίου σε εναν μεσαίου μεγέθους καρπό του.

 

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το βασικό στοιχείο της χλωροφύλλης είναι το μαγνήσιο, επομένως είναι ευνόητο ότι τα λάχανα, το σπανάκι και τα κάθε είδους χόρτα, αποτελούν μια άριστη πηγή Μαγνησίου. Πέρα από τις ικανοποιητικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και βιταμινών-C,A,K-ένα μόλις φλιτζάνι λαχανικών περιέχει σχεδόν 160mg Μαγνησίου.

 

  • Μαύρη σοκολάτα

Και τώρα τα καλά νέα για τους λάτρεις της μαύρης θεάς: Μόλις 28γρ από την λαχταριστή λιχουδιά, αποδίδουν 65mg Μαγνησίου μαζί με άλλα πολύτιμα στοιχεία όπως χαλκό,σίδηρο και ίχνη άλλων αντιοξειδωτικών άπαντα πολύτιμα στην αντιμετώπιση των φλεγμονών στο σώμα μας.

Καταναλώστε λοιπόν την αγαπημένη σας σοκολάτα με μέτρο και προπαντός χωρίς…θερμιδικές τύψεις!

 

  • Μπανάνες

Αγαπημένο φρούτο για πολλούς ανθρώπους, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, είναι ακόμη πεντανόστιμο και- αν και έχει ευρέως ταυτιστεί με το Κάλιο- περιέχει μια ικανοποιητική ποσότητα Μαγνησίου(40mg περίπου) όπως και βιταμίνες C και B6.

 

  • Φασόλια

Πολλές οι διατροφικές ΄χάρες΄των φασολιών, μιας και είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, εν προκειμένω όμως προσφέρουν επίσης σημαντικές ποσότητες μαγνησίου.

 

Συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία σε μαγνήσιο

Η συνιστώμενη διατροφική δόση μαγνησίου για ενήλικες άνδρες είναι 400-420 mg την ημέρα. Το διαιτητικό επίδομα για ενήλικες γυναίκες είναι 310-320 mg την ημέρα.

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά πάνω από 550mg Μαγνησίου, αποκτούν έναν πολυτιμότατο διατροφικό σύμμαχο απέναντι σε πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις- όπως είναι η άνοια- αλλά και από σοβαρότατες παθήσεις όπως ο καρκίνος, αφού το συγκεκριμένο μέταλλο εμπλέκεται σε πάνω από 600 χημικές αντιδράσεις στα ανθρώπινα κύτταρα και βοηθάει σημαντικά στην σωστή λειτουργία τους.

 

Μπορεί η υπερδοσολογία μαγνησίου να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μου;

Το μαγνήσιο που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα δεν είναι επιβλαβές και δεν χρειάζεται περιορισμό. Το μαγνήσιο στα συμπληρώματα διατροφής και τα φάρμακα δεν πρέπει να καταναλώνεται σε ποσότητες πάνω από το ανώτατο όριο, εκτός εάν συνιστάται από τον θεράποντα γιατρό σας. Οι κράμπες και η διάρροια είναι συχνές παρενέργειες

 

Μπορώ να παίρνω μαγνήσιο, στην περίοδο της εγκυμοσύνης μου;

Φυσικά! Το μαγνήσιο δεν είναι μόνο ασφαλές για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμο. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι όπως κάθε συμπλήρωμα, θα πρέπει να λαμβάνεται υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας για να διασφαλιστεί η σωστή δοσολογία και να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα ή καταστάσεις.

 

Το μαγνήσιο, με βοηθάει στη γυμναστική;

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ύπαρξη επαρκών επιπέδων μαγνησίου μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης. Αυτές οι βελτιώσεις εμφανίζονται γενικά μέσω της αυξημένης αντοχής και ισχύος.

Από την άλλη, χωρίς αρκετό μαγνήσιο στον οργανισμό μας, οι μύες μας δεν μπορούν να χαλαρώσουν σωστά, κάτι που μπορεί να προκαλέσει κράμπες και συσπάσεις.

 

Μαγνήσιο & παιδί

 Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη της πρόσληψης του παιδιού σας, για να διασφαλιστεί ότι θα λάβει τα συνιστώμενα επίπεδα, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας.

 

Τα βασικά οφέλη του μαγνησίου περιλαμβάνουν:

  • Υποστήριξη του σωστού ύπνου
  • Ρύθμιση της διάθεσης
  • Βελτίωση συγκέντρωσης
  • Αύξηση των επιπέδων ενέργειας
  • Υποστήριξη της υγείας των οστών και των δοντιών
  • Διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
  • Ρύθμισητης λειτουργία του εντέρου
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Υποστήριξη της υγιούς πέψης


Μαγνήσιο & τρίτη ηλικία

Έχουν αναφερθεί αρκετές αλλαγές στο μεταβολισμό του μαγνησίου (Mg) με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσληψης Mg, της μειωμένης εντερικής απορρόφησης Mg και της νεφρικής σπατάλης Mg. Τα ήπια ελλείμματα Mg είναι γενικά ασυμπτωματικά και τα κλινικά σημεία είναι συνήθως μη ειδικά ή απουσιάζουν.
Η εξασθένηση, οι διαταραχές του ύπνου, η υπερσυναισθηματικότητα και οι γνωστικές διαταραχές είναι κοινές σε ηλικιωμένους με ήπια ανεπάρκεια Mg και μπορεί συχνά να συγχέονται με συμπτώματα που σχετίζονται με την ηλικία.
Τα χρόνια ελλείμματα Mg αυξάνουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών που έχουν εμπλακεί στην ανάπτυξη αρκετών χρόνιων διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία. Πολλές ανθρώπινες ασθένειες έχουν συσχετιστεί με ελλείμματα Mg, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης και του εγκεφαλικού, του καρδιομεταβολικού συνδρόμου και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, των συστολικών συνδρόμων των αεραγωγών και του άσθματος, της κατάθλιψης, των καταστάσεων που σχετίζονται με το στρες και των ψυχιατρικών διαταραχών, της νόσου του Alzheimer (AD) και άλλα σύνδρομα άνοιας, μυϊκές παθήσεις (μυϊκός πόνος, χρόνια κόπωση και ινομυαλγία), ευθραυστότητα των οστών και καρκίνος.
Το διαιτητικό Mg και/ή Mg που καταναλώνονται στο πόσιμο νερό (γενικά πιο βιοδιαθέσιμο από το Mg που περιέχεται στα τρόφιμα) ή σε εναλλακτικά συμπληρώματα Mg θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη διόρθωση των ελλειμμάτων Mg. Η διατήρηση μιας βέλτιστης ισορροπίας Mg σε όλη τη ζωή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες και των χρόνιων καταστάσεων που σχετίζονται με τη γήρανση. Αυτό πρέπει να αποδειχθεί από μελλοντικές μελέτες.

Μαγνήσιο & διαβήτης

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον εγκέφαλο και το σώμα. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ανάμεσα στα πολλά οφέλη του. Ωστόσο, μια ανεπάρκεια μαγνησίου παρατηρείται συχνά σε άτομα με διαβήτη.

Μια ανεπάρκεια μπορεί να εμφανιστεί με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2, αλλά φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη αξιόπιστη πηγή με τον τύπο 2. Αυτό συμβαίνει επειδή τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, το σώμα σας παράγει ινσουλίνη, αλλά τα κύτταρα σας δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτήν. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα άτομα με ευαισθησία ή αντίσταση στην ινσουλίνη χάνουν επίσης περίσσεια μαγνησίου στα ούρα τους, συμβάλλοντας σε χαμηλότερα επίπεδα αυτής της θρεπτικής ουσίας.

Μερικά άτομα με διαβήτη τύπου 1 αναπτύσσουν επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να τα θέσει σε κίνδυνο και για ανεπάρκεια μαγνησίου.

 

Η λήψη ενός συμπληρώματος μαγνησίου, ωστόσο, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σας και να βελτιώσει τον έλεγχο του διαβήτη. Εάν έχετε προδιαβήτη, τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να βελτιώσουν το σάκχαρο στο αίμα και πιθανώς να αποτρέψουν τον διαβήτη τύπου 2.




Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc