ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ενίσχυση Ανοσοποιητικού Συστήματος & Χειμερινές Ιώσεις!

Ενίσχυση Ανοσοποιητικού Συστήματος & Χειμερινές Ιώσεις!

Καθώς ο χειμώνας μπαίνει για τα καλά, μαζί του έρχεται και η ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση των ιώσεων και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Για να διατηρήσεις την υγεία σου κατά τους χειμερινούς μήνες καλό είναι:  

  1. Να καταναλώνεις μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αλλά και τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα, όπως τα ψάρια.
  2. Να πίνεις αρκετό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να επιλέγεις ζεστά ροφήματα, όπως τσάι και σούπες.
  3. Να κάνεις τακτική άσκηση για να διατηρήσεις τον μεταβολισμό σου ενεργό.
  4. Να κοιμάσαι 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
  5. Να λαμβάνεις συμπληρώματα και βότανα για ενίσχυση ανοσοποιητικού.

Τι ρίχνει το ανοσοποιητικό μου σύστημα;

Τι είναι αυτό που ρίχνει το ανοσοποιητικό κατά τη χειμερινή περίοδο; Αυτή η εποχή έχει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των μικροβίων, και κατ’ επέκταση για την αυξημένη μετάδοση των ιώσεων, ειδικότερα την περίοδο των γιορτών που προσφέρει πολλές ευκαιρίες για την εξάπλωσή τους.

Έτσι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού για τη θωράκιση του οργανισμού ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αυτήν την εποχή.

Εκτός από τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τον επαρκή ύπνο, που αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για φυσική ενίσχυση ανοσοποιητικού, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής που παρέχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που αποδεδειγμένα ενισχύουν την άμυνας του οργανισμού.

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη. Πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 έχουν επίσης συνδεθεί με πιο σοβαρά οξέα επεισόδια λοιμώξεων των πνευμόνων σε παιδιά, καθώς και σοβαρών πνευμόνων σε ενήλικες.

Αυτό οφείλεται στο σημαντικό ρόλο της D, που είναι μια από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για ενίσχυση ανοσοποιητικού ενάντια στις λοιμώξεις.

Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα καθώς ενισχύει την απόκρισή του σε λοιμώξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον ιό Covid-19. Περισσότερο από το 80% των ασθενών που νόσησαν από Covid-19 έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, και οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό θα μπορούσε να παρέχει προστασία από τον ιό.

Μάλιστα, προτείνουν τα άτομα υψηλού κινδύνου - οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα - να αυξάνουν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Βιταμίνη D: Έλλειψη & Αντιμετώπιση

Ποιες τροφές βοηθούν το ανοσοποιητικό;

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Εδώ είναι μερικές τροφές που βοηθούν το ανοσοποιητικό:

  1. Φρούτα και Λαχανικά

Πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ιδίως βιταμίνη C και βιταμίνη A (Πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες, μπρόκολο, σπανάκι, καρότα).

  1. Ψάρια και Θαλασσινά

Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D (Σολομός, τόνος, σαρδέλες).

  1. Ζωικά Προϊόντα

Πηγές ζωικών πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών στοιχείων όπως ο ψευδάργυρος (Κρέας πουλερικών, βοδινό κρέας, αυγά).

  1. Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Πηγές πρωτεΐνης, καλίου και βιταμίνης D (Γάλα, γιαούρτι, τυρί).

  1. Ξηροί Καρποί και Σπόροι

Περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτικές πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά (Αμύγδαλα, καρύδια, σπόροι λιναρόσπορου).

  1. Δημητριακά Ολικής Αλέσεως

Πλούσια σε φυτικές ίνες και B βιταμίνες (Καστανό ρύζι, κινόα, βρώμη).

  1. 7. Κοκκινωπά Φρούτα και Λαχανικά

Περιέχουν λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά (ντομάτες, καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ, γλυκιές κόκκινες πιπεριές, ροδάκινο και βερίκοκο).

Επίσης, είναι καλό να γνωρίζεις ποιες τροφές ρίχνουν τα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα. 

Είναι οι ίδιες τροφές και διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και, εμμέσως, την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων:

  1. 1. Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Λευκό ψωμί, επεξεργασμένα σνακ και γλυκά

  1. Αλκοόλ

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

  1. Καφεΐνη

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό.

  1. Τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά 

Κόκκινα κρέατα και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

  1. Η ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει τα λευκά αιμοσφαίρια και να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό. 

Ποια βότανα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό;

Έχει αποδειχθεί ότι πολλά βότανα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως:

  • Εχινάκεια: Είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για άμεση ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγής κυττάρων του ανοσοποιητικού και την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Γλυκόριζα: Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος από βλάβες.
  • Τζίντζερ: Ανήκει στις τροφές που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
  • Ρίγανη: Έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και την ενδυνάμωση ανοσοποιητικού.
  • Ashwagandha: Πρόκειται για ένα βότανο της ινδικής παραδοσιακής ιατρικής που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Περισσότερα από 60.000 δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα επισημαίνουν το προστατευτικό όφελος της βιταμίνης C σε μολυσματικές ασθένειες.

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό και τους αναπνευστικούς μηχανισμούς άμυνας, καθώς αποτρέπει τις ιογενείς λοιμώξεις και μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητά τους. Επίσης, έχει αντιισταμινική δράση που μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα όμοια με της γρίπης.

Όπως και με τη βιταμίνη D, οι ασθενείς με οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία έχουν συχνά μειωμένες συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο πλάσμα και ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει ότι τα συμπτώματά τους βελτιώνονται ταχύτερα όταν τους χορηγείται C. 

Για αυτό το λόγο εντάσσονται σε αντιοξειδωτικά συμπληρώματα και πολυβιταμίνες.

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου μπορούν πραγματικά να μειώσουν τις σοβαρές επιπτώσεις μιας λοίμωξης του αναπνευστικού. Φαίνεται ότι μπορούν ακόμη και να εμποδίσουν ορισμένα συμπτώματα και να μειώσουν τη διάρκεια μιας λοίμωξης, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν έλλειψη ψευδαργύρου. Ο συνδυασμός του ψευδάργυρου με χαλκό ενισχύει επιπλέον τη δράση του.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος — από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τον Covid-19 — θα μπορούσαν να μειωθούν και ίσως ακόμα και να αποφευχθούν με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών για πεσμένο ανοσοποιητικό, ειδικά βιταμίνη E, Α, και D.

Ερευνητές από το Imperial College London υποστηρίζουν ότι το να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να μας κρατήσει ασφαλείς από τη γρίπη, τα κρυολογήματα, την πνευμονία και ενδεχομένως ακόμη και από τον Covid-19. 

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τους πνεύμονες και η βιταμίνη D έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ιδιαίτερα στο ανοσοποιητικό. Ο συνδυασμός αυτών των τριών λιποδιαλυτών βιταμινών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός καθώς ενισχύεται η δράση τους.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες, όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής αναρρώνουν καλύτερα από ιογενείς ασθένειες. 

Το σελήνιο συνεργάζεται με τη βιταμίνη E στην προώθηση της καλής ανοσολογικής υγείας. Εκτός από την αντιοξειδωτική του δράση και ενίσχυση της ανοσίας, το σελήνιο συμβάλει στην παραγωγή αντισωμάτων.

Το σελήνιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία στον ανθρώπινο οργανισμό, που δρα ως αντιοξειδωτικό και υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Η ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής για το ανοσοποιητικό και την άμεση τόνωση του οργανισμού, μεγαλώνει όσο μεγαλώνουμε και περίπου το ένα τρίτο των ηλικιωμένων είναι ανεπαρκείς σε τουλάχιστον ένα μικροθρεπτικό συστατικό.

Αυτή η ανεπάρκεια οδηγεί σε μείωση της υγιούς λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία συχνά συνοδεύεται από υψηλότερη φλεγμονή και μειωμένη λειτουργία των Τ-κυττάρων.

To Pharmacy Discount προτείνει

Το Συμπλήρωμα Διατροφής Ιmmune Q Life της Quest είναι μια απαραίτητη καθημερινή πολυβιταμίνη για θωρακισμένο ανοσοποιητικό. Το Immune Q-Life περιέχει βιταμίνες C, D και ψευδάργυρο σε υψηλή περιεκτικότητα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην προστασία από τις λοιμώξεις, καθώς και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α και Ε, ο χαλκός και το σελήνιο που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από ιούς και βακτήρια.

TIP: Ανάγκη για λήψη χαλκού μέσω συμπληρώματος έχουν άτομα που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική ή vegan διατροφή ή άτομα με νεφρική νόσο.

Αγόρασε από το online φαρμακείο του Pharmacy Discount συμπληρώματα, βιταμίνες βότανα και ότι άλλο χρειάζεσαι σε ασύγκριτες τιμές από τα κορυφαία brands της αγοράς για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου.

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc