ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Έλλειψη σιδήρου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση!

Έλλειψη σιδήρου: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση!

Ο σίδηρος είναι ένα ανόργανο στοιχείο, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην αναπαραγωγή και στην ωρίμανση των κυττάρων. Επιπλέον, συμβάλλει στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και να στερήσει επαρκή ποσότητα οξυγόνου από τους ιστούς του σώματός μας.

Εξαιτίας του σημαντικού ρόλου στη λειτουργία του οργανισμού, η έλλειψη σιδήρου πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, μέσω της λήψης συμπληρωμάτων.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Ενεργοποίησε τον μεταβολισμό σου με σωστή διατροφή και άσκηση!

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου;

Ο σίδηρος είναι ένα κρίσιμο στοιχείο στον οργανισμό, τόσο που, σε περίπτωση ανεπάρκειας, πρέπει να γίνεται άμεση αποκατάσταση των τιμών του.

Η έλλειψη σιδήρου εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως: 

  • Αίσθημα αδυναμίας και κούραση

Η έλλειψη σιδήρου έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Έτσι το άτομο αισθάνεται έντονα αδυναμία και κούραση.

  • Χλωμό δέρμα

Η αιμοσφαιρίνη είναι υπεύθυνη για το κόκκινο χρώμα στο αίμα. Όταν υπάρχει επάρκεια αιμοσφαιρίνης, η επιδερμίδα έχει ροζ χρώμα που αποπνέει υγεία. Σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου, το δέρμα είναι χλωμό.

  • Τριχόπτωση

Το οξειδωτικό στρες και οι γενετικοί παράγοντες συμβάλλουν στην τριχόπτωση, αλλά και η έλλειψη σιδήρου συμβάλλει στην απώλεια μαλλιών στους άνδρες και στις γυναίκες.

  • Πονοκέφαλος

Ο εγκέφαλος έχει υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις σε οξυγόνο και για αυτό διοχετεύεται εκεί η μεγαλύτερη ποσότητα του διαθέσιμου οξυγόνου από τα κύτταρα. Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, η ποσότητα οξυγόνου δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του και συχνά εμφανίζεται ημικρανία ή πονοκέφαλος.

  • Ταχυκαρδία ή αρρυθμίες

Η ανεπάρκεια σιδήρου εξαιτίας της μειωμένης παροχής οξυγόνου μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και να προκαλέσει αρρυθμίες ή ταχυκαρδία.

  • Φυσική αδυναμία και ανησυχία

Άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορεί να αισθάνονται άγχος, αδυναμία ή δυσκολίες στην αναπνοή. Μάλιστα, εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων μπορεί το άτομο να έχει επιπλέον ανησυχία για την υγεία του.

Η υπερβολική απώλεια αίματος, η ελλιπής διατροφή ή ορισμένες παθολογικές καταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν αιτία για την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Χρειάζεται λοιπόν να αντιμετωπιστεί άμεσα!

  • Άγχος

Εκτός από όλα τα συμπτώματα, που αναφέρθηκαν παραπάνω, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει άγχος. Ο λόγος που είναι πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι γιατί ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως και στην παραγωγή ντοπαμίνης, μιας ουσίας που παίζει ρόλο στη διάθεση και την ψυχική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα σιδήρου είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους, όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. Όταν οι γυναίκες αυτές έλαβαν συμπληρώματα σιδήρου, τα συμπτώματα του άγχους τους μειώθηκαν σημαντικά.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την έλλειψη σιδήρου;

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Η άμεση και σωστή αντιμετώπιση της αναιμίας είναι κρίσιμη για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Μπορείς να αντιμετωπίσεις την έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό σου κάνοντας τα εξής:

Σιδηρούχα Συμπληρώματα: Είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ιδανικά συμβουλέψου το γιατρό για τη δοσολογία και τη συχνότητα που θα λαμβάνεις τα συμπληρώματα σιδήρου.

Διατροφή: Οι τροφές που αντιμετωπίζουν την έλλειψη σιδήρου είναι οι παρακάτω:

  • Κόκκινα κρέατα, πουλερικά και ψάρια
  • Σπανάκι, σέσκουλα και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά
  • Όσπρια, όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια
  • Δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο
  • Σταφίδες, βερίκοκα και άλλα αποξηραμένα φρούτα

Αύξησε την αφομοίωση σιδήρου: Με τη συνδυαστική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο και τροφών με βιταμίνη C ή τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θα αυξήσεις τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σου.

Απόφυγε διατροφικά ανταγωνιστικά προϊόντα: Κάποιες τροφές και ποτά, όπως το τσάι, ο καφές, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ολικά δημητριακά, μπορούν να περιορίσουν την αφομοίωση του σιδήρου.

Δες και αυτό: Βιταμίνη C: Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία

Ποια είναι τα καλύτερα συμπληρώματα σιδήρου;

Η επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος σιδήρου εξαρτάται από τις ατομικές σου ανάγκες.

To Pharmacy Discount προτείνει



Ιδανικό είναι το συμπλήρωμα διατροφής Iron Soft της Power Health που περιέχει σίδηρο σε δισγλυκινική μορφή μαζί με βιταμίνες C, Β6 και Β12 σε κάψουλες βραδείας αποδέσμευσης (DRcaps®), που απελευθερώνουν σταδιακά τα θρεπτικά συστατικά.

Ο σίδηρος μαζί με τις βιταμίνες Β, όπως οι Β6 και Β12 συμβάλλουν στον φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και στην τόνωση και ενέργεια του οργανισμού.

Συμπληρώματα με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β2 ή ριβοφλαβίνη βοηθούν στη διάσπαση πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων και κατ’επέκταση στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Διάλεξε βιταμίνες και συμπληρώματα από τα κορυφαία brands της αγοράς σε ασύγκριτες τιμές μέσα από το Pharmacy Discount, το νούμερο ένα online φαρμακείο