ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ωκυτοκίνη, η αγαπησιάρα, κοινωνική ορμόνη!

Ωκυτοκίνη, η αγαπησιάρα, κοινωνική ορμόνη!

Η επονομαζόμενη ορμόνη της αγάπης διακρίνεται από κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αφού μπορεί να μας βοηθήσει να δεθούμε με τους αγαπημένους μας, ενώ έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιείται μέσω της αφής, της μουσικής και της άσκησης.

 

  • Τι είναι όμως η ωκυτοκίνη;

 Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την υπόφυση.

 

  • Ποια είναι η κύρια λειτουργία της ωκυτοκίνης;

Η κύρια λειτουργία της είναι να διευκολύνει τον τοκετό, ένας από τους λόγους που ονομάζεται «φάρμακο ή ορμόνη της αγάπης». Γενικά, η ωκυτοκίνη, όπως οι ενδορφίνες ή η σεροτονίνη, είναι όλες ένας τύπος ορμόνης στο σώμα μας που προάγει τα θετικά συναισθήματα.

 

  • Ποια η δράση της ωκυτοκίνης (πριν από τον τοκετό);

Η ωκυτοκίνη διεγείρει τους μύες της μήτρας ώστε να συστέλλονται και ενισχύει την παραγωγή προσταγλανδινών οι οποίες επίσης αυξάνουν τις συσπάσεις της μήτρας. Γυναίκες στις οποίες ο τοκετός αργεί να προχωρήσει χορηγείται κάποιες φορές ωκυτοκίνη ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

  • Ποια η δράση της ωκυτοκίνης (μετά τον τοκετό);

Η ωκυτοκίνη συνεχίζει τη δράση και αφού ο τοκετός ολοκληρωθεί. Έτσι, μόλις γεννηθεί το μωρό, η ωκυτοκίνη βοηθά στη μετακίνηση του γάλακτος από τους πόρους του μαστού στη θηλή και στη δημιουργία συναισθηματικού δεσμού μεταξύ της μαμάς και του μωρού.

 

  • Σε ποιες άλλες περιπτώσεις, το σώμα μας παράγει ωκυτοκίνη;

 

Το σώμα μας παράγει επίσης ωκυτοκίνη όταν είμαστε ενθουσιασμένοι από τον σεξουαλικό μας σύντροφο, αλλά και όταν ερωτευόμαστε! Άλλος ένας λόγος για τον οποίο έχει κερδίσει τα προσωνύμια "ορμόνη αγάπης”, αλλά και "ορμόνη αγκαλιάς".

 

  • Πώς μπορεί η ωκυτοκίνη να επηρεάσει την ψυχική υγεία μας;

Έχει αποδειχθεί ότι η ωκυτοκίνη μπορει να μειώσει τα επίπεδα στρες και άγχους. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις κοινωνικές συμπεριφορές που σχετίζονται με χαλάρωση, εμπιστοσύνη και συνολική ψυχολογική σταθερότητα. Με άλλα λόγια, φροντίζει την ψυχική υγεία μας, στο σύνολό της.

 

  • Πώς ελέγχονται τα επίπεδα της ωκυτοκίνης;

Η παραγωγή και έκκριση της ωκυτοκίνης ελέγχονται μέσω ενός βρόχου θετικής ανάδρασης. Αυτό απλώς σημαίνει ότι η ορμόνη αυτή προκαλεί μια δράση που διεγείρει ακόμη περισσότερο την απελευθέρωση της.

Για παράδειγμα, όταν ένα νεογέννητο θηλάζει, οι μηχανοϋποδοχείς στη θηλή και ο τράχηλος ενεργοποιούνται, δημιουργώντας έναν βρόχο θετικής αισθητηριακής ανάδρασης, που οδηγεί στην πρόσθετη απελευθέρωση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο.

 

  • Πώς αυξάνουμε τα χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης;

Τα χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης στον οργανισμό έχουν συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης και της επιλόχειας κατάθλιψης. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει ήδη την πιθανότητα της χορήγησης ωκυτοκίνης σε μορφή χαπιού ή ρινικού σπρέι, με σκοπό την  ανακούφιση του άγχους και της κατάθλιψης, όμως μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι είναι δύσκολο για την ορμόνη αυτή να “γλιστρήσει” στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

 

  • Μπορώ να αυξήσω με φυσικό τρόπο τα επίπεδα ωκυτοκίνης στον οργανισμό μου;

Ένας πιο πολλά υποσχόμενος τρόπος για να αυξηθούν με φυσικό τρόπο τα επίπεδα ωκυτοκίνης στον οργανισμό μας, είναι η άσκηση. Μια μελέτη καταμέτρησε ένα άλμα στα επίπεδα ωκυτοκίνης που μετρήθηκαν στο σάλιο των συμμετασχόντων σε μια προπόνηση πολεμικών τεχνών υψηλής σωματικής έντασης. Η μουσική φαίνεται επίσης να έχει την ικανότητα να αυξάνει τα επίπεδα ωκυτοκίνης, ειδικά όταν οι άνθρωποι τραγουδούν σε μια ομάδα, κάτι που προσθέτει περισσότερο στο στοιχείο του ‘δεσμού’.

Μόνο η απλή πράξη της αφής φαίνεται επίσης να ενισχύει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης. Το να κάνετε ένα μασάζ, να αγκαλιάζεστε, να κάνετε έρωτα ή να θωπεύετε κάποιον οδηγεί σε έκκριση υψηλότερων επιπέδων της συγκεκριμένης ορμόνης και σε μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας.

 

  • Περί ωκυτοκίνης, ...συμπέρασμα:

Το σίγουρο είναι ότι η ωκυτοκίνη αποτελεί μία από τις ορμόνες της «καλή διάθεσης», μαζί με τις υπόλοιπες που είναι οι: σεροτονίνη, ντοπαμίνη και ενδορφίνες, οι οποίες παράγονται όταν κάπoιος αγκαλιάζει και αγκαλιάζεται. Όλες αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την εξωτερική, αλλά κυρίως για την, πολύτιμη, εσωτερική μας ηρεμία.