ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Χολίνη: σου κάνει καλό

Χολίνη: σου κάνει καλό

  • Τι είναι η χολίνη, πού παράγεται και σε ποιες τροφές βρίσκεται

  • Η χολίνη είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής με πολλά οφέλη για την υγεία, με τη διτρυγική χολίνη (μια μορφή άλατος της χολίνης), να αποτελεί απαραίτητη θρεπτική ουσία.
  • Παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο συκώτι και βρίσκεται σε τροφές όπως το συκώτι (!) των ζώων, το κρέας ή το ψάρι. Αν πάλι είσαι χορτοφάγος, καλό είναι να ξέρεις ότι η χολίνη βρίσκεται σε αφθονία στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάκι, στα φασόλια, στον αρακά, στα αβγά και στο σιταρόχορτο.
  • Θα βρεις την χολίνη σχεδόν σε όλα τα φυτά και τα ζώα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι χολίνης, αλλά η διτρυγική χολίνη είναι η πιο εύκολη να παραχθεί, καθώς και η πιο σταθερή μορφή χολίνης. Η διτρυγική είναι μια χημική ομάδα που προστίθεται στη χολίνη, καθιστώντας τη σταθερή και διαθέσιμη για μεταβολισμό στο σώμα μας.
  • Χολίνη και η συνεισφορά της στην υγεία

Η χολίνη συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και πολλών σωματικών λειτουργιών. Χρησιμοποιείται από το σώμα μας σε πολλές χημικές αντιδράσεις, είναι δε επίσης ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες. Ένα από τα κύρια οφέλη της χολίνης είναι αναφορικά με το μυαλό μας. Δες, λοιπόν, πώς είναι ωφέλιμη για τον εγκέφαλο:

  • Τα συμπληρώματα χολίνης συνιστώνται, παράλληλα με τις διαιτητικές πηγές, λόγω των νοοτροπικών επιδράσεων (βελτίωση της νοημοσύνης) της χολίνης, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να "ενεργοποιηθούν" μόνο από την τροφή λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης χολίνης στα τρόφιμα.
  • Τα νοοτροπικά είναι συμπληρώματα που βελτιώνουν τη δημιουργικότητα, τη μνήμη και τα κίνητρά μας.
  • Για τους αθλητές και τους bodybuilders, η χολίνη είναι πολύ χρήσιμο συστατικό για να αποτρέψει την κόπωση και να βοηθήσει τις ικανότητες της αντοχής κατά τη διάρκεια της εξαντλητικής προπόνησης.
  • Μια μελέτη σε ζώα ανακάλυψε ότι η χολίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ιππόκαμπου των ζώων. Ο ιππόκαμπος είναι το μικρό όργανο στον μεσαίο κροταφικό λοβό του εγκεφάλου και ένα βασικό μέρος του μεταιχμιακού συστήματος, το οποίο ρυθμίζει τα συναισθήματα. Συνδέεται με τη μνήμη, ειδικά τις μακροχρόνιες αναμνήσεις μας και παίζει σημαντικό ρόλο στη χωρική πλοήγηση.
  • Η χολίνη είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη της μνήμης των παιδιών και ενδείκνυται στις έγκυες γυναίκες ώστε να εξασφαλίσουν ότι καθιστούν τη χολίνη μέρος της διατροφικής τους ρουτίνας.
  • Μια επιστημονική μελέτη σχεδόν 1400 συμμετεχόντων αποκάλυψε την ευεργετική επίδραση της χολίνης στη γνωστική απόδοση, η οποία σχετίζεται ακόμη, με χαμηλότερους ρυθμούς υπέρτασης. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, οι οποίοι με υψηλή πρόσληψη χολίνης μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της υπέρτασης και να βελτιώσουν τη μνήμη τους.
  • Η χολίνη είναι ένας πρόδρομος για την ακετυλοχολίνη, γνωστή ως ο «πομπός μάθησης» στον εγκέφαλο, επιτρέποντάς του να λειτουργεί όπως πρέπει. Η ακετυλοχολίνη είναι εξαιρετικά σημαντική στο ρόλο της καθώς είναι αυτή που μεταδίδει σήματα στους νευρώνες. Η ακετυλοχολίνη είναι περαιτέρω ένα είδος διεγερτικού για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερη ψυχική ενέργεια και να κρατήσει το άτομο σε εγρήγορση.
  • Χολίνη: Ισχυρό αντιφλεγμονώδες

Η χολίνη είναι αποδεδειγμένα ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό. Η φλεγμονή και τα σχετικά συμπτώματά της είναι κοινά και προκαλούνται από σχεδόν τα πάντα που αφορούν μια συνήθη καθημερινότητα, δηλαδή  από τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, μέχρι το στρες που πηγάζει από τη δουλειά και τη σύγχρονη διατροφή.

  • Χολίνη και υγεία της καρδιάς

Η χολίνη είναι γνωστή για την καταπολέμηση της καρδιακής νόσου λόγω της ικανότητάς της να μειώνει την ομοκυστεΐνη, ένα επικίνδυνο υποπροϊόν του μεταβολισμού ικανό να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης συχνά εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της έλλειψης βιταμίνης Β12, Β6 ή του φολικού οξέος.

  • Συμπλήρωμα μετά την εμμηνόπαυση

Τα οιστρογόνα είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή χολίνης. Για τις γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι ελλιπή, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε λιγότερη χολίνη που παράγεται φυσιολογικά από το σώμα. Έτσι, τα συμπλήρώματα χολίνης είναι μια καλή ιδέα για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και του σώματος, μετά την εμμηνόπαυση.

  • Ανεπιθύμητες επιδράσεις

Η χολίνη θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες, όμως υπάρχουν κάποιες γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη μεγάλης ποσότητας. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερική δυσφορία, προβλήματα του εντέρου όπως διάρροια, ναυτία, έμετο, ιδρώτα και αλλαγή στη μυρωδιά της οσμής του σώματος. Μία μελέτη αποκάλυψε ότι η υψηλή διατροφή με χολίνη αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε γυναίκες, αν και πιστεύεται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για αυτή τη θεωρία.

  • Δοσολογία

Η λήψη λοιπόν υψηλότερων δόσεων χολίνης από το στόμα, θεωρείται δυνητικά μη ασφαλής για μερικούς ενήλικες. Κατά γενικό κανόνα και για τις έγκυες γυναίκες συνιστώνται ημερησίως δόσεις μέχρι 3 γρ. για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες μέχρι 18 ετών. Οι δόσεις των 3,5 γρ. ημερησίως θεωρούνται ασφαλείς και δεν προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες σε μεγαλύτερες ηλικίες.



                                                                                                                                                                                                                                    Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc