ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Υψηλή Χοληστερόλη

Υψηλή Χοληστερόλη

Για τη θεραπεία των ανθυγιεινών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, για να είναι πιο υγιεινός για την καρδιά, ακόμη δε να συνταγογραφήσει φάρμακα. Εάν μια ιατρική πάθηση ή κάποιο φάρμακο που ήδη λαμβάνετε, προκαλεί το πρόβλημα της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα σας, μόνο ο γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει την πάθηση αλλάζοντας το φάρμακό σας, ή τη δόση του.Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα επίπεδα χοληστερόλης σας, τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, άλλες ιατρικές καταστάσεις που έχετε και φυσικά, για τον τρόπο ζωής σας. Μπορείτε βεβαίως να μάθετε και εσείς για τα οφέλη και τις παρενέργειες των φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα σας. Μαζί, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας που θα λειτουργήσει για εσάς.Αν χρειαστεί μάλιστα, μπορείτε να βρείτε κλινικές δοκιμές και σχετικές μελέτες παρατήρησης για εσάς, ή για το αγαπημένο σας πρόσωπο. 

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Για να σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για την υιοθέτηση εκ μέρους σας ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

  1. Επιλέξτε λοιπόν τροφές υγιεινές για την καρδιά. Οι θεραπευτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα προγράμματα διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την «κακή» LDL χοληστερόλη σας. Αυτά τα προγράμματα ενθαρρύνουν τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται στα λιπαρά κομμάτια κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και επιδορπίων. Εναλλακτικά να καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά αντί για βλαπτικούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη.                                                                                                                                                                              
  2. Επιδοθείτε σε τακτική σωματική δραστηριότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη. Πριν όμως ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, ρωτήστε το γιατρό σας ποιο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας είναι κατάλληλο για εσάς.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                
  3. Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος για τον σωματότυπό σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες υπέρβαροι και παχύσαρκοι, μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη LDL και να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη HDL χάνοντας μόλις το 3% έως 5% του βάρους τους.                                                                                                                                                                                                                                                                                     
  4. Διαχειριστείτε καλύτερα το άγχος σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρόνιο στρες μπορεί μερικές φορές να αυξήσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και να μειώσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
  5. Κόψτε το κάπνισμα και φροντίστε να κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά. Ο ύπνος βοηθά στη θεραπεία και την αποκατάσταση της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Η συνιστώμενη ποσότητα ύπνου για τους ενήλικες είναι 7 έως 9 ώρες την ημέρα.                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
  6. Περιορίστε δραστικά το αλκοόλ.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
    • Συνιστώμενα φάρμακα:

    Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα από τα πιο κάτω φάρμακα για να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα. Οι στατίνες είναι το πιο κοινό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης στο αίμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη LDL. Οι στατίνες συνήθως δεν προκαλούν παρενέργειες, αλλά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα που ήδη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο διαβήτη, όπως αυτά που έχουν προδιαβήτη, υπέρβαρα ή παχυσαρκία άτομα, ή με μεταβολικό σύνδρομο. Οι στατίνες μπορεί επίσης να προκαλέσουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα στις δοκιμές ηπατικών ενζύμων, αλλά η πραγματική ηπατική βλάβη είναι εξαιρετικά σπάνια. Άλλες σπάνιες παρενέργειες περιλαμβάνουν κάποια μυϊκή βλάβη.

    • Φάρμακο για τη θεραπεία της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας.

    Αυτά περιλαμβάνουν τη μιπομερσέν, την εζετιμίμπη και τη λομιταπίδη. Η εζετιμίμπη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί, σε περίπτωση που οι στατίνες προκαλούν παρενέργειες, ή εάν η θεραπεία με στατίνες και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν μειώνουν αρκετά το «κακό» επίπεδο LDL. Σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις, αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μια ηπατική βλάβη. Ο γιατρός σας θα ελέγχει τακτικά τα ηπατικά σας ένζυμα και μπορεί να σας συστήσει να λαμβάνετε συμπληρωματικά βιταμίνη Ε. Μπορεί ακόμη να συνταγογραφηθούν δεσμευτές χολικών οξέων- εάν δεν μπορείτε να πάρετε στατίνες- ή εάν πρέπει να μειώσετε τη χοληστερόλη σας ακόμη περισσότερο από ό,τι μπορεί να κάνει μια στατίνη που λαμβάνεται μόνη της. Οι δεσμευτές χολικών οξέων βοηθούν τα χολικά οξέα, τα οποία σας βοηθούν να αφομοιώσετε τα λίπη και τα έλαια, να παραμείνουν στα έντερα αντί να επαναρροφηθούν. Αυτό το φάρμακο όμως, μπορεί να προκαλέσει διάρροια, να κάνει κάποια άλλα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά, ή να αυξήσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα σας. Οι αναστολείς PCSK9 είναι ένας ενέσιμος τύπος φαρμάκου που εκχύεται κάτω από το δέρμα σας κάθε 2 έως 4 εβδομάδες. Ο γιατρός σας είναι δυνατόν να συνταγογραφήσει έναν αναστολέα PCSK9 και μια στατίνη, εάν κρίνει οτι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο επιπλοκών όπως καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ή εάν έχετε οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες σε αυτή την περίπτωση είναι κνησμός, πόνος, ή πρήξιμο στο σημείο όπου κάνατε την ένεση. Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει φάρμακα ως μέρος του σχεδίου θεραπείας σας, εσείς φροντίστε συνάμα να συνεχίσετε τις μεταβολές προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ο συνδυασμός των φαρμάκων και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για μια καλύτερη καρδιά, μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικότερα στη μείωση και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα σας.


    • Αφαίρεση λιποπρωτεϊνών

    Μερικά άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία μπορεί να ωφεληθούν από την αφαίρεση των λιποπρωτεϊνών για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους. Η αφαίρεση λιποπρωτεϊνών χρησιμοποιεί μια μηχανή φιλτραρίσματος για να απομακρύνει τις ανεπιθύμητες ουσίες από το σώμα. Το μηχάνημα αυτό αφαιρεί την «κακή» χοληστερόλη LDL από το αίμα και στη συνέχεια, επιστρέφει το υπόλοιπο αίμα στο σώμα.

     



                                                                                                                                                                                                                                          Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc