ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Υποθερμία: Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Συμβουλές για την Υγεία - Πώς το Φαρμακείο μας Σας Βοηθά

Υποθερμία: Συμπτώματα, Αντιμετώπιση και Συμβουλές για την Υγεία - Πώς το Φαρμακείο μας Σας Βοηθά

Η διάγνωση της υποθερμίας είναι συνήθως εμφανής με βάση τα φυσικά σημεία ενός ατόμου και τις συνθήκες στις οποίες το άτομο με υποθερμία βρέθηκε. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της υποθερμίας και της σοβαρότητάς της. Ωστόσο, συμβαίνει κάποιες φορές, η διάγνωση να μην είναι άμεσα εμφανής, όταν τα συμπτώματα είναι ήπια, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν ένα ηλικιωμένο άτομο βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο και έχει συμπτώματα σύγχυσης, έλλειψης συντονισμού και προβλήματα ομιλίας.

Θεραπεία:

  • Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για όποιον φαίνεται να έχει υποθερμία. Μέχρι να είναι διαθέσιμη ιατρική βοήθεια, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση της υποθερμίας.
  • Συμβουλές πρώτων βοηθειών:
  • Να είσαι ευγενικός. Όταν βοηθάτε ένα άτομο με υποθερμία, να το χειρίζεστε απαλά. Περιορίστε τις κινήσεις μόνο σε εκείνες που είναι απαραίτητες. Μην κάνετε μασάζ και μην τρίβετε το άτομο. Οι υπερβολικές, έντονες ή ταραχώδεις κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή.
  • Απομακρύνετε το άτομο από το κρύο. Μετακινήστε το άτομο σε ζεστό και ξηρό μέρος, εάν είναι δυνατόν. Εάν δεν μπορείτε να απομακρύνετε το άτομο από το κρύο, προστατέψτε το από το κρύο και τον άνεμο, όσο το δυνατόν περισσότερο. Κρατήστε τον/την σε οριζόντια θέση και
  • αφαιρέστε τα τυχόν βρεγμένα ρούχα. Κόψτε τα ρούχα- εάν χρειάζεται- για να αποφύγετε την υπερβολική κίνηση.
  • Καλύψτε το άτομο με κουβέρτες. Χρησιμοποιήστε στρώσεις από στεγνές κουβέρτες ή παλτό για να ζεστάνετε το άτομο. Καλύψτε το κεφάλι του ατόμου με υποθερμία, αφήνοντας εκτεθειμένο μόνο το πρόσωπο.
  • Απομονώστε το σώμα του ατόμου από το κρύο έδαφος. Εάν βρίσκεστε έξω, ξαπλώστε το άτομο ανάσκελα σε μια κουβέρτα ή άλλη ζεστή επιφάνεια.
  • Παρακολουθήστε την αναπνοή. Ένα άτομο με σοβαρή υποθερμία μπορεί να φαίνεται αναίσθητο, χωρίς εμφανή σημάδια παλμού ή αναπνοής. Εάν η αναπνοή του ατόμου έχει σταματήσει ή φαίνεται επικίνδυνα χαμηλή ή ρηχή, ξεκινήστε αμέσως την ΚΑΡΠΑ, εάν είστε κατάλληλα εκπαιδευμένοι.
  • Παρέχετε συχνά ζεστά ροφήματα. Εάν το προσβεβλημένο άτομο είναι σε εγρήγορση και μπορεί να καταπιεί, δώστε ένα ζεστό και γλυκό, μη αλκοολούχο ρόφημα χωρίς καφεΐνη, για να ζεσταθεί το σώμα του.
  • Χρησιμοποιήστε ζεστές, στεγνές κομπρέσες. Χρησιμοποιήστε μια ζεστή κομπρέσα πρώτων βοηθειών (μια πλαστική σακούλα γεμάτη υγρό που ζεσταίνεται όταν τη συμπιέσετε) ή μια αυτοσχέδια κομπρέσα με ζεστό νερό σε ένα πλαστικό μπουκάλι ή μια πετσέτα που ζεσταίνεται στο στεγνωτήριο. Εφαρμόστε μια κομπρέσα μόνο στο λαιμό, το τοίχωμα του θώρακα, ή τη βουβωνική χώρα.
  • Μην εφαρμόζετε ζεστή κομπρέσα στα χέρια ή στα πόδια. Η θερμότητα που εφαρμόζεται στα χέρια και τα πόδια αναγκάζει το κρύο αίμα πίσω προς την καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματος. Αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.
  • Μην εφαρμόζετε απευθείας θερμότητα. Μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό, θερμαντικό μαξιλάρι ή λάμπα θέρμανσης για να ζεστάνετε το άτομο. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να βλάψει το δέρμα ή, ακόμη χειρότερα, να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς τόσο έντονους, που μπορεί να προκαλέσουν ανακοπή της καρδιάς

Ιατρική περίθαλψη:

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της υποθερμίας, η επείγουσα ιατρική φροντίδα για την υποθερμία μπορεί να περιλαμβάνει μία από τις ακόλουθες παρεμβάσεις για την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος:

Παθητική αναθέρμανση:

Για κάποιον με ήπια υποθερμία, αρκεί να τον σκεπάσει κάποιος με θερμαινόμενες κουβέρτες και να του προσφέρει ζεστά υγρά να πιει.

Επαναθέρμανση του αίματος:

Το αίμα μπορεί να αντληθεί, να θερμανθεί και να ανακυκλωθεί στο σώμα. Μια κοινή μέθοδος θέρμανσης του αίματος είναι η χρήση ενός μηχανήματος αιμοκάθαρσης, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα του αίματος σε άτομα με κακή νεφρική λειτουργία. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν μηχανές παράκαμψης καρδιάς.

Θερμά ενδοφλέβια υγρά:    

Ένα θερμαινόμενο ενδοφλέβιο διάλυμα θαλασσινού νερού μπορεί να τοποθετηθεί σε μια φλέβα για να βοηθήσει στη θέρμανση του αίματος.

Επαναθέρμανση των αεραγωγών: 

Η χρήση υγροποιημένου οξυγόνου που χορηγείται με μάσκα ή ρινικό σωλήνα μπορεί να ζεστάνει τους αεραγωγούς και να βοηθήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.Ένα ζεστό διάλυμα θαλασσινού νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση ορισμένων περιοχών του σώματος, όπως η περιοχή γύρω από τους πνεύμονες (υπεζωκότας) ή την κοιλιακή κοιλότητα (περιτοναϊκή κοιλότητα). Το ζεστό υγρό εισάγεται στην πληγείσα περιοχή με καθετήρες.