ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Τα φαρμακευτικά οφέλη του Μάνγκο

Τα φαρμακευτικά οφέλη του Μάνγκο

  • Τι είναι το μάνγκο;

Τα μάνγκο (mangifera indica), είναι τροπικά πυρηνόκαρπα φρούτα στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Το χρώμα της φλούδας τους  κυμαίνεται από κίτρινο έως πράσινο, ή κόκκινο-πράσινο. η σάρκα είναι μαλακή και κίτρινη και ο καρπός έχει ένα μη βρώσιμο, σκληρό κουκούτσι στο κέντρο του . Τα φρούτα αυτά είναι εγγενή στη Νότια Ασία, αλλά πλέον καλλιεργούνται και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Καραϊβικής.

  • Διατροφικό προφίλ μάνγκο

Μια μερίδα 80g φρέσκου μάνγκο παρέχει:

  • 48 kcal/200 kj
  • 0,7 g πρωτεΐνης
  • 0,3 γρ λίπος
  • 11,2 γρ υδατάνθρακες
  • 1,3g φυτικές ίνες
  • 134 mg καλίου
  • 29 mg βιταμίνης C

  • Τα 5 κορυφαία οφέλη του μάνγκο για την υγεία:

  1. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, είναι μια καλή πηγή προστατευτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι φυτικές χημικές ουσίες του περιλαμβάνουν γαλλοταννίνες και μαγγιφερίνη. Και τα δύο έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την καθημερινή ζωή και την έκθεση σε τοξίνες. Όπως και με άλλες φυτικές τροφές, πολλές από αυτές τις ενώσεις βρίσκονται μέσα και ακριβώς κάτω από την φλούδα. Μια μελέτη του 2012 που εξέτασε τη φλούδα του μάνγκο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας, χάρη στις φυτικές χημικές ουσίες που βρίσκονται εκεί.

  1. Μπορεί επίσης να βοηθήσει την πέψη.Μια πιλοτική μελέτη το 2018 έδειξε ότι τα άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα που κατανάλωναν μάνγκο για μια περίοδο 4 εβδομάδων, απολάμβαναν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματά τους, εν μέρει λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αλλά ενδεχομένως και χάρη σε άλλες ενώσεις του φρούτου. Είναι ενδιαφέρον ότι τα φύλλα του δέντρου μάνγκο φαίνεται επίσης να προσφέρουν πιθανή αντιδιαρροϊκή δράση χάρη στις φυτικές χημικές ουσίες τους. Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα ποντίκια που έκαναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά είχαν βελτιώσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου τους μετά την προσθήκη μάνγκο στη διατροφή τους. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στις πολυφαινόλες, προστατευτικές ενώσεις όπως οι γαλλοτανίνες, που υπάρχουν στα φρούτα. Τα φυτοχημικά του μάνγκο έχουν επίσης μελετηθεί για τη γαστροπροστατευτική τους δράση, προσφέροντας αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα, μπορούν δε ακόμη να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής σε καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα.

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς δέρματος και μαλλιών.Τα μάνγκο περιέχουν ικανοποιητικά επίπεδα βιταμινών Α και C. Η βιταμίνη C εμπλέκεται στο σχηματισμό του κολλαγόνου – της πρωτεΐνης που λειτουργεί ως ικρίωμα στο δέρμα, διατηρώντας το παχύ και σφριγηλό. Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά, διαδραματίζοντας προστατευτικό ρόλο έναντι των περιβαλλοντικών βλαβών. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να επηρεάσει την επούλωση των πληγών και να αυξήσει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες στο δέρμα.  Τα μαλλιά μας απαιτούν επίσης βιταμίνη C, τόσο για την παραγωγή κολλαγόνου όσο και για να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου - ένα σημαντικό μέταλλο που απαιτείται για την ανάπτυξη των μαλλιών. Όλα τα κύτταρα χρειάζονται βιταμίνη Α για την ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορεί να προσφέρει πιθανά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των σημαδιών γήρανσης. Ένας από τους βασικούς ρόλους της βιταμίνης Α είναι η συμμετοχή της στην παραγωγή σμήγματος, της λιπαρής ουσίας που ενυδατώνει το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής μας.

  1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη σε ζώα το 2016, έδειξε ότι η μαγγιφερίνη προσέφερε προστατευτικά οφέλη για την καρδιά, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής. Περαιτέρω, μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η ίδια φυτική χημική ουσία μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία της χοληστερόλης.Ενώ αυτές οι μελέτες σε ζώα είναι ενθαρρυντικές, οι δοκιμές σε ανθρώπους λείπουν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί εάν αυτά τα οφέλη αναπαράγονται και σε ανθρώπους.

  1. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών.Η πορτοκαλί σάρκα του μάνγκο  δηλώνει ότι είναι πλούσια σε καροτενοειδή, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών. Συγκεκριμένα, παρέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη δύο καροτενοειδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, προστατεύοντάς τον από το ηλιακό φως και από το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι ακόμη ιδιαίτερα χρήσιμες στην καταπολέμηση των σημαδιών της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

  • Είναι το μάνγκο ασφαλές για όλους;

Αν δεν έχετε αλλεργία, το μάνγκο αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν περιλαμβάνεται ως μέρος μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν δερματίτιδα εξ αιτίας επαφής με το φρούτο.