ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Μάθε πολύτιμες συμβουλές!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Μάθε πολύτιμες συμβουλές!


Πρόληψη του Διαβήτη με την συμβολή της ελιάς


Πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη καθιστώντας τον μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως. Η πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 είναι δυνατή μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής. Μεγάλες προοπτικές μελέτες έχουν δείξει σημαντική μείωση της επίπτωσης διαβήτη όταν συνδυάζονται η άσκηση και η υιοθέτηση συγκεκριμένων διαιτητικών συνηθειών. Επιπλέον, μειωμένη εμφάνιση διαβήτη έχει παρατηρηθεί σε ανθρώπους που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία μειώνει παράλληλα την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων.

Με δεδομένο ότι το ελαιόλαδο, και ιδιαίτερα το παρθένο, αποτελεί το συστατικό κλειδί της μεσογειακής διατροφής, οι επιστήμονες αναζήτησαν αν μπορεί να προστατεύσει από  την εμφάνιση διαβήτη.

Πολλές σημαντικές βιολογικές δράσεις αποδίδονται στις πολυφαινόλες που προέρχονται από την ελιά (ελαιοευρωπαΐνη + υδροξυτυροσόλη) όπως η αντιοξειδωτική μέσω δέσμευσης ελευθέρων ριζών, η καρδιοπροστατευτική και η ικανότητά τους να ρυθμίζουν προ φλεγμονώδεις κυτοκίνες και άλλους δείκτες φλεγμονής, που με τη σειρά τους περιορίζουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το διαβήτη. Ο καρδιοπροστατευτικός ρόλος των προϊόντων της ελιάς σχετικά με την ικανότητά τους να αυξάνουν την καλή χοληστερόλη(HDL), να μειώνουν την κακή (LDL), να αναστέλλουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και να βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων είναι καλά τεκμηριωμένος. Έτσι, στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη συστάσεις για καθημερινή λήψη 20 γραμμαρίων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ως μέτρο πρόληψης από καρδιαγγειακά νοσήματα (μέσω προστασίας από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος και διατήρησης φυσιολογικών επιπέδων LDL χοληστερόλης). 


Παρότι αντίστοιχη σύσταση δεν υπάρχει ακόμα για το διαβήτη, τα προϊόντα της ελιάς έχουν δείξει σε πολλές μελέτες ότι μπορούν να δράσουν προληπτικά. Είναι πιθανό ότι οι πολυφαινόλες επηρεάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης μέσω διαφόρων μηχανισμών: αναστέλλουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο, ενεργοποιούν τους υποδοχείς ινσουλίνης και την απορρόφηση γλυκόζης από τους ιστούς, ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και, μειώνουν την εκφύλιση/καταστροφή των παγκρεατικών κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη μέσω αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μηχανισμών. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και των επιπέδων ινσουλίνης νηστείας. 


Η συνεργική δράση των συστατικών της ελιάς με τη φυσική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του διαβήτη. Πέρα από την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου φαίνεται ότι βελτιώνονται και άλλες παράμετροι όπως οι διαταραχές του ύπνου, η κόπωση, η κακή ποιότητα ζωής και η κατάθλιψη. Επίσης, οι πολυφαινόλες βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία αυξάνοντας την αντοχή στην κόπωση και βελτιώνοντας την απόδοση του οργανισμού.

Τα δεδομένα είναι πολλά υποσχόμενα και επιβάλλουν την ανάγκη για περισσότερες και πιο στοχευμένες μελέτες, για να αναδειχθεί καλύτερα ο ρόλος της ελιάς στην πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη.

To PharmacyDiscount προτείνει

Το συμπλήρωμα διατροφής HS Panhealth, μια ισχυρή φόρμουλα βασισμένη στην ελιά και το ρόδι με αντιμικροβιακές ιδιότητες της εταιρείας Health Sign.

Βρείτε το εδώ, στο PharmacyDiscount!

Το PharmacyDiscount είναι πάντα δίπλα σας!


Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Olive Oil Nutraceuticals in the Prevention and Management of Diabetes: From Molecules to Lifestyle. Alkhatib A, Tsang C, Tuomilehto J. Int J Mol Sci. 2018 Jul 12;19(7).