ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ουλίτιδα: Τι πρέπει να ξέρετε γι΄αυτήν

Ουλίτιδα: Τι πρέπει να ξέρετε γι΄αυτήν

Η ουλίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση των ούλων που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία. 

Τα αρχικά στάδια της ουλίτιδας

Η ουλίτιδα προκύπτει από υπολείμματα τροφών που αναμιγνύονται με σάλιο και βακτήρια και σχηματίζουν την οδοντική πλάκα. Όταν το βούρτσισμα δεν αφαιρεί την πλάκα, αυτή γίνεται “πέτρα” και αφαιρείται μόνο με καθαρισμό από τον οδοντίατρο. Η οδοντική πλάκα και η πέτρα ερεθίζουν τα ούλα και έτσι προκαλείται ουλίτιδα. Εάν η ουλίτιδα δεν θεραπευθεί εγκαίρως προσβάλει το οστό και εξελίσσεται σε μια κατάσταση γνωστή ως περιοδοντίτιδα. Εάν δε το οστό μολυνθεί, απομακρύνεται από τα δόντια, σχηματίζοντας θύλακες όπου εγκαθίστανται πλάκα και βακτήρια, με συνέπεια την όλο και αυξανόμενη απώλεια οστικής μάζας. Σε προχωρημένο στάδιο, η περιδοντίτιδα προκαλεί απώλεια ιστών και οστού που τελικά οδηγεί σε πτώση των δοντιών. Οπότε, εάν υποψιάζεστε ουλίτιδα, καλό είναι να συμβουλευθείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας.

Πώς προκαλείται η ουλίτιδα:

H ασθένεια των ούλων είναι γενικά αποτέλεσμα κακής υγιεινής. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ουλίτιδας, ενώ οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Κάπνισμα
  • Ορμονικές αλλαγές – εφηβεία, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση. Η αύξηση των ορμονών κάνει τα αιμοφόρα αγγεία στα ούλα να είναι πιο ευαίσθητα στα βακτηρίδια.
  • Στραβά δόντια – όσο πιο στραβά είναι τα δόντια σας, τόσο ευκολότερο είναι να βρεθούν θέσεις για την ανάπτυξη βακτηρίων και τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρείτε τα δόντια σας καθαρά.
  • Αναπνοή από το στόμα – εάν κοιμάστε με το στόμα ανοιχτό, τα ούλα μπορεί να ερεθιστούν και να εμφανίσουν φλεγμονές, οπότε γίνονται πιο ευπρόσβλητα στην ουλίτιδα.
  • Κακή διατροφή – μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη χωρίς την απαραίτητη πρόσληψη νερού, αυξάνει την ανάπτυξη πλάκας. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης C δεν βοηθά στην επούλωση των ούλων.
  • Άγχος – εάν βρίσκεστε σε κατάσταση χρόνιας καταπόνησης, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιστέκεται εύκολα στα βακτήρια.
  • Καρκίνος – η θεραπεία του καρκίνου μειώνει την άμυνα του οργανισμού και αυξάνει τον κίνδυνο της ουλίτιδας.
  • Διαβήτης – τα άτομα με διαβήτη έχουν μειωμένη κυκλοφορία αίματος, κάτι που μειώνει την ικανότητα των ούλων να επουλωθούν.

Σχετίζεται η κακή αναπνοή με την ουλίτιδα;

Εάν πάσχετε από κακοσμία του στόματος, είναι πιθανό να πάσχετε από ουλίτιδα. Τα βακτήρια που υπάρχουν συνήθως στο στόμα απελευθερώνουν ουσίες που έχουν πολύ δυνατή οσμή και αυτό προκαλεί κακή αναπνοή. Η κακή αναπνοή είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο όταν υπάρχει πολλή πλάκα. Εάν επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας και αφαιρέσετε την πλάκα, η κακοσμία θα υποχωρήσει.

Μερικές αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για την ουλίτιδα:

       1.Υπεροξείδιο του Υδρογόνου

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια αντιβακτηριακή ουσία που καθαρίζει και προστατεύει βαθιά τα δόντια και τους δίνει μια φυσική λευκή λάμψη. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου λειτουργεί γρήγορα, αφαιρώντας κάθε βλαβερό βακτήριο που οδηγεί σε ουλίτιδα. Προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας διαλύματος 3% σε χλιαρό νερό. Κάντε πλύσεις για περίπου ένα λεπτό χωρίς να το καταπιείτε.

       2.Στοματικό διάλυμα με Aloe Vera.

Δεν χρειάζεται να αραιώσετε τον χυμό aloe vera πριν από τη χρήση και το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε 100% καθαρό χυμό αλόης βέρα.

Πως χρησιμοποιείται:

  • Κάντε στοματικές πλύσεις με μια δόση aloe vera για περίπου 30 δευτερόλεπτα χωρίς να την καταπιείτε.
  • Ξεπλύνετε το στόμα με νερό.
  • Επαναλάβετε δύο έως τρεις φορές την ημέρα.                                                           

      3.  Χυμός κράμπερυ: 

Θεωρείται από πολλούς μία από τις καλύτερες θεραπείες για την ουλίτιδα καθώς ο χυμός είναι πλούσιος σε βιταμίνη C. Η κατανάλωση 100% καθαρού χυμού κράνμπερυ αρκετές φορές την εβδομάδα απομακρύνει τον κίνδυνο φλεγμονών και απομακρύνει τα βλαβερά βακτηρίδια.

  1. Πλύσεις με έλαιο καρύδας:

Το έλαιο καρύδας διαθέτει λαυρικό οξύ το οποίο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Επιπλέον, αναζωογονεί την αναπνοή, ανακουφίζει από τους πονοκεφάλους και την ένταση, λευκαίνει τα δόντια.

Πώς γίνονται οι πλύσεις:

  • Σε κάθε περίπτωση, οι πλύσεις πρέπει να γίνονται πριν το πρωινό.
  • Προσθέστε στο στόμα σας 2 κ.γ. βιολογικό έλαιο καρύδας.
  • Κάντε στοματικές πλύσεις για περίπου 10 έως 15 λεπτά. Ξεπλύνετε το στόμα με νερό.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας κανονικά.

Η διαδικασία αυτή αφαιρεί τοξίνες και βακτήρια από τους ιστούς του στόματος, γι’αυτό προσέξτε να μην το καταπιείτε.

  1. Φασκόμηλο για στοματική πλύση:

Σύμφωνα με έρευνες, οι στοματικές πλύσεις μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσουν οδοντική πλάκα και ουλίτιδα. Το φασκόμηλο είναι εύκολο στην αγορά, οι πλύσεις γίνονται εύκολα στο σπίτι και έχει ισχυρά συστατικά όπως και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος και στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Οδηγίες παρασκευής:

  • Βράζετε 2 φλιτζάνια φιλτραρισμένο νερό.
  • Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο φασκόμηλο, ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο φασκόμηλο.
  • Αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά και περιμένετε να κρυώσει.
  • Κάντε στοματικές πλύσεις τρεις φορές την ημέρα και σε εβδομαδιαία βάση, για να διατηρήσετε το στόμα σας καθαρό.

Φυσικά, όταν πρόκειται για ουλίτιδα, η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Μερικές συμβουλές που μπορεί να αποτρέψουν την εμφάνισή της ουλίτιδας:

  • Βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας – Τουλάχιστον μετά από κάθε γεύμα. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας καθώς εκεί παραμένουν βακτήρια που αναπαράγονται εύκολα.
  • Χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα – Το νήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα εαν τα δόντια σας είναι πολύ ενωμένα μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε το νήμα για να αφαιρέσετε τα τρόφιμα και τα υπολείμματα τροφών.
  • Φροντίστε την διατροφή σας – Φροντίστε να διατηρείτε ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Περιορίστε την επεξεργασμένη ζάχαρη, ιδιαίτερα μάλιστα τα ζαχαρούχα ποτά.
  • Μην ξεχνάτε τον οδοντίατρο – Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά για καθαρισμό και οδοντική φροντίδα.


                                                                                                                                                                                                                               Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc