ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Οι Κατάλληλες Βιταμίνες για Υγιή Μαλλιά!

Οι Κατάλληλες Βιταμίνες για Υγιή Μαλλιά!

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τις σωματικές λειτουργίες, όπως η καταπολέμηση των λοιμώξεων, η επούλωση πληγών, η ενίσχυση των οστών μας και η ρύθμιση των ορμονών. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα, χρειάζονται προσοχή στην πρόσληψή τους, καθώς μπορεί να προκαλέσουν τοξικότητα εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Ποια είναι η σχέση των βιταμινών με τα υγιή μαλλιά;

«Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της πτώσης και της αραίωσης των μαλλιών», λέει η Michele Green, M.D., κοσμητική δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Οι καλύτερες βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών είναι οι βιταμίνες Β, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, βιοτίνη και σίδηρος”.

 

Ποια από όλες τις βιταμίνες θεωρείται η πιο χρήσιμη για την υγεία των μαλλιών και σε ποιες τροφές βρίσκεται

Τόσο οι βιταμίνες Β όσο και ο ψευδάργυρος παίζουν ρόλο στην υγεία των τριχοθυλακίων, με τις βιταμίνες Β να βοηθούν στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Και η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων. Μπορείτε να βρείτε βιταμίνες Β σε τροφές όπως τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκούρα φυλλώδη πράσινα. Όσο για τον ψευδάργυρο, το μέταλλο βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το βόειο κρέας, οι φακές, τα στρείδια και το σπανάκι.

Η βιταμίνη D, μπορεί να “φταίει” για την τριχόπτωση;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί απώλεια μαλλιών και άλλα προβλήματα μαλλιών. Η βιταμίνη D διεγείρει τους θύλακες της τρίχας να αναπτυχθούν και έτσι όταν το σώμα δεν έχει αρκετή, τα μαλλιά μπορεί να επηρεαστούν.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να συνδέεται με γυροειδή αλωπεκία, μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί αποσπασματική απώλεια μαλλιών.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με γυροειδή αλωπεκία έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τα άτομα που δεν έχουν αλωπεκία.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην τριχόπτωση σε άτομα χωρίς αλωπεκία. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν άλλες μορφές τριχόπτωσης είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D, μπορεί να σταματήσει την τριχόπτωση;

Η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία πολλών σημείων του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών. Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στη δημιουργία νέων τριχοθυλακίων. Τα τριχοθυλάκια είναι οι μικροσκοπικοί πόροι από τους οποίους αναπτύσσονται νέες τρίχες. Τα νέα θυλάκια μπορεί να βοηθήσουν τα μαλλιά να διατηρήσουν το πάχος και να αποτρέψουν την πρόωρη πτώση των υπαρχόντων μαλλιών.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και υγιή, ωραία μαλλιά

Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων των Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη) και Β5 (παντοθενικό οξύ), είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών και τη γενική ευεξία. Υποστηρίζουν την κυτταρική ανάπτυξη, το μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και μεγιστοποιούν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τους θύλακες των τριχών, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ποσότητα των μαλλιών.

Η ανεπάρκεια ριβοφλαβίνης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών και μπορεί να βρεθεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, λαχανικά και πολλά άλλα. Η νιασίνη επηρεάζει την υγεία του δέρματος, τα αιμοφόρα αγγεία και την αποτοξίνωση, με την ανεπάρκεια να προκαλεί απώλεια μαλλιών.

Οι πηγές νιασίνης περιλαμβάνουν το κρέας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα ψάρια. Το παντοθενικό οξύ ενισχύει τη θρέψη των τριχοθυλακίων, τη συγκράτηση της υγρασίας και αποτρέπει την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα.

Θα βρείτε βιταμίνες του συμπέγματος Β σε κρέατα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και ψάρια και συμβουλευτείτε έναν γιατρό για συμπληρώματα, τονίζοντας τη σημασία τους τόσο για τα μαλλιά όσο και για τη γενική υγεία.

Η βιοτίνη (υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β), ειδικοτερα, και η ανάπτυξη των μαλλιών

Η βιοτίνη έχει πολλά οφέλη για το σώμα μας. Ο πρωταρχικός της ρόλος είναι να βοηθήσει να μετατρέπει το φαγητό που τρώμε σε ενέργεια. Το σώμα μας τη χρειάζεται επίσης για να παράγει κερατίνη - τον τύπο πρωτεΐνης που αποτελείται από τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Πολλά τρόφιμα περιέχουν βιοτίνη, πράγμα που σημαίνει ότι η ανεπάρκεια είναι σπάνια σε υγιή άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Αν και σπάνια, εν τούτοις, η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει δερματικά εξανθήματα, εύθραυστα νύχια, καθώς και αραίωση και απώλεια μαλλιών. Αυτό οφείλεται στο ρόλο της βιταμίνης στην παραγωγή κερατίνης.

Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματα βιοτίνης και τα προϊόντα μαλλιών με προσθήκη βιοτίνης υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών και συνεισφέρουν στην εμφάνιση πιο πυκνών μαλλιών.

Παρά αυτούς τους ισχυρισμούς, ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η συμπλήρωση με βιοτίνη ή η αφρόκρεμα μέσω των μαλλιών σας προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών σε άτομα που δεν έχουν έλλειψη.

Σε μια παλαιότερη μελέτη του 2012, γυναίκες με αραιά μαλλιά που αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν είτε ένα συμπλήρωμα τριχοφυΐας πολλαπλών συστατικών που περιείχε βιοτίνη είτε ένα εικονικό φάρμακο για 6 μήνες (4 Αξιόπιστη πηγή).

Όσοι έλαβαν το συμπλήρωμα ανάπτυξης μαλλιών ανέφεραν ορατή αύξηση στον συνολικό όγκο των μαλλιών, στην κάλυψη του τριχωτού της κεφαλής και στο πάχος μετά την περίοδο θεραπείας. Εν τω μεταξύ, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Ωστόσο, επειδή το συμπλήρωμα ανάπτυξης μαλλιών περιείχε πολλαπλά συστατικά - συμπεριλαμβανομένου του ψευδάργυρου και του σιδήρου, τα οποία είναι επίσης απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών - δεν είναι δυνατό να αποδοθούν τα ευρήματα της μελέτης μόνο στη βιοτίνη.

Επιπλέον, η μελέτη ήταν μικρή και είναι πιθανό οι συμμετέχοντες να είχαν έλλειψη σε ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο συμπλήρωμα που επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών. Οποιαδήποτε τέτοια ανεπάρκεια θα μπορούσε να είχε διορθωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μαλλιών.

Σε μια διαφορετική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που παρουσίασαν βελτιωμένη ανάπτυξη ή ποιότητα μαλλιών μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης είχαν όλα μια υποκείμενη πάθηση που προκάλεσε ανεπάρκεια βιοτίνης.

Εκτός από αυτές τις μελέτες, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης ή τη χρήση προϊόντων μαλλιών με προσθήκη βιοτίνης για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Υγιή μαλλιά και εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες αισθάνονται τα μαλλιά τους πιο πυκνά περίπου στη 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή κάθε τρίχα γίνεται πιο χοντρή, αλλά επειδή τα μαλλιά παραμένουν περισσότερο στη φάση ανάπτυξης του κύκλου τους, πράγμα που σημαίνει ότι πέφτουν λιγότερα μαλλιά από το συνηθισμένο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της ορμόνης οιστρογόνου.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχετε υγιή μαλλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα πρέπει να εστιάσετε στα εξής

  • Να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
  • Να εστιάστε στη λήψη αρκετής πρωτεΐνης, σιδήρου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.
  • Επίσης, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για την καλύτερη προγεννητική βιταμίνη (=πολυβιταμίνη) που είναι ενδεδειγμένη για εσάς, ειδικά.

Μια συμβουλή για υγιή μαλλιά:  Επιλέξτε το σωστό σαμπουάν για τον τύπο μαλλιών σας

Η χρήση λάθος σαμπουάν, αλλά και προϊόντων styling, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στα μαλλιά σας. Αναζητήστε λοιπόν προϊόντα που είναι κατάλληλα για τον τύπο των μαλλιών σας - λιπαρά, κανονικά ή ξηρά - και στοχεύστε σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε(λιπαρά ή ξηρά μαλλιά, μαλλιά με πιτυρίδα, τριχόπτωση, κ.α.).

Προσπαθήστε να αποφύγετε σαμπουάν με σκληρά συστατικά, όπως το λαυρυλοθειικό νάτριο. Και να θυμάστε, το κόστος δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ποιότητα ενός προϊόντος.

 

Ρένα Κάντζα, Αρθρογράφος



 

Βιβλιογραφία

  1. https://www.prevention.com/beauty/hair/g23724399/best-vitamins-hair-growth/
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321673
  3. https://www.healthline.com/health/biotin-hair-growth#hair-growth
  4. https://scandinavianbiolabs.com/blogs/nutrition/b-vitamins-for-hair
  5. https://www.healthline.com/health/tricks-healthier-fuller-hair#personal-preference