ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Νέες Τάσεις στη Φαρμακευτική Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Θυρεοειδούς

Νέες Τάσεις στη Φαρμακευτική Αντιμετώπιση των Προβλημάτων Θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ο αδένας στο κέντρο του λαιμού μας που σχετίζεται με το μεταβολισμό - τις διαδικασίες με τις οποίες το σώμα μας χρησιμοποιεί την ενέργειά του. Ένας θυρεοειδής αδένας που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία οργάνων όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεφρά, το συκώτι και το δέρμα. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κόπωση, κατάθλιψη, κυκλοθυμία και ξηρά μαλλιά και δέρμα. Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, αίσθημα παλμών, τρόμο, δυσανεξία στη θερμότητα και τελικά να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Η θεραπεία τόσο για τον υπολειτουργικό όσο και για τον υπερδραστήριο θυρεοειδή περιλαμβάνει την επαναφορά του μεταβολισμού του σώματός μας στο φυσιολογικό.

Φαρμακευτική αντιμετώπιση του θυρεοειδούς

Το κύριο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού είναι η νατριούχος λεβοθυροξίνη (Synthroid, Levoxyl και Levothroid), μια συνθετική εκδοχή της θυροξίνης (T4), μιας θυρεοειδικής ορμόνης που παράγει το σώμα σας φυσικά. Άλλα φάρμακα είναι επίσης διαθέσιμα, συγκεκριμένα η λιοθυρονίνη, μια συνθετική εκδοχή μιας άλλης θυρεοειδικής ορμόνης που ονομάζεται τριιωδοθρονίνη (Τ3). liotrix, ένας συνθετικός συνδυασμός Τ4 και Τ3. και αποξηραμένος φυσικός θυρεοειδής (φυσική θυρεοειδική ορμόνη που παρασκευάζεται από αποξηραμένο θυρεοειδή χοίρου [χοίρου]). Δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα απλώς συμπληρώνουν μια ορμόνη που λείπει, η μόνη πραγματική ανησυχία για την ασφάλεια είναι να διασφαλίσετε ότι παίρνετε τη σωστή ποσότητα. Επομένως, ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα του θυρεοειδούς και της TSH για να βεβαιωθεί ότι λαμβάνετε τη σωστή δόση. Η θυρεοειδική ορμόνη παραμένει στο σώμα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως θα χρειαστεί να τη λαμβάνετε μόνο μία φορά την ημέρα, συνήθως το πρωί. Είναι σημαντικό να παίρνετε αυτό το φάρμακο χωρίς τροφή, επειδή η τροφή μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της ορμόνης από το σώμα σας. Επιπλέον, θυμηθείτε να παίρνετε τα φάρμακα για τον θυρεοειδή σας την ίδια ώρα της ημέρας και μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας χωρίς να συζητήσετε πρώτα την απόφαση με το γιατρό σας. Πολλοί άνθρωποι πρέπει να παίρνουν φάρμακα για τον θυρεοειδή για το υπόλοιπο της ζωής τους. Θυμηθείτε να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα μπορεί να παίρνετε, καθώς ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα για τον θυρεοειδή σας. Αυτά περιλαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά, οιστρογόνα, τεστοστερόνη, ορισμένα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης (στατίνες) και ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση της θυρεοειδικής ορμόνης από το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του ασβεστίου και της σόγιας.

Εγκυμοσύνη και φάρμακα για τον θυρεοειδή

Εάν είστε έγκυος ή μπορεί να μείνετε έγκυος, είναι απολύτως ασφαλές να συνεχίσετε να παίρνετε τα φάρμακα για τον θυρεοειδή σας. Είναι σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να διατηρούν τα κατάλληλα επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης στο σώμα για να παρέχουν το πιο υγιεινό περιβάλλον για την ανάπτυξη του εμβρύου. Όταν μάθετε για πρώτη φορά ότι είστε έγκυος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ώστε να ελέγξει τα επίπεδα της θυρεοειδικής σας ορμόνης και της TSH. Αυτά τα επίπεδα θα πρέπει επίσης να ελέγχονται μία φορά κατά τη διάρκεια κάθε τριμήνου.

Ποια είναι η πιο πρόσφατη θεραπεία για τον θυρεοειδή;

Οι πρόσφατες εγκρίσεις φαρμάκων περιλαμβάνουν: Selpercatinib (Retevmo) και pralsetinib (Gavreto), που στοχεύουντις μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που ονομάζεται RET, για άτομα με προχωρημένο ή μεταστατικό θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς.

Ποιο είναι το φάρμακο για τον θυρεοειδή με την “υψηλότερη βαθμολογία”;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η λεβοθυροξίνη είναι το φάρμακο πρώτης επιλογής για τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργεί καλά και δεν έχει πάρα πολλές παρενέργειες. Η λεβοθυροξίνη γενικά προτιμάται έναντι φαρμάκων όπως το Armor Thyroid.