ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Μαγγάνιο, ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο

Μαγγάνιο, ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο

Τι είναι το Μαγγάνιο;


Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο που δεν φτιάχνεται στο σώμα μας, είναι πολύτιμο για την υγεία των οστών και των συνδετικών ιστών και ανιχνεύεται σε μικρές ποσότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.Συνεπώς, πρέπει να το λαμβάνουμε από την διατροφή μας. Βοηθάει στην πέψη των πρωτεϊνών και μαζί με την βιταμίνη Κ, επουλώνει τις πληγές, παράλληλα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ είναι απαραίτητο στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Συμβάλλει λοιπόν σε πολλές διεργασίες και φυσικά, στην καλή μας υγεία.

 

Μαγγάνιο και Οστά 

Θεωρείται απαραίτητο στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, επειδή ελαχιστοποιεί την φυσιολογική απώλεια οστικής μάζας, ενώ η συγχορήγηση με ασβέστιο, χαλκό και ψευδάργυρο κατά την ανάπτυξη του ανθρώπου συντελεί στην ομαλή ανάπτυξη των οστών. 

Μείωση φλεγμονών, αντιοξείδωση και μαγγάνιο 

Ως μέρος του αντιοξειδωτικού ενζύμου SOD( υπεροξειδική δισμουτάση), το μαγγάνιο μπορεί και καταπολεμάει τις φλεγμονές παράλληλα με τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Με παράλληλη δε χρήση γλυκοζαμίνης μειώνει αισθητά τον πόνο της εκφυλιστικής οστεοαρθρίτιδας. 

Εγκέφαλος και Μαγγάνιο


Με την ιδιότητα του αγγειοδιασταλτικού, ενισχύει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ αμβλύνει τις τυχόν επιληπτικές κρίσεις. 

Σακχαροδιαβήτης και Μαγγάνιο


Δεδομένου ότι το μαγγάνιο συσσωρεύεται στο πάγκρεας, συμβάλλει στην φυσιολογική έκκριση ινσουλίνης και στα σταθερά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Άλλωστε επιστημονικές έρευνες έχουν ήδη τεκμηριώσει την σχέση της ανεπάρκειας του μαγγανίου στο ανθρώπινο σώμα, με την πιθανή ανάπτυξη δυσανεξίας στην γλυκόζη. 

Πέψη και Μαγγάνιο


Μέρος της συμμετοχής του μαγγανίου σε πολλές χημικές διεργασίες στον οργανισμό μας είναι η σωστή πέψη ιδιαίτερα των πρωτεϊνών, αλλά και ο μεταβολισμός υδατανθράκων και χοληστερόλης. 

Θυροειδής και Μαγγάνιο


Το μαγγάνιο εμπλέκεται στην παραγωγή θυροξίνης, επομένως πιθανή έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει με τον χρόνο, υποθυρεοειδισμό και ορμονικές ανισορροπίες με δυσάρεστα επακόλουθα. 

Εμμηνόπαυση και Μαγγάνιο


Ικανοποιητική λήψη μαγγανίου μαζί με ασβέστιο, φαίνεται σύμφωνα με έρευνες να απαλύνει τα προεμμηνορροικά συμπτώματα με αποτέλεσμα λιγότερες κράμπες, άγχος και αλλαγές στην διάθεση της γυναίκας. 

Κολλαγόνο και Μαγγάνιο


Αφθονο μαγγάνιο στον οργανισμό μας, προάγει το αμινοξύ προλίνη, επομένως και την σωστή παρουσία του κολλαγόνου. Παράλληλα και σε συνέργεια με ασβέστιο και ψευδάργυρο ενδέχεται να βελτιώνει την επούλωση των πληγών εκ μέρους του οργανισμού.

Τροφές πλούσιες σε Μαγγάνιο

 

  • Οστρακοειδή: Περισσότερο, τα μύδια και τα στρείδια
  • Ξηροί καρποί: καρύδια πεκάν, τα φουντούκια, τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο
  • Πλιγούρι
  • Καστανό ρύζι
  • Τα Δημητριακά ολικής άλεσης: το ψωμί ολικής άλεσης και η βρώμη
  • Όσπρια: φασόλια, ρεβύθια, φακές
  • Φασόλια σόγιας
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: σπανάκι και λάχανο
  • Φρούτα: Κυρίως Ανανάς και βατόμουρα
  • Το Μαύρο τσάι
  • Μαύρο πιπέρι
Αν και σε γενικές γραμμές, σήμερα η έλλειψη μαγγανίου είναι σπάνια, προβλήματα όπως υπογονιμότητα, αργή ανάπτυξη, μειωμένη αντοχή στην γλυκόζη και μη φυσιολογικός μεταβολισμός λιπών και υδατανθράκων, ενδέχεται να συνδέεται με αυτήν. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται σύγχρονη κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολύ σίδηρο, καθώς μαγγάνιο και σίδηρος ανταγωνίζονται.