ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Λυκοπένιο, το “κόκκινο χρώμα της υγείας”

Λυκοπένιο, το “κόκκινο χρώμα της υγείας”

Τι είναι το λυκοπένιο;

Το λυκοπένιο είναι ένα άκυκλο καροτένιο, που εμφανίζεται στις τομάτες και σε κάποια άλλα ώριμα φρούτα, ως κόκκινη χρωστική ουσία, και διανέμεται στους σωματικούς ιστούς όπου διατηρεί τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες κατά την απορρόφησή του από αυτούς. Αυτή η απορρόφηση ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως η πηγή τροφής, η επεξεργασία των τροφίμων και άλλα συστατικά της διατροφής.

 

4+1 χαρακτηριστικά του λυκοπενίου

  1. Με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του μπορεί να αποτρέψει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, όπως και την οξειδωτική βλάβη του DNA, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.

  2. Ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και προκαλεί αποπτωτικό κυτταρικό θάνατο.

  3. Διαθέτει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη Ε και τη γλουταθειόνη.

  4. Η δράση του είναι 10 φορές πιο ισχυρή από τις τοκοφερόλες (ομάδα  λιποδιαλυτών χημικών ενώσεων παρόμοιας χημικής δομής [ομόλογες ενώσεις] με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, 100 φορές από την βιταμίνη Ε και 125 φορές από την γλουταθειόνη. Μπορεί να παρέχει επίσης οφέλη μέσω άλλων μηχανισμών όπως η κυτταρική επικοινωνία και η παρεμβολή του σε ορμονικούς, ανοσολογικούς και μεταβολικούς μηχανισμούς.

Έλλειψη λυκοπενίου. Τι συνεπάγεται:

Η ανεπαρκής πρόσληψη λυκοπενίου και άλλων καροτενοειδών για μια περίοδο πολλών ετών μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για την ανάπτυξη αρκετών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και διαφόρων καρκίνων.

  

Τροφές & βιοδιαθεσιμότητα σε λυκοπένιο

Είναι γνωστό ότι, οι μαγειρεμένες τομάτες, ειδικά, είναι οι πιο αποτελεσματικές στην απορρόφηση του λυκοπενίου, επειδή το μαγείρεμα της τομάτας απελευθερώνει το λυκοπένιο από τις ίνες της.

Ενδεικτικά, παρατίθενται κάποιες ακόμη τροφές με την αντίστοιχη περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο.        

  • Πουρές ντομάτας: 21,8 mg
  • Ροζ γκουάβα: 5,2 mg
  • Καρπούζι: 4,5 mg
  • Νωπή ντομάτα: 3,0 mg
  • Κονσερβοποιημένες ντομάτες: 2,7 mg
  • Παπάγια: 1,8 mg
  • Ροζ γκρέιπφρουτ: 1,1 mg
  • Μαγειρεμένες γλυκές πιπεριές: 0,5 mg
  • Αποξηραμένες ντομάτες: 45,9 mg



Ποιά είναι η απαραίτητη δοσολογία λυκοπενίου για την υγεία μας;

Το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να συνθέσει καροτενοειδή, όπως το λυκοπένιο, επομένως είναι απαραίτητη η κατάλληλη διατροφική πρόσληψη για να φτάσει τα επαρκή επίπεδα.

Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία, ωστόσο έγκυρες μελέτες υποδεικνύουν προσλήψεις μεταξύ 8-21 mg ημερησίως, ως πιο επωφελείς.  

 

Μπορεί η υπερδοσολογία λυκοπενίου να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό μου;

Δεν υπάρχουν γνωστές άμεσες παρενέργειες από τη λήψη υπερβολικής ποσότητας λυκοπενίου. Με τη μακροχρόνια συμπλήρωση λυκοπενίου, εν τούτοις, μπορεί να αναπτύξετε την καλοήθη πάθηση του δέρματος (λυκοπιναιμία). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν κίτρινο ή πορτοκαλί τόνο δέρματος, που όμως υποχωρεί μετά από δίαιτα χαμηλότερη σε λυκοπένιο.

 

Μπορώ να παίρνω λυκοπένιο, στην περίοδο της εγκυμοσύνης μου;

Καλύτερα να μην παίρνετε συμπληρώματα λυκοπενίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ακόμη και τα «φυσικά», λεγόμενα, προϊόντα δεν είναι απαραίτητα ασφαλή και η δόση είναι σημαντική. Φυσικά, ο θεράπων ιατρός σας, είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας υποδείξει μία κατάλληλη δίαιτα.

 

Σε ποιές περιπτώσεις, αντενδείκντυται το λυκοπενιο;

Εάν είστε ευαίσθητοι ή αλλεργικοί στις ντομάτες ή σε συμπληρώματα που περιέχουν λυκοπένιο, μην παίρνετε λυκοπένιο.

 

Λυκοπένιο & νεφροί

Τα ευρήματα πρόσφατων μελετών κατέδειξαν την ικανότητα του λυκοπενίου να προστατεύει τον ιστό των νεφρών από κυτταρική βλάβη μέσω της αύξησης των αντιοξειδωτικών ενζύμων.

 

Λυκοπένιο & αντιγήρανση

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε λυκοπένιο αποτρέπουν ή μετριάζουν τις διαταραχές γήρανσης σε διάφορες έρευνες με συνέπεια να προτείνεται η κλινική εφαρμογή του λυκοπενίου για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και την ανακούφιση του επιπολασμού της γήρανσης και των διαταραχών της.

 

Το λυκοπένιο, προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα;

Η απάντηση είναι ναι, με μια πρόσληψη 8-16mg από τρόφιμα ή συμπληρώματα, η οποία αρκεί για να μειώσει έως 50% την ερυθρότητα του δέρματος μετά από παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες.

 

Όραση & λυκοπένιο

Μια κανονική μερίδα 2-3 ντοματών την ημέρα, ή ένα μόνο σερβίρισμα σάλτσας ντομάτας που συνηθίζεται πάνω στα ζυμαρικά, μπορεί να καθυστερήσει τον σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης σε ηλικιωμένα άτομα.

 

Αρτηριακή πίεση & λυκοπένιο

Τα άτομα με υπέρταση βρίσκουν μεγάλη ωφέλεια από την κατανάλωση μόλις 12mg και πάνω, την ημέρα.

 

Το λυκοπένιο ως αντίδοτο του πόνου 

Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο καροτενοειδές επιδρά θετικά στην μείωση του πόνου, είναι νευροπροστατευτικό και καλμάρει τον νευροπαθητικό πόνο που προκαλείται από βλάβες των ιστών και φυσικά των νεύρων.

 

Οστά & λυκοπένιο

Η αντιοξειδωτική του δράση επιβραδύνει το θάνατο των οστικών κυττάρων και ενισχύει την οστική αρχιτεκτονική διατηρώντας τα οστά υγιή. Μια μελέτη βρήκε ότι δύο ποτήρια ντοματοχυμού την ημέρα, με περιεκτικότητα 15 mg σε λυκοπένιο, αρκούν για την ικανοποιητική ενδυνάμωση των εύθραυστων οστών.



Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc