ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Λαρυγγίτιδα: Συμπτώματα και Φυσικές Θεραπείες για Γρήγορη Ανακούφιση

Λαρυγγίτιδα: Συμπτώματα και Φυσικές Θεραπείες για Γρήγορη Ανακούφιση

Ξυπνήσατε σήμερα το πρωί με βραχνή φωνή; Οι πιθανότητες είναι να έχετε λαρυγγίτιδα. Η λαρυγγίτιδα συμβαίνει όταν οι φωνητικές χορδές σας φλεγμένονται από υπερβολική χρήση, ερεθισμό, ή μόλυνση. Αυτή η φλεγμονή προκαλεί την παραμόρφωση στη φωνή σας.

  • Λαρυγγίτιδα και πολύ κοινές αιτίες πρόκλησης

Μια νύχτα ζωηρών επευφημιών κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα μπορεί να σας προκαλέσει λαρυγγίτιδα. Μπορεί ακόμη να προκληθεί από ένα δυσάρεστο κρυολόγημα, ή γρίπη. Το κύριο σύμπτωμα της λαρυγγίτιδας είναι η βραχνάδα. Ευτυχώς, εάν δεν έχετε συμπτώματα μιας πιο σοβαρής πάθησης, γενικά δεν χρειάζεται να βιαστείτε να πάτε σε γιατρό. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της οξείας λαρυγγίτιδας στο σπίτι, με φυσικές θεραπείες και τσάγια.

  • Σπιτικές θεραπείες για τη λαρυγγίτιδα:

Η λαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως βραχνάδα, ή και πονόλαιμο. Συνήθως τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν από μόνα τους μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες και γενικά δεν χρειάζεται να βιαστείτε για να πάτε σε γιατρό. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας στο σπίτι, μόνοι/ες σας.

Τι μπορείτε να κάνετε:

  1. Πιπιλίστε παστίλιες

Οι παστίλιες για το λαιμό βοηθούν στην προσθήκη υγρασίας στο λαιμό σας και μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο. Μπορεί να είναι φαρμακευτικές ή μη και μπορεί να βοηθήσουν με τον πόνο, να σκοτώσουν μικρόβια, ή να μειώσουν την ερυθρότητα του λαιμού. Σε παιδιά κάτω των 4 ετών, δεν πρέπει να χορηγούνται παστίλιες.

  1. Ξεκουράστε τη φωνή σας

Όταν έχετε λαρυγγίτιδα, οι φωνητικές σας χορδές είναι πρησμένες και ερεθισμένες. Χρειάζονται λοιπόν χρόνο για να θεραπευτούν. Προσπαθήστε να αποφύγετε καταστάσεις που απαιτούν πολλή συζήτηση ή φωνές, ώστε να μπορείτε να ξεκουράζετε τη φωνή σας. Εάν πρέπει να μιλήσετε σε μια συνάντηση ή σε ομάδα, αποφύγετε τον φυσικό πειρασμό να καταπονήσετε περαιτέρω τη φωνή σας ώστε να μπορέσει να ακουστεί. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα τηλέφωνο με ηχείο που μπορεί να ενεργοποιηθεί, ή  χρησιμοποιήστε μια άλλη συσκευή ενίσχυσης.Χρησιμοποιήστε τη φωνή σας όσο πιο λίγο γίνεται. Προσπαθήστε να μην ψιθυρίζετε, καθώς αυτό μπορεί να επιβαρύνει επιπλέον τον λάρυγγά σας.

  1. Κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο

Μπορείτε να καταπραΰνετε τον πονόλαιμο και τον ερεθισμένο λαιμό με ζεστό αλατόνερο. Αναμείξτε αλάτι με ζεστό νερό, βάλτε μια γουλιά στο στόμα σας και κάντε γαργάρες στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Μετά, φτύστε το νερό.Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται.

  1. Ενισχύστε την υγρασία της ατμόσφαιρας με έναν υγραντήρα

Η εισπνοή ξηρού αέρα μπορεί να ερεθίσει το λαιμό σας και να συμβάλει στη φλεγμονή των φωνητικών σας χορδών. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα το χειμώνα, όταν οι μονάδες θέρμανσης αντλούν ξηρό αέρα στο σπίτι και το γραφείο σας. Ένας υγραντήρας ή ατμοποιητής θα προσθέσει επουλωτική υγρασία στον αέρα και θα βοηθήσει στη χαλάρωση των φλεγμάτων. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τους υγραντήρες. Εάν δεν έχετε υγραντήρα, μπορείτε να αφήσετε στον χώρο σας, μπολ με νερό για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα. Οι γιαγιάδες μας, πολλές φορές, όταν δεν υπήρχε άλλο φάρμακο στο σπίτι, έλυωναν λίγο vicks (ποσότητα λίγη, όση στην άκρη ενός κουταλιού του γλυκού), σε κατσαρολάκι με βραστό νερό και το άφηναν στον χώρο που υπήρχε το πάσχον άτομο.

  1. Μηλόξυδο

Οι μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης συνέστηνε ένα ρόφημα που ονομάζεται οξύμελι για να καταπραΰνει τον πονόλαιμο. Παρασκευάζεται με ανάμειξη ζυμωμένου ξιδιού, μελιού, νερού και άλλων βοτάνων και φρούτων.

  1. Τσάι με μέλι

Δεν υπάρχει τίποτα πιο καταπραϋντικό για έναν ερεθισμένο λαιμό από ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι. Επιπλέον, το τσάι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να καταπραΰνει. Μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στο τσάι- όπως για παράδειγμα στο πράσινο τσάι- πιστεύεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Φορτίστε περαιτέρω το τσάι σας με τις θεραπευτικές δυνάμεις του μελιού. Έρευνες δείχνουν ότι το μέλι μειώνει την παραγωγή βλέννας και αντιμετωπίζει τον βήχα εξίσου αποτελεσματικά με τα φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται.

  1. Τσάι φτελιάς με λεμόνι

Το τσάι φτελιάς παρασκευάζεται από  τον αποξηραμένο φλοιό του δέντρου.  Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην βοτανοθεραπεία της Ανατολής, ιδιαίτερα δε της Ινδίας για τη θεραπεία της φλεγμονής των ανώτερων αεραγωγών. Μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμο για την ανακούφιση του πονόλαιμου. Προσθέστε λίγο λεμόνι στο τσάι σας για επιπλέον ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

  1. Ρίζα τζίντζερ

Η ρίζα τζίντζερ έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες μπορεί να είναι ευεργετικές για τις λοιμώξεις. Εάν όμως λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες, το τζίντζερ μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως ερεθισμό στο λαιμό και στο στόμα σας. Μπορείτε, λοιπόν, για παράδειγμα, να διαλύσετε σε μια κούπα ζεστό τσάϊ ένα κύβο τζίντζερ που έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

  1. Προϊόντα που περιέχουν αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια περιέχουν τις φυσικές χημικές ουσίες που δίνουν στα φυτά την ουσία τους (οσμή και γεύση). Τα προϊόντα του ευκαλύπτου βρίσκονται επίσης σε πολλά φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, συμπεριλαμβανομένων παστιλιών, αλλά και κρεμών, όπως το Vicks VapoRub. Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες τόσο κατά των βακτηρίων όσο και κατά των ιών.

  1. Σκόρδο

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, πολλοί πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει το σκόρδο για τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια της ασθένειας, καθώς και τον αριθμό των κρυολογημάτων και της γρίπης.

  1. Κάντε γαργάρες με αραιωμένο ξύδι

Το ξύδι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Ερευνες δείχνουν ότι όντως έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.

  1. Πίνετε πολλά υγρά

Όταν είστε άρρωστοι, είναι πάντα καλή ιδέα να πίνετε πολλά υγρά. Αυτό ισχύει επίσης όταν έχετε ερεθισμό στο λαιμό. Το νερό, ο χυμός, ο καθαρός ζωμός και το τσάι θα σας βοηθήσουν να ενυδατωθείτε, να χαλαρώσετε τα φλέγματα και να ξεπλύνετε τη βλέννα. Τα ζεστά υγρά, όπως το τσάι και η σούπα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συμφόρησης αυξάνοντας τη ροή της βλέννας. Θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγετε τα υγρά που περιέχουν καφεΐνη που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

  • Λαρυγγίτιδα και τί να αποφεύγετε:

  • Το τραγούδι και τις φωνές (!): Μην προσθέτετε περιττό “βάρος” στις φωνητικές χορδές σας. Αυτό απλώς θα οδηγήσει σε περισσότερη φλεγμονή και μεγαλύτερο χρόνο επούλωσης.
  • Τους ψιθύρους: Ακούγεται περίεργο, αλλά ο ψίθυρος στην πραγματικότητα πιέζει περισσότερο τις φωνητικές σας χορδές, από το να μιλάτε κανονικά.
  • Το αλκοόλ: Το να παραμένετε ενυδατωμένοι θα σας βοηθήσει να θεραπευθείτε. Αποφύγετε αυστηρά το αλκοόλ, το οποίο έχει αφυδατική δράση.
  • Το κάπνισμα: Οποιοσδήποτε τύπος καπνίσματος, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, μπορεί να ερεθίσει το λαιμό σας, να προκαλέσει βήχα και να παρατείνει τον χρόνο επούλωσης.
Περαστικά σας, γρήγορα!