ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Κουρκουμάς, το κίτρινο δώρο της φύσης

Κουρκουμάς, το κίτρινο δώρο της φύσης

Ο κουρκουμάς, είναι ένα είδος μπαχαρικού που προέρχεται από ρίζα φυτού που μοιάζει με το τζίντζερ και χρησιμοποιείται ως φάρμακο για χιλιάδες χρόνια τώρα, κυρίως στην νοτιοανατολική Ασία. Τελευταίως, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής ως συμπλήρωμα διατροφής και διατίθεται ως κουρκουμίνη –μια χημική ένωση που βρίσκεται στον αποξηραμένο κουρκουμά. Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι η χρήση κουρκουμίνης μπορεί να καταπραΰνει τους πόνους στις αρθρώσεις, να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα και να βελτιώσει την κινητικότητα.

Τι είναι ο κουρκουμάς τελικά;

Η κουρκουμίνη είναι στην ουσία μια πολυφαινόλη με ιδιότητες αντιφλεγμονώδεις, που παράλληλα αυξάνει την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει ο ίδιος αντιοξειδωτικά.

Κουρκουμάς και φλεγμονή

Σε χρόνιες καταστάσεις, και όταν η φλεγμονή αρχίζει να επηρεάζει τους ιστούς του σώματος, η λήψη κουρκουμίνης (500-1000mg/ ημέρα), φαίνεται να αποδεικνύεται ευεργετική. Περαιτέρω, διάφορες ιατρικές έρευνες υπαινίσσονται ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο από την οστεοαρθρίτιδα, από ποικίλες γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και από μυϊκούς πόνους.

Κουρκουμίνη και ψυχολογική κατάσταση

Διάθεση και ψυχολογική κατάσταση έχουν στενή σχέση με τους γνωστούς εγκεφαλικούς νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Η κουρκουμίνη λοιπόν, αποδεδειγμένα, ενισχύει αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, με πολλά ευεργετικά αποτελέσματα. 

Κουκουμίνη και καρδιαγγειακά

Η κουρκουμίνη θεωρείται βοηθητική στις καρδιακές παθήσεις (π.χ. αθηροσκλήρωση) και στις περιπτώσεις αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καθώς φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ μειώνοντας τα τριγλυκερίδια και την “κακή” χοληστερόλη, ενισχύοντας συνάμα την κατάσταση του εσωτερικού τοιχώματος των ανθρώπινων αρτηριών (ενδοθηλίου). 

Ελεύθερες ρίζες και κουρκουμίνη

Είναι γνωστή η φθοροποιός δράση των λεγόμενων ελεύθερων ριζών, που γερνάνε, φθείρουν τον οργανισμό μας, και τελικά τον αρρωσταίνουν, οξειδώνοντας σταδιακά τα βιομόρια των κυττάρων μας. Η κουρκουμίνη λοιπόν, ως ένα φυσικό και ιδιαίτερα ισχυρό αντιοξειδωτικό, παίζει κομβικό ρόλο στην αποτελεσματική καταπολέμησή τους, όταν λαμβάνεται συστηματικά για τούτο και είναι ένα πολύτιμο διατροφικό συμπλήρωμα.

Βιοδιαθεσιμότητα

Παρά τα τεκμηριωμένα οφέλη της κουρκουμίνης, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα με την πρόσληψή της είναι η περιορισμένη βιοδιαθεσιμότητά της που οφείλεται σε κακή απορρόφηση, στον γρήγορο μεταβολισμό και στην ταχεία αποβολή της από το σώμα. Ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας για την βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας αποδεικνύεται μετά από έρευνες η πιπερίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του μαύρου πιπεριού που την αυξάνει κατά 2000%!

Χρησιμοποιήστε άφοβα την πολύτιμη κουρκουμίνη καθώς μαγειρεύετε το φαγητό σας, ως ένα κανονικό συμπλήρωμα της διατροφής σας και συνδυάστε την οπωσδήποτε με μαύρο πιπέρι ώστε να την απορροφά ο οργανισμός σας πιο εύκολα. Με αυτόν τον απλό και νόστιμο τρόπο, θα “κλείνετε” διαρκώς το μάτι στην καλή υγεία και ευεξία σας!

Εξαίρεση, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης 

Ο κουρκουμάς είναι πιθανότατα επικίνδυνος όταν λαμβάνεται από το στόμα σε φαρμακευτικές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα συνιστούν προσοχή κατά την κατανάλωση κουρκουμά σε συμπληρώματα, καθώς περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες κουρκουμίνης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης.


Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc