ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Κετονική Δίαιτα - Συχνές Ερωτήσεις

Κετονική Δίαιτα - Συχνές Ερωτήσεις

Η κετογονική δίαιτα έχει γίνει πιο δημοφιλής από ποτέ, αλλά οι πολλές πτυχές και οι όροι που συνδέονται με αυτή μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Ο στόχος πολλών από εμάς είναι η μείωση του σωματικού λίπους, αλλά οι όροι όπως κέτωση, κέτο προσαρμογή και λιποπροσαρμογή μπορεί να φαίνονται περίπλοκοι.

 

Στο YouTube κανάλι καλύπτω τις συχνότερες ερωτήσεις σχετικά με την κετογονική δίαιτα. Ας όμως δούμε κάποιες σημαντικές έννοιες:

 

Κέτωση

Συμβαίνει όταν οι υδατάνθρακες στη διατροφή είναι πολύ χαμηλοί, κάτω από 50 γραμμάρια την ημέρα, και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει τα 10 γραμμάρια πρόσληψης την ημέρα. Κατά την μεταβολική κατάσταση της κέτωσης, το ήπαρ παράγει σώματα κετονών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως ενέργεια από τον εγκέφαλο, άλλα όργανα και τους μυς.

 

Κέτο προσαρμογή

Η κέτο προσαρμογή ακολουθεί την κέτωση και συμβαίνει περίπου μετά από δύο εβδομάδες. Το σώμα αρχίζει να "συνηθίζει" την κέτωση, μεταβαίνοντας από τους υδατάνθρακες και την γλυκόζη στο λίπος και τις κετόνες ως νέα πηγή ενέργειας.

 

Λιποπροσαρμογή

Αφορά την ικανότητα του οργανισμού να οξειδώνει λίπος ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε καταναλώσει κάποια τροφή και να δημιουργεί κετόνες. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η λιποπροσαρμογή αυξάνει την ποσότητα λίπους που χρησιμοποιείται ως ενέργεια.

 

Συχνά Λάθη

Συχνά λάθη περιλαμβάνουν τη σύγχυση της low-carb διατροφής με την κετογονική, την κατανάλωση κρυμμένων υδατανθράκων, και την έλλειψη σωστής προσαρμογής.

 

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η αύξηση των κετονών στο αίμα είναι απαραίτητη για την επιτυχή λειτουργία της κέτωσης. Το βασικό στοιχείο είναι ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων είναι απαραίτητα για την κέτωση και φυσικά, την κέτο προσαρμογή. Είναι σημαντικό να επιτραπεί μια αρκετά μεγάλη περίοδος προσαρμογής.

 

Οι περισσότεροι από εμάς σταματάμε την κετογονική διατροφή πριν το σώμα προσαρμοστεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η υπομονή είναι το κλειδί για να επιτραπεί στο σώμα να φτάσει στην λιποπροσαρμογή. Οι φάσεις της κέτωσης, της κέτοπροσαρμογής και της λιποπροσαρμογής πρέπει να επιτυγχάνονται σταδιακά.

 

Το πρόβλημα του συνδυασμού λίπους και υδατανθράκων στη συμβατική διατροφή προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και παχυσαρκία. Επιπλέον, αυξάνει τα τριγλυκερίδια και οδηγεί σε εγκεφαλικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η κετογονική διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη όπως μείωση αρτηριακής πίεσης, τριγλυκεριδίων, αύξηση της HDL στο αίμα και βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

 

Οι επιλογές μεταξύ λιπαρών και πρωτεϊνών είναι σημαντικές και το κλειδί είναι να επιλέγονται κομμάτια κρέατος, ψαριών και γαλακτοκομικών που δεν είναι χαμηλά σε λιπαρά. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση στην αρχή.

 

Πολλοί δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυστηρά την κετογονική διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαιτίας του εθισμού στη ζάχαρη και το φαγητό. Η προσαρμογή στην κετογονική μπορεί να βοηθήσει να εξαλειφθεί αυτός ο εθισμός και να σταθεροποιηθούν οι ορμόνες.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αύξηση των κετονών στο αίμα απαιτείται για την αποτελεσματική λειτουργία της κέτωσης. Το βασικό στοιχείο είναι ότι υψηλά επίπεδα υδατανθράκων εμποδίζουν την οξείδωση του λίπους, καθώς η ινσουλίνη αναστέλλει το ένζυμο CPT1 (καρνιτίνη-παλμιτοϋλοτρανσφεράση 1), απαραίτητο για τη μεταφορά του λίπους στα μιτοχόνδρια. Στην κετογονική τα χαμηλά επίπεδα υδατανθράκων επιτρέπουν στο σώμα να χρησιμοποιεί λίπος ως καύσιμο.

 

Όσον αφορά το ερώτημα για την επανεισαγωγή υδατανθράκων, πρέπει να γίνεται σταδιακά, ακολουθώντας προσεκτικά την αντίδραση του οργανισμού και διατηρώντας την παρακολούθηση σε κατακρατήσεις με τις κατάλληλες προσθήκες υδατανθράκων σε πρώτο χρόνο.

Τέλος, είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στον εαυτό μας και να δώσουμε αρκετό χρόνο για την προσαρμογή που απαιτείται με την κετογονική για να μπορέσουμε να ωφεληθούμε πλήρως από τα οφέλη που προσφέρει.