ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Καταπολεμώντας τη Χοληστερίνη με Υπευθυνότητα: Τι Προσφέρει το Φαρμακείο  Μας

Καταπολεμώντας τη Χοληστερίνη με Υπευθυνότητα: Τι Προσφέρει το Φαρμακείο Μας

  • Τι είναι η (υψηλή) χοληστερίνη

 Η υψηλή χοληστερίνη (χοληστερόλη), είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στο αίμα. Το σώμα μας χρειάζεται χοληστερόλη για να χτίσει υγιή κύτταρα, αλλά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Με υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να αναπτύξετε λιπώδεις εναποθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία σας. Τελικά, αυτές οι εναποθέσεις αυξάνονται, δυσκολεύοντας τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών σας. Μερικές φορές, αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να σπάσουν ξαφνικά και να σχηματίσουν θρόμβο που προκαλεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά είναι συχνά το αποτέλεσμα ανθυγιεινών επιλογών τρόπου ζωής, γεγονός που την καθιστά προβλέψιμη και θεραπεύσιμη. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης. 

  • Υψηλή χοληστερίνη και συμπτώματα

Η υψηλή χοληστερίνη- χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα. Μια εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν έχετε υψηλές τιμές. 

  • Πότε να δείτε γιατρό για την υψηλή χοληστερίνη

Ο πρώτος έλεγχος χοληστερόλης ενός ατόμου πρέπει να γίνεται μεταξύ 9 και 11 ετών και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια.Συστήνεται να γίνονται έλεγχοι χοληστερόλης κάθε ένα έως δύο χρόνια για άνδρες ηλικίας 45 έως 65 ετών και για γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 ετών. Τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνουν τεστ χοληστερόλης ετησίως. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι εντός των επιθυμητών ορίων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές μετρήσεις. Ο γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει πιο συχνές εξετάσεις εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, καρδιακής νόσου ή άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως ο διαβήτης, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. 

  • Θεραπεία της χοληστερόλης

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στην υψηλή χοληστερόλη. Ωστόσο, εάν έχετε κάνει αυτές τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και τα επίπεδα χοληστερόλης σας παραμένουν υψηλά, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα, που θα βρείτε στο φαρμακείο μας. Η επιλογή του φαρμάκου, ή του συνδυασμού φαρμάκων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σας παραγόντων κινδύνου, της ηλικίας σας, της υγείας σας και πιθανών παρενεργειών του φαρμάκου.

Οι κοινές επιλογές περιλαμβάνουν:

Οι στατίνες μπλοκάρουν μια ουσία που χρειάζεται το συκώτι σας για να παράγει χοληστερόλη. Αυτό κάνει το συκώτι σας να αφαιρεί τη χοληστερόλη από το αίμα σας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν ατορβαστατίνη (Lipitor), φλουβαστατίνη (Lescol), λοβαστατίνη (Altoprev), πιταβαστατίνη (Livalo), πραβαστατίνη (Pravachol), ροσουβαστατίνη (Crestor) και σιμβαστατίνη (Zocor).

Αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης.

Το λεπτό έντερο απορροφά τη χοληστερόλη από τη διατροφή σας και την απελευθερώνει στην κυκλοφορία του αίματός σας. Το φάρμακο εζετιμίμπη (Zetia) βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα περιορίζοντας την απορρόφηση της διατροφικής χοληστερόλης. Η εζετιμίμπη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα φάρμακο στατίνης.

  • Μπεμπεδοϊκό οξύ.

Αυτό το νεότερο φάρμακο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι στατίνες, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μυϊκό πόνο. Η προσθήκη μπεμπεδοϊκού οξέος (Nexletol) σε μια μέγιστη δόση στατίνης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της LDL. Διατίθεται επίσης ένα χάπι συνδυασμού που περιέχει και μπεμπεδοϊκό οξύ και εζετιμίμπη (Nexlizet).

  • Ρητίνες δέσμευσης χολικών οξέων.

Το συκώτι σας χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη για να παράγει χολικά οξέα, μια ουσία που απαιτείται για την πέψη. Τα φάρμακα cholestyramine (Prevalite), colesevelam (Welchol) και colestipol (Colestid) μειώνουν τη χοληστερόλη έμμεσα δεσμεύοντας τα χολικά οξέα. Αυτό ωθεί το συκώτι σας να χρησιμοποιήσει το περίσσευμα χοληστερόλης για να παράγει περισσότερα χολικά οξέα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας.

  • Αναστολείς

Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι να απορροφήσει περισσότερη LDL χοληστερόλη, κάτι που μειώνει την ποσότητα της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα. Το Alirocumab (Praluent) και το evolocumab (Repatha) μπορεί να χρησιμοποιηθούν για άτομα που έχουν μια γενετική πάθηση που προκαλεί πολύ υψηλά επίπεδα LDL, ή σε άτομα με ιστορικό στεφανιαίας νόσου που έχουν δυσανεξία στις στατίνες, ή άλλα φάρμακα για τη χοληστερόλη. Γίνονται με ένεση κάτω από το δέρμα κάθε λίγες εβδομάδες και, κοστίζουν ακριβά.

Εάν έχετε επίσης υψηλά τριγλυκερίδια, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

  • Φιμπράτες.

Τα φάρμακα φαινοφιμπράτη (Tricor, Fenoglide, άλλα) και γεμφιβροζίλη (Lopid) μειώνουν την παραγωγή λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL) χοληστερόλης από το συκώτι σας και επιταχύνουν την απομάκρυνση των τριγλυκεριδίων από το αίμα σας. Η VLDL χοληστερόλη περιέχει κυρίως τριγλυκερίδια. Η χρήση φιβράτων με στατίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών από τις στατίνες.

  • Νικοτινικό οξύ.

Η νιασίνη περιορίζει την ικανότητα του ήπατος να παράγει χοληστερόλη LDL και VLDL. Αλλά η νιασίνη δεν παρέχει πρόσθετα οφέλη έναντι των στατινών. Η νιασίνη έχει επίσης συνδεθεί με ηπατική βλάβη και εγκεφαλικά επεισόδια, επομένως οι περισσότεροι γιατροί τη συνιστούν πλέον μόνο σε άτομα που δεν μπορούν να λάβουν στατίνες.

Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων σας. Διατίθενται με ιατρική συνταγή, ή χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν επιλέξετε να λαμβάνετε συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας. Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.

  • Η ανοχή ποικίλλει

Η ανοχή των φαρμάκων διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι συχνές παρενέργειες των στατινών είναι μυϊκοί πόνοι και μυϊκή βλάβη, αναστρέψιμη απώλεια μνήμης και σύγχυση, ή αυξημένο σάκχαρο στο αίμα. Εάν αποφασίσετε να πάρετε φάρμακα για τη χοληστερόλη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας για την παρακολούθηση της επίδρασης του φαρμάκου στο ήπαρ.

  • Παιδιά και θεραπεία χοληστερόλης

Η διατροφή και η άσκηση είναι η καλύτερη αρχική θεραπεία για παιδιά ηλικίας 2 ετών και άνω που έχουν υψηλή χοληστερόλη, ή που είναι παχύσαρκα. Σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω που έχουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να συνταγογραφηθούν ειδικά φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως είναι οι στατίνες.