ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Καθυστέρηση Περιόδου: Σημάδια και Λύσεις από το Φαρμακείο μας

Καθυστέρηση Περιόδου: Σημάδια και Λύσεις από το Φαρμακείο μας

 Εάν δεν είστε έγκυος, η περίοδός σας μπορεί να καθυστερήσει λόγω μεγάλου άγχους ή χαμηλού σωματικού βάρους. Ορισμένες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ο διαβήτης και άλλες, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

  • Μπορεί να έχω καθυστέρηση στην περίοδό μου και να μην είμαι έγκυος;

Αν και καλό είναι να κάνετε μια εξέταση για να δείτε αν είστε έγκυος, ακόμα και μόνη σας, αρχικά, με τα κατάλληλα προϊόντα φαρμακείου, μπορεί η καθυστέρηση αυτή να οφείλεται σε έναν από τους εξής λόγους:

  1. Στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να βγάλει εκτός ισορροπίας τις ορμόνες σας, να αλλάξει την καθημερινότητά σας και να επηρεάσει ακόμη και το τμήμα του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου σας: τον υποθάλαμο σας. Με την πάροδο του χρόνου, το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια ή ξαφνική αύξηση/ απώλεια βάρους, οπότε η περίοδός σας θα επηρεαστεί και πάλι. Δοκιμάστε να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, αν κάτι τέτοιο ισχύει.

  1. Χαμηλό σωματικό βάρος

Τα άτομα που έχουν διατροφικές διαταραχές, όπως νευρική ανορεξία ή βουλιμία, μπορεί να εμφανίσουν ανωμαλίες στον κύκλο τους. Η υπερβολική απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους και μπορεί ακόμη και να σταματήσει εντελώς τον κύκλο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη επαρκούς σωματικού λίπους μπορεί να σταματήσει την ωορρηξία. Η λήψη θεραπείας για τη διατροφική σας διαταραχή και το να φτάσετε στο σημείο όπου το σωματικό σας λίπος είναι και πάλι το βέλτιστο μπορεί να επαναφέρει τον κύκλο σας στην αρχική του διάρκεια. Τα άτομα που συμμετέχουν σε ακραίες ασκήσεις, όπως οι μαραθώνιοι, μπορεί επίσης να εμφανίσουν παρατυπίες στον κύκλο.

  1. Παχυσαρκία

Με τον ίδιο τρόπο που το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει ορμονικές αλλαγές, και το μεγάλο σωματικό βάρος μπορεί επίσης να προκαλέσει ανωμαλίες. Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει το σώμα να παράγει υπερβολική αφθονία οιστρογόνων, που είναι μια βασική αναπαραγωγική ορμόνη. Η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στον κύκλο σας και μπορεί ακόμη και να σταματήσει την περίοδό σας εντελώς. Εάν ο γιατρός σας έχει διαπιστώσει ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας για την καθυστέρηση ή την απώλεια της περιόδου σας, μπορεί να σας συμβουλεύσει να χάσετε βάρος μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η εστίαση σε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η άσκηση.

  1. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS είναι μια κατάσταση που προκαλεί το σώμα σας να παράγει περισσότερη ανδρική ορμόνη ανδρογόνο. Οι κύστεις σχηματίζονται στις ωοθήκες ως αποτέλεσμα αυτής της ορμονικής ανισορροπίας. Αυτό μπορεί να κάνει την ωορρηξία ακανόνιστη ή να τη σταματήσει εντελώς. Η θεραπεία για το PCOS επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει έλεγχο των γεννήσεων ή άλλο φάρμακο για να βοηθήσει στη ρύθμιση του κύκλου σας.

  1. Αντισύλληψη

Μπορεί να αντιμετωπίσετε μια αλλαγή στον κύκλο σας όταν ενεργοποιείτε ή απενεργοποιείτε τον έλεγχο των γεννήσεων. Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστίνη, οι οποίες εμποδίζουν τις ωοθήκες σας να απελευθερώσουν ωάρια. Μπορεί να χρειαστούν έως και 3 μήνες για να γίνει ξανά σταθερός ο κύκλος σας αφού σταματήσετε να παίρνετε το χάπι.

  1. Χρόνια νοσήματα

Χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η κοιλιοκάκη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Οι αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος συνδέονται με ορμονικές αλλαγές, επομένως, παρόλο που είναι σπάνιο, ο μη διαχειριζόμενος διαβήτης θα μπορούσε να προκαλέσει ακανόνιστη περίοδό σας. Η κοιλιοκάκη προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο λεπτό έντερο, η οποία μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να απορροφήσει βασικά θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους στην αξιόπιστη πηγή.

Άλλες χρόνιες παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανωμαλίες του κύκλου περιλαμβάνουν:

  • Το σύνδρομο Cushing
  • Τη συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων
  • Το σύνδρομο Asherman
  1. Προβλήματα θυρεοειδούς

  • Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας μπορεί επίσης να είναι η αιτία καθυστερημένης περιόδου ή απώλειας περιόδου. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σώματός σας, επομένως τα επίπεδα των ορμονών μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Μετά τη θεραπεία, η περίοδός σας πιθανότατα θα επιστρέψει στον κανονικό σας κύκλο.