ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Πώς η Υγεία του Εγκεφάλου Επηρεάζει τη Γενική Υγεία

Πώς η Υγεία του Εγκεφάλου Επηρεάζει τη Γενική Υγεία

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικό όργανο, που λειτουργεί ως το κέντρο ελέγχου για όλες τις σωματικές δραστηριότητες. Κυβερνά τις σκέψεις, τη μνήμη, τα συναισθήματα, την αφή, τις κινητικές δεξιότητες, την όραση, την αναπνοή, τη θερμοκρασία, την πείνα και κάθε διαδικασία που ρυθμίζει το σώμα μας. Η βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας. Επηρεάζει την καθημερινή μας απόδοση, την ικανότητα μάθησης, τη ρύθμιση της διάθεσης, ακόμη και την πρόληψη διαφόρων νευρολογικών και ψυχικών διαταραχών.

Γνωστική Λειτουργία και Ψυχική Υγεία:

Τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παρακάτω δεν είναι απαραίτητα μόνο για τη διατήρηση της δομικής ακεραιότητας του εγκεφάλου αλλά και για τις γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η προσοχή και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η καλή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Νευρολογικές παθήσεις:

Μια διατροφή πλούσια στα παρακάτω συστατικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Αυτές οι παθήσεις δεν έχουν θεραπεία, καθιστώντας την πρόληψη μέσω μιας υγιεινής διατροφής ακόμη πιο σημαντική.

Γενική σωματική υγεία:

Η υγεία του εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με διάφορες σωματικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, η ρύθμιση των αντιδράσεων του εγκεφάλου στο στρες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς και το ανοσοποιητικό.

Μακροζωία και γήρανση:

Η διατροφή παίζει κρίσιμο ρόλο στη γήρανση του εγκεφάλου. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική έκπτωση και να διατηρήσει τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

Βασικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου

  1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

  • Πηγές: Ιχθυέλαιο, λιναρόσποροι, σπόροι chia, καρύδια.
  • Οφέλη: Απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, τα ωμέγα-3, ιδιαίτερα το DHA, συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών στους ενήλικες.  

  1. Βιταμίνες Β:

  • Τύποι και Πηγές: Β1 (Θειαμίνη), Β2 (Ριβοφλαβίνη), Β3 (Νιασίνη), Β6, Β12, Φολικό Οξύ. Βρίσκεται σε δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
  • Οφέλη: Οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στον εγκέφαλο, στο σχηματισμό νευροδιαβιβαστών και στη διατήρηση των περιβλημάτων μυελίνης που προστατεύουν τους νευρώνες. Οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες νευρολογικές δυσλειτουργίες. 

  1. Αντιοξειδωτικά (Βιταμίνες C και Ε):

  • Πηγές: Φρούτα (ιδιαίτερα μούρα και εσπεριδοειδή), λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι.
  • Οφέλη: Καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο, το οποίο σχετίζεται με τη γήρανση και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Η βιταμίνη Ε, ειδικότερα, είναι γνωστό ότι προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από βλάβες. 

  1. Μέταλλα (Μαγνήσιο, Ψευδάργυρος, Σίδηρος):

  • Πηγές: Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας.
  • Οφέλη: Απαραίτητο για τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και τη σηματοδότηση του εγκεφάλου. Το μαγνήσιο είναι γνωστό για τον ρόλο του στη λειτουργία των νεύρων και στη ρύθμιση της διάθεσης.

  1. Προβιοτικά:

  • Πηγές: Γιαούρτι, κεφίρ, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
  • Οφέλη: Οι αναδυόμενες έρευνες υποδηλώνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της υγείας του εγκεφάλου, με τη μεσολάβηση του άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Τα προβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εγκεφάλου ρυθμίζοντας τη φλεγμονή και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.

 

Το προϊόν «Brain Active» της VioGenesis είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής σχεδιασμένο να συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμη και των γνωστικών λειτουργιών. Περιέχει ένα μείγμα συστατικών, το καθένα με πιθανά οφέλη για την υγεία ενός υγιούς ατόμου:

 

  1. Bacopa Monnieri: Αυτό είναι ένα παραδοσιακό βότανο γνωστό για τις γνωστικές του ιδιότητες. Πιστεύεται ότι βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη συνολική γνωστική απόδοση. Οι δραστικές ενώσεις του Bacopa Monnieri, που ονομάζονται βακοσίδες, πιστεύεται ότι επιδιορθώνουν τους κατεστραμμένους νευρώνες και προάγουν την ανάπτυξη νέων νεύρων, η οποία βελτιώνει την επικοινωνία των νευρώνων και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  2. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων των Β6, Β9 (φολικό) και Β12, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου. Βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, τα υψηλά επίπεδα της οποίας σχετίζονται με τη γνωστική έκπτωση και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι βιταμίνες Β παίζουν επίσης ρόλο στην παραγωγή χημικών ουσιών του εγκεφάλου (νευροδιαβιβαστές) και στη διατήρηση υγιών εγκεφαλικών κυττάρων.
  3. L-Σερίνη : Αυτό το αμινοξύ είναι σημαντικό στη σύνθεση της φωσφατιδυλοσερίνης, μιας λιποδιαλυτής ουσίας που αποτελεί συστατικό των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων. Παίζει ρόλο στην επικοινωνία από κύτταρο σε κύτταρο και στη μεταφορά βιολογικών μηνυμάτων, ενισχύοντας ενδεχομένως τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία.
  4. Εκχύλισμα Ginkgo Biloba: Το Ginkgo είναι γνωστό για την ικανότητά του να ενισχύει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, η οποία βελτιώνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Το Ginkgo έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.
  5. Εκχύλισμα Siberian Ginseng (Eleutherococcus senticosus): Αυτό το προσαρμογόνο βότανο μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες, να μειώσει την κούραση και να βελτιώσει τη νοητική λειτουργία. Αν και δεν είναι άμεσα διεγερτικό, μπορεί να ενισχύσει τη σωματική και πνευματική αντοχή και απόδοση, ωφελώντας ενδεχομένως τις γνωστικές εργασίες.
  6. Φωσφατιδυλοχολίνη: Αυτός είναι ένας τύπος φωσφολιπιδίου που υπάρχει σε αφθονία στα εγκεφαλικά κύτταρα. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου και εμπλέκεται στη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή σημαντικό για τη μνήμη και τη μάθηση. Η συμπλήρωση με φωσφατιδυλοχολίνη μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία, ειδικά στον γερασμένο εγκέφαλο.
  7. L-Τυροσίνη: Πρόδρομος αμινοξύ πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και της επινεφρίνης. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές είναι ζωτικής σημασίας για την εγρήγορση, την εστίαση και τη ρύθμιση της διάθεσης. Η συμπλήρωση με L-Τυροσίνη μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις άγχους, κόπωσης ή στέρησης ύπνου, ενισχύοντας δυνητικά τη διανοητική διαύγεια και τη συγκέντρωση.
  8. Εκχύλισμα Crataegus Laevigata: Κοινώς γνωστό ως Hawthorn, χρησιμοποιείται για την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος.
  9. Εκχύλισμα Haematococcus Pluvialis (Ασταξανθίνη): Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη.
  10. Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού: Περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης λειτουργίας του εγκεφάλου.
  11. Μαγγάνιο: Ένα απαραίτητο μέταλλο σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική υγεία του νευρικού συστήματος.
  12. L-Γλουταμίνη: Ένα αμινοξύ που χρησιμεύει ως δομικό στοιχείο για την πρωτεΐνη και είναι σημαντικό για τη γνωστική υγεία.

 

Γιατί να επιλέξουμε το Brain Active

Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών υποδηλώνει ότι το «Brain Active» θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για άτομα που επιδιώκουν να ενισχύσουν τις γνωστικές τους λειτουργίες, τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη συνολική ψυχική τους ευεξία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ αυτές οι ουσίες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ατόμων και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης μιας ισορροπημένης διατροφής, της τακτικής άσκησης και του επαρκούς ύπνου. Επιπλέον, είναι πάντα σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα συμπληρωμάτων, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας ή παίρνετε άλλα φάρμακα.

 

Συμπέρασμα

Η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σωματική υγεία και ευεξία. Μια διατροφή πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και προβιοτικά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Μια τέτοια δίαιτα όχι μόνο υποστηρίζει τις γνωστικές ικανότητες και την ψυχική υγεία, αλλά παρέχει επίσης τη βάση για τη συνολική σωματική υγεία και ευεξία, συμβάλλοντας σε καλύτερη ποιότητα ζωής. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να δίνουμε προσοχή σε αυτά τα βασικά συστατικά στην καθημερινή μας διατροφή για να διασφαλίσουμε ότι ο εγκέφαλός μας και κατ' επέκταση το σώμα μας παραμένει υγιής και λειτουργικός.