ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Εποχικές αλλεργίες, συμπτώματα και συμβουλές...

Εποχικές αλλεργίες, συμπτώματα και συμβουλές...

Όλοι ανεξαιρέτως περιμένουμε την Άνοιξη για  να αφήσουμε πίσω τον κρύο χειμώνα. Για πολλούς όμως η εποχή αυτή συνεπάγεται την ανάπτυξη ποικίλων αλλεργιών. Οι αλλεργίες αυτές ονομάζονται εποχικές αλλεργίες, ενεργοποιούνται δε από διάφορες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα όπως η γύρη που κυκλοφορεί εκεί, καθώς και η εποχική ανθοφορία. Ακόμη, η αυξανόμενη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ένας ισχυρός αιτιολογικός παράγοντας για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν έρχεται σε επαφή με μερικές αβλαβείς ουσίες, γνωστές ως αλλεργιογόνα. Τέτοιες ουσίες είναι η γύρη των δέντρων, φυτών, χόρτων ή ζιζανίων, οι μύκητες και τα σπόρια τους, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, ακόμη και το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων. Όταν τα άτομα είναι ευαίσθητα σε αυτές τις ουσίες, η είσοδος του αλλεργιογόνου στη ρινική οδό ενεργοποιεί τον ανοσολογικό μηχανισμό και έτσι απελευθερώνονται χημικές ουσίες όπως είναι η ισταμίνη. Στην ουσία η αλλεργική ρινίτιδα δεν είναι παρά μια κατάσταση φλεγμονής και ερεθισμού της μύτης, των ματιών και των αεραγωγών. Οι αλλεργίες οφείλονται στο γενετικό μας υλικό, όμως η ανάπτυξη αλλεργιών  παρουσιάζει αύξηση τον τελευταίο αιώνα παγκοσμίως και τούτο οφείλεται επίσης σε εξωτερικούς παράγοντες: Σε αυτούς ανήκουν ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η βιομηχανοποίηση, η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και το έντονο σύγχρονο στρες. Οι κύριες αλλεργικές παθήσεις είναι το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα, το έκζεμα, διάφορα είδη δερματίτιδας, οι αλλεργίες σε φάρμακα και το αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας.

 

  • Αλλεργίες της άνοιξης

Οι αλλεργίες της άνοιξης μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα βασανιστικές για τα αλλεργικά άτομα. Οι κυριότερες εποχικές αλλεργίες είναι:

Εποχική Ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα, καταστάσειις που ταλαιπωρούν όλο και περισσότερους Έλληνες. Αιτία η γύρη που μπορεί να είναι αυξημένη. Οι αλλεργίες «φουντώνουν» πάντα κατά την ομορφότερη εποχή του έτους, την Άνοιξη. Η αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται με μπούκωμα, καταρροή, φτέρνισμα, κνησμό στη μύτη και στον ουρανίσκο. Όταν συνυπάρχει και η επιπεφυκίτιδα, παρατηρείτα δακρύρροια, αίσθημα ύπαρξης ξένου σώματος, κνησμός και ερεθισμός στα μάτια και φωτοφοβία. Το μπούκωμα μπορεί να οδηγήσει πολλές φορές σε δύσπνοια και εύκολη κόπωση η οποία πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχέστερα, διότι και το άσθμα μπορεί να εμφανιστεί με παρόμοιο τρόπο. Επιπλέον, το μπούκωμα της μύτης συχνά οδηγεί σε ιγμορίτιδα, λόγω του εγκλωβισμού μικροβίων μέσα στα ιγμόρεια με όλες τις γνωστές συνέπειες, δηλαδή σοβαρούς πονοκεφάλους, βήχα ή και βλέννες στη μύτη. Άτομα με αλλεργικό άσθμα μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση την περίοδο της Ανοιξης. Το αλλεργικό άσθμα είναι φλεγμονή και απόφραξη των βρόγχων και προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, αίσθημα σφιξίματος και πίεσης στο στήθος συνοδευμένο πολλές φορές από ξηρό βήχα. Δυσάρεστη συνέπεια του αλλεργικού άσθματος είναι η έντονη αίσθηση κόπωσης από τον ασθενή.

 

  • Συμβουλή:

Η μεγαλύτερη κυκλοφορία της γύρης παρατηρείται στις 7-9 το πρωί και στις 5-7 το απόγευμα. Συνιστάται λοιπόν στους πάσχοντες- τις ώρες αυτές- να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους και τις αθλητικές τους δραστηριότητες και να κρατάνε κλειστά τα παράθυρα για να μην εισπνέουν τη φορτωμένη με γύρη ατμόσφαιρα. Η ελιά, το καλαμπόκι, το περδικάκι και τα γρασίδια είναι από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα στην Ελλάδα. Η γύρη δε μπορεί να διανύσει μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να καλύψει απόσταση έως και 100 χιλιόμετρα.

 

  • Διάγνωση:

Για να γίνει η σωστή διάγνωση της αλλεργίας στον ασθενή, καθώς και των αλλεργιογόνων ουσιών στις οποίες πιθανώς εμφανίζει ευαισθησία, ο ιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενή, πραγματοποιεί κλινική εξέταση και τις απαραίτητες δερματικές δοκιμασίες.

 

  • Πώς μειώνουμε τα συμπτώματα των αλλεργιών;

Ο ασθενής, κατ΄αρχάς, θα πρέπει να αποφεύγει τους αλλεργιογόνους παράγοντες που ευθύνονται για τα συμπτώματα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αρκετό, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα φάρμακα όπως ρινικά κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά ή και αποσυμφορητικά. Όσον αφορά τη θεραπεία για το βρογχικό άσθμα, αυτή περιλαμβάνει ειδικά αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτικά σπρέι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει  σημαντικά στις αλλεργίες. Η θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα βοηθάει στην ελάττωση των συμπτωμάτων, χωρίς όμως να μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή από την εκδήλωση της αλλεργίας. Η μοναδική θεραπεία που μπορεί να αλλάξει την πορεία της αλλεργικής ρινίτιδας, ή του άσθματος είναι η απευαισθητοποίηση (αλλεργικά εμβόλια) τα οποία δίδονται κατόπιν συνταγογράφησης του ιατρού. Κατά τη διάρκεια της χορήγησης των εμβολίων αυτών, το ανοσοποιητικό σύστημα, κατά κάποιον τρόπο, «ξεχνά» τις αλλεργίες, ούτως ώστε ερχόμενο σε επαφή με τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα δεν προκαλεί κάποια αντίδραση. Τα εμβόλια αυτά έχουν ποσοστό επιτυχίας περί το 90%.                                                                                                                                                                                                                                           

  • Πιθανή επίσκεψη σε ιατρό, λόγω αλλεργίας:

Ο ασθενής καλό είναι να παρακολουθεί την πορεία της αλλεργίας και να επισκεφθεί τον ιατρό αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, ή δεν υποχωρούν παρά τη χρήση ειδικών σκευασμάτων από το φαρμακείο
Τα συμπτώματα αυτά είναι:
• Εντονος πόνος στο αυτί
• Πόνος στα ιγμόρεια
• Κολλώδες έκκριμα από τα μάτια
• Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, ή απώλεια της όσφρησης
• Σφίξιμο στο στήθος
• Δύσπνοια ή σφύριγμα κατά την αναπνοή.