ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ενίσχυση ανοσοποιητικού. Πως μπορούμε να την πετύχουμε;

Ενίσχυση ανοσοποιητικού. Πως μπορούμε να την πετύχουμε;

Ο ανθρώπινος οργανισμός βάλλεται καθημερινά από πληθώρα αντιγόνων και παθογόνων μικροοργανισμών (βακτήρια, ιούς, παράσιτα). Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών, που αποτελείται από πολλά διαφορετικά κύτταρα, ιστούς, και όργανα και ο ρόλος του είναι να προστατεύει τον οργανισμό.

Παράγοντες όπως η ηλικία, η κακή διατροφή, η κόπωση και το χρόνιο στρες, μπορούν να το αποδυναμώσουν, ενώ αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν και κάποιες κακές συνήθειες με κυριότερο εκπρόσωπο το κάπνισμα. Στον αντίποδα, η απώλεια βάρους στους υπέρβαρους, η διακοπή του καπνίσματος, η επαρκής ανάπαυση, η ισορροπημένη διατροφή και η συστηματική άσκηση δρουν ευεργετικά για το ανοσοποιητικό.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για γερό ανοσοποιητικό. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο και βιταμίνες, ενώ περιέχουν και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια πιο δραστική ουσία, αυτή δε θα μπορούσε να είναι άλλη από τη βιταμίνη C, η οποία θεωρείται από τις πλέον αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, σημαντικό είναι να λαμβάνονται τροφές πλούσιες σε προβιοτικά (γιαούρτι, ψωμί με προζύμι, κεφίρ) καθώς σήμερα γνωρίζουμε ότι η βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου συμμετέχει ενεργά στον εύρυθμο τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την ενεργοποίηση της άμυνας του οργανισμού και χωρίς επαρκή πρόσληψή της τα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν μπορούν να αντιδράσουν και να καταπολεμήσουν σοβαρές λοιμώξεις. Τους χειμερινούς μήνες θεωρείται σωστός ο προσδιορισμός των επιπέδων βιταμίνης D και η κάλυψη των αναγκών με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Ειδικότερα, η καθημερινή ή εβδομαδιαία χορήγηση βιταμίνης D φαίνεται ότι προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η προστασία είναι μεγαλύτερη σε όσους έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D αν και ακόμα και αυτοί που έχουν επάρκεια επίσης ωφελούνται. 

Η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, τα ομαδικά αθλήματα ωφελούν τον οργανισμό και τον καθιστούν ανθεκτικότερο στις λοιμώξεις. Η καθημερινή, όχι εξαντλητική, άσκηση είναι ιδανική. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι τα λειτουργικά τρόφιμα και τα συστατικά τους (nutraceuticals) μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό. 

Ειδικά τα συμπληρώματα με φυτοχημικές ουσίες, όπως οι κατεχίνες  του πράσινου τσαγιού, το β-καροτένιο, η ρεσβερατρόλη και άλλα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία έναντι πολλών ιογενών παθήσεων, όπως ο HIV, ο  MERS-CoV. Μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιες ουσίες που περιέχονται στα
φύλλα της ελιάς επεμβαίνουν στη διαδικασία αντιγραφής του DNA των ιών και του επακόλουθου πολλαπλασιασμού τους. Η αντί-ιική δράση του εκχυλίσματος των φύλλων της ελιάς έχει δειχθεί έναντι συγκεκριμένων στελεχών του ιού της γρίπης όπως ο H1N1 και ο H3N2 και φαίνεται ότι παρέχει πλήρη κάλυψη έναντι των κυριότερων ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

To PharmacyDiscount προτείνει

 

Τα συμπληρώματα διατροφής HS Vitamin C Plus 90caps, την HS Vitamin D3 2000iu 120tabs, το HS Super Antioxidant 120caps και το HS Panhealth 30caps της Health Sign είναι ιδανικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας!



Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Nutrition, Health, and Disease: Role of Selected Marine and Vegetal Nutraceuticals. Corzo LFernández-Novoa LCarrera IMartínez ORodríguez SAlejo RCacabelos R. Nutrients. 2020 Mar 11;12(3). 
  2. Vitamin C and Infections. Hemilä H.Nutrients. 2017 Mar 29;9(4)
  3. Vitamin D crucial to activating immune defenses. University of Copenhagen. ScienceDaily. ScienceDaily, 8 March 2010.
  4. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. Adrian R Martineau et al. BMJ. 2017; 356: i6583. Published online 2017 Feb 15.
  5. Sleep and immune function. Pflugers Arch. 2012; 463(1): 121–137.Luciana Besedovsky, Tanja Lange, and Jan Born
  6. Active components and clinical applications of olive oil. Waterman E, Lockwood B. Altern Med Rev. 2007 Dec;12(4):331-42
  7. Effect of Tea Catechins on Influenza Infection and the Common Cold with a Focus on Epidemiological/Clinical Studies. Furushima DIde KYamada H. Molecules. 2018 Jul 20;23(7).