ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Εμβοές: Αυτό το ενοχλητικό βουητό στ’ αυτιά

Εμβοές: Αυτό το ενοχλητικό βουητό στ’ αυτιά

Εάν δεν είστε από τα άτομα εκείνα που βιώνουν ή έχουν βιώσει επανειλημμένα  εμβοές στα αυτιά, τότε πρέπει να είστε βέβαιοι/ες ότι η τύχη είναι με το μέρος σας! 

  • Τι είναι η εμβοή στ’ αυτί;

Είναι η αντίληψη του ήχου που δεν έχει εξωτερική πηγή, επομένως γίνεται αντιληπτός μόνο στο άτομο που πάσχει από αυτό το σύμπτωμα και κανένας άλλος. 

  • Πώς μπορούμε να περιγράψουμε τις εμβοές;

Οι εμβοές περιγράφονται συνήθως ως ήχος κουδουνίσματος, αλλά μερικοί άνθρωποι ακούνε άλλους τύπους ήχων, όπως βρυχηθμό, ή συριγμό, βόμβο. 

  • Με βάση την συχνότητα εμφάνισής τους, πώς θα χαρακτηρίζαμε τις εμβοές;

 Οι εμβοές είναι συχνές, με τις σχετικές έρευνες να υπολογίζουν ότι το 10 έως 25% των ενηλίκων τις έχουν. 

  • Μπορεί ένα παιδί να έχει εμβοές;

Ναι. Και τα επίσης παιδιά μπορεί να έχουν εμβοές. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι, στα παιδιά και στους ενήλικες, οι εμβοές μπορεί να βελτιωθούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, Δεν αποκλείονται όμως και η αντίθετη περίπτωση, δηλαδή, οι εμβοές αυτές να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. 

  • Πότε θεωρούνται οι εμβοές χρόνιες;

Όταν οι εμβοές διαρκούν για τρεις μήνες ή περισσότερο, θεωρούνται χρόνιες. 

  • Πού οφείλονται οι εμβοές;

Οι αιτίες των εμβοών είναι ασαφείς, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές, έχουν ταυτόχρονα και κάποιο βαθμό απώλειας της ακοής. Οι εμβοές μόνο σπάνια συνδέονται με ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και συνήθως δεν είναι αρκετά σοβαρές ώστε να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι επηρεάζει τη διάθεσή τους και την ικανότητά τους να κοιμούνται ή να συγκεντρώνονται. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι εμβοές μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος ή κατάθλιψη. 

  • Υπάρχει θεραπεία για τις εμβοές;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει θεραπεία για τις εμβοές, αλλά υπάρχουν τρόποι για τη μείωση των συμπτωμάτων τους. Οι συνήθειςτρόποι αντιμετώπισής τους περιλαμβάνουν τη χρήση συσκευών ηχοθεραπείας (συμπεριλαμβανομένων ακουστικών βαρηκοΐας), συμπεριφορικές θεραπείες και φάρμακα. 

  • Ποιοί είναι οι τέσσερις πιο κοινοί τύποι εμβοών;  


  • Υποκειμενικές Εμβοές

Οι υποκειμενικές εμβοές είναι ο πιο κοινός τύπος εμβοών. Εάν αντιμετωπίζετε υποκειμενικές εμβοές, θα μπορείτε να ακούτε θορύβους που δεν προκαλούνται από εξωτερικές πηγές. Συχνά, οι υποκειμενικές εμβοές εμφανίζονται μετά από έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους, για παράδειγμα, όταν εργάζεστε σε ένα εργοτάξιο ή πηγαίνετε σε ένα νυχτερινό κέντρο ή μια συναυλία. Οι υποκειμενικές εμβοές μπορεί να έρχονται και να φεύγουν ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως και πάνω από 12 μήνες. Εάν εμφανίσετε επαναλαμβανόμενα συμπτώματα ή τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν, είναι ωφέλιμο να ζητήσετε συμβουλές από έναν ακουολόγο.

 

  • Νευρολογικές (από νευρολογικές καταστάσεις/παθήσεις προερχόμενες) Εμβοές

Οι νευρολογικές εμβοές συνδέονται με υποκείμενες παθήσεις που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Εάν οι εμβοές επηρεάζουν τις ακουστικές ικανότητες του εγκεφάλου,τότε και η ακοή σας εμποδίζεται. Η νόσος του Meniere είναι ένα παράδειγμα διαταραχής που μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές εμβοές. Η νόσος του Meniere είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το μέσο αυτί. Προκαλεί συμπτώματα, όπως ζάλη, αίσθημα αστάθειας, ναυτία, έμετο, απώλεια ακοής και βουητό στα αυτιά.

 

  • Σωματικές Εμβοές

Οι σωματικές εμβοές συνδέονται με το αισθητήριο σύστημα και συχνά με την κίνηση και την αφή. Συχνά, τα συμπτώματα των σωματικών εμβοών πυροδοτούνται από μυϊκούς σπασμούς ή άλλα μηχανικά προβλήματα, συνήθως στο κεφάλι και τον αυχένα/ λαιμό. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν φλεγμονή, πρόσκρουση φρονιμίτη, εξαγωγή δοντιών, ατυχήματα και τραυματισμούς στο κεφάλι και τον αυχένα αλλά και κακή στάση του σώματος.

 

  • Αντικειμενικές Εμβοές

Οι αντικειμενικές εμβοές είναι σπάνιες. Σε αντίθεση με τις υποκειμενικές εμβοές, οι αντικειμενικές εμβοές μπορούν να ακουστούν και από άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ακοολόγων και εξωτερικών παρατηρητών. Οι περισσότερες περιπτώσεις αντικειμενικών εμβοών προκαλούνται από ακούσια μυϊκή σύσπαση ή αγγειακές ανωμαλίες. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι οι θόρυβοι που μπορούν να ακούσουν συμπίπτουν με τον καρδιακό τους ρυθμό. 

  • Είναι πιθανόν οι εμβοές να θεραπευθούν;

Πολλές φορές, οι εμβοές δεν μπορούν να θεραπευτούν. Υπάρχουν όμως θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τα συμπτώματά σας λιγότερο αισθητά. Ο γιατρός σας, για παράδειγμα, μπορεί να προτείνει τη χρήση μιας ηλεκτρονικής συσκευής για την καταστολή του θορύβου. 

  • Εγώ, που πάσχω από εμβοές, μπορώ να κάνω κάτι;

Ναι. μπορείτε να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας σχετικά με την πάθησή σας , κατανοώντας, για παράδειγμα ότι δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι για να βοηθήσετε στη μείωση του θορύβου και στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του, που καλό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας, ανάλογα την ειδική περίπτωσή σας. 

  • Μπορεί η βιταμίνη Β12 να θεραπεύσει τις εμβοές μου;

Συμμετέχοντες σε σχετική έρευνα αναφορικά με τη σχέση ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β12 και εμφάνιση εμβοών ανέφεραν μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των εμβοών μετά από θεραπεία με ενέσεις βιταμίνης Β12. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που δεν εμφάνιζαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 πριν ή και κατά τη διάρκεια αυτής, δεν ανέφεραν σχεδόν καμία μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των εμβοών με την ίδια θεραπεία.

  • Μπορεί και η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D να προκαλέσει εμβοές;

Ευρήματα σχετικών ερευνών υποδηλώνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με εμβοές υποφέρει από ανεπάρκεια βιταμίνης D και ότι το επίπεδο βιταμίνης D συσχετίζεται με τις επιπτώσεις των εμβοών. Συνιστούμε αξιολόγηση της βιταμίνης D για όλους τους ασθενείς με εμβοές και σχετική γνωμοδότηση από τον θεράποντα γιατρό τους.