ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Διαλειμματική νηστεία, για υγεία και ευεξία

Διαλειμματική νηστεία, για υγεία και ευεξία

Η νηστεία υπήρξε μια κοινή πρακτική σε όλη την ανθρώπινη εξέλιξη. Οι αρχαίοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες δεν είχαν σούπερ μάρκετ, ψυγεία ή τρόφιμα διαθέσιμα όλο το χρόνο. Μερικές φορές δεν έβρισκαν τίποτα να φάνε. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να μπορούν να λειτουργούν χωρίς τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απόλυτη νηστεία- που και που- είναι  τελικά κάτι πιο φυσικό από το να τρώτε πάντα 3-4 (ή περισσότερα) γεύματα την ημέρα.

Τι είναι η Διαλειμματική Νηστεία;

Η διαλείπουσα νηστεία (IF) είναι σήμερα ένα από τα πιο κοινά φαινόμενα για υγεία και φυσική κατάσταση σε όλο τον κόσμο. Οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν για να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν την υγεία τους και να κάνουν πιο απλό τον τρόπο της ζωής τους.Είναι ένα διατροφικό μοτίβο στο οποίο εναλλάσσετε τις περιόδους φαγητού και νηστείας. Δεν λέει κάτι για το ποια τρόφιμα πρέπει να φάτε, αλλά για το πότε πρέπει να τα φάτε. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι νηστείας. Ολες, χωρίζουν την ημέρα ή την εβδομάδα, σε περιόδους σίτισης και  σε περιόδους νηστείας. Παρά τα όσα θα έλεγε κανείς, είναι κάτι αρκετά εύκολο να γίνει.Πολλοί άνθρωποι μάλιστα ισχυρίζονται ότι αισθάνονται καλύτερα και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά την διάρκεια αυτής της νηστείας. Η πείνα δεν είναι συνήθως τόσο μεγάλο πρόβλημα, αν και μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην αρχή, καθώς το σώμα συνηθίζει να μην τρώει για μεγάλες περιόδους. Δεν επιτρέπεται το φαγητό κατά τη διάρκεια της νηστείας, αλλά μπορείτε να πίνετε νερό, καφέ, τσάι και άλλα ποτά χωρίς θερμίδες. Ορισμένες μορφές νηστείας επιτρέπουν μικρές ποσότητες φαγητού με λίγες θερμίδες κατά την περίοδο της νηστείας. Τα συμπληρώματα γενικά επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, αρκεί να είναι χωρίς θερμίδες

Μέθοδοι Διαλειμματική Νηστείας:

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να κάνετε διαλείπουσα νηστεία, όλοι εκ των οποίων περιλαμβάνουν τη διαίρεση της ημέρας ή της εβδομάδας σε περιόδους σίτισης και νηστείας. Κατά τις περιόδους νηστείας, τρώτε πολύ λίγο ή καθόλου. Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι: 

Η μέθοδος 16/8:

Νηστεία για 16 ώρες, κατανάλωση για 8 ώρες την ημέρα. Οι άνθρωποι το κάνουν αυτό κυρίως αφαιρώντας το πρωινό ή το δείπνο από την πρόσληψη τροφής. Ξεκινήστε να τρώτε γύρω στις 10 το πρωί και σταματήστε να τρώτε γύρω στις 6 το απόγευμα. Αυτό το είδος νηστείας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στη ρύθμιση του βάρους.

Εat-Stop-Eat

Μία ή δύο φορές την εβδομάδα, μην τρώτε τίποτα από το δείπνο τη μία μέρα μέχρι το δείπνο την επόμενη μέρα (24ωρη νηστεία).

5:2 Δίαιτα

Τρώτε περίπου το 1⁄4 (τέταρτο) των συνολικών ημερήσιων θερμιδικών σας αναγκών δύο ημέρες της εβδομάδας. Τρώτε τις επόμενες πέντε ημέρες της εβδομάδας, ως συνήθως. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους και στη μείωση του αριθμού των μορίων που πυροδοτούν την πείνα. 

Εναλλακτική Ημερήσια Νηστεία

Τρώτε όσο χρειάζεται τη μια μέρα και νηστεύετε την επόμενη πίνοντας μόνο υγρά με περιορισμένες θερμίδες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα υγιές βάρος, να ρυθμίσετε την ινσουλίνη και το σάκχαρο στο αίμα και να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα.

Πιθανά Οφέλη

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για τη διαλείπουσα νηστεία, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει ισχυρά οφέλη για τη διαχείριση του βάρους και την υγεία του σώματος και του εγκεφάλου. Μπορεί επίσης να οδηγεί σε μακροζωία. Ακολουθούν τα κύρια οφέλη για την ανθρώπινη υγεία:

      1. Απώλεια Βάρους: Όπως περιγράφεται παραπάνω, θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά,χωρίς να μειώσετε ενεργά τις θερμίδες σας.

  1. Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η νηστεία μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα κατά 3% έως 6% και τα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας κατά 20% έως 31 %, το οποίο προστατεύει από τον διαβήτη τύπου.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
  2. Φλεγμονή: Μερικές μελέτες δείχνουν μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής, βασικό παράγοντα για πολλές χρόνιες ασθένειες.                                                                                                                                                          
  3. Υγεία της καρδιάς: Μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια στο αίμα, τους φλεγμονώδεις δείκτες, το σάκχαρο του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη, άπαντες παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
  4. Καρκίνος: Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η νηστεία εναλλάξ ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου επιβραδύνοντας την ανάπτυξη λεμφώματος, περιορίζοντας την επιβίωση του όγκου και επιβραδύνοντας την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.                                                                                                                                                                                                                                                                  
  5. Υγεία του εγκεφάλου: Η νηστεία αυξάνει την ορμόνη BDNF στον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων. Μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
  6. Αντιγήρανση: Η νηστεία αυτή μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των αρουραίων. Μελέτες έδειξαν ότι οι νηστικοί αρουραίοι έζησαν 36% έως 83% περισσότερο. Εικάζεται ότι παρόμοια επίδραση θα έχει και στον άνθρωπο.

 
                                                                                                                                                                                                                                    Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc