ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή: Μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητα;

ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή: Μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλικότητα;

Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στην ενήλικη ζωή χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα, παρορμητικότητα και δυσκολία στη συγκέντρωση της προσοχής. Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής του ατόμου, από την εργασία και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη σεξουαλικότητα.  

Πώς η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάζει τη σεξουαλικότητα;

  • Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να βιώσουν μεγαλύτερη δυσκολία στις ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις λόγω των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Παραδείγματος χάρη, η απόσπαση προσοχής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να μειώσει την οικειότητα και τη συναισθηματική εγγύτητα με τον σύντροφο, πλήττοντας τη σχέση και τη συναισθηματική σύνδεση του ζευγαριού.

  • Η απόσπαση προσοχής κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Μάλιστα, μία έρευνα στο περιοδικό AttentionDeficit and Hyperactivity Disorders αναφέρει πως οι άνδρες με ΔΕΠΥ είναι πιθανό να εμφανίσουν: ανεσταλμένη εκσπερμάτιση (14%), πρόωρη εκσπερμάτιση (13%) και σεξουαλική αποστροφή (13%), ενώ οι γυναίκες με ΔΕΠΥ μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη σεξουαλική διέγερση (26%), δυσκολία στον οργασμό (22%) και σεξουαλική αποστροφή (15%).

  • Το άτομο μπορεί να αδυνατεί να εστιάσει πλήρως στις συναισθηματικές πτυχές και στις σωματικές αισθήσεις της σεξουαλικής επαφής. Έτσι, η σεξουαλική εμπειρία βιώνεται ως λιγότερο ικανοποιητική.

  • Η παρορμητικότητα που συναντάται στη ΔΕΠΥ μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, όπως είναι η επαφή χωρίς προφυλάξεις.

  • Τα άτομα με ΔΕΠΥ συχνά παρουσιάζουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία και συχνότερο αυνανισμό. Έχει φανεί πως η σεξουαλική συμπεριφορά και ο αυνανισμός λειτουργούν ως μηχανισμοί ρύθμισης του συναισθήματος, με σκοπό την αγχόλυση. Μάλιστα, τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορεί να προτιμούν τον αυνανισμό διότι αποτελεί λιγότερο «περίπλοκη» διαδικασία, καθώς δεν περιλαμβάνει τη δέσμευση με έναν σύντροφο, γεγονός που μπορεί να αποτελεί πρόκληση.