ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 66877/2024 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 69.00€

BLOG
Ευρετήριο
Γαστρεντερίτιδα: Τι να φας για ανάρρωση χωρίς επιπλοκές

Γαστρεντερίτιδα: Τι να φας για ανάρρωση χωρίς επιπλοκές



Η γαστρεντερίτιδα, είναι μια φλεγμονή του στομάχου και των εντέρων που προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, κράμπες στο στομάχι και πυρετό. Συνήθως προκαλείται από ιούς, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από βακτήρια ή παράσιτα. Η γαστρεντερίτιδα, η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένων τροφίμων, νερού ή άμεσης επαφής, είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Μπορείτε να την αποτρέψετε εφαρμόζοντας καλή υγιεινή και μπορείτε να αναρρώσετε μένοντας στο σπίτι, ξεκουραζόμενοι αρκετά και πίνοντας υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Η σωστή διατροφή κατά την ανάρρωση είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της υγείας και την αποφυγή επιπλοκών. Ακολουθούν οι τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε και αυτές που πρέπει να αποφύγετε.


Γαστρεντερίτιδα: Τι να φάω

Ξεκινήστε σιγά σιγά να τρώτε άγευστα, εύπεπτα τρόφιμα, όπως κράκερ, φρυγανισμένο ψωμί, ζελέ, μπανάνες, ρύζι και κοτόπουλο. Σταματήστε να τρώτε εάν η ναυτία σας επιστρέψει. Αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, το αλκοόλ, τη νικοτίνη και τα λιπαρά ή πολύ καρυκευμένα τρόφιμα για μερικές ημέρες. Ξεκουραστείτε αρκετά.


Ενυδάτωση:

Πιείτε ένα αθλητικό ποτό ή νερό για να αποτρέψετε την αφυδάτωση. Πίνετε όλα τα υγρά με γουλιές. Η κατανάλωση υγρών πολύ γρήγορα μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία και τον εμετό. Πίνετε μικρές γουλιές συχνά σε διάστημα μερικών ωρών, αντί να πίνετε μεγάλη ποσότητα ταυτόχρονα.


Ελαφριά τροφή:

  • Μπανάνες: Οι μπανάνες αποτελούν εξαιρετική επιλογή τροφής για ασθενείς με γαστρεντερίτιδα, καθώς αποτελούν μέρος της δίαιτας BRAT (Μπανάνες, ρύζι και μήλα). Είναι πλούσιες σε κάλιο, έναν σημαντικό ηλεκτρολύτη που συχνά εξαντλείται κατά τη γαστρεντερίτιδα.
  • Ρύζι: Το λευκό ρύζι είναι εύκολο στην πέψη και μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του στομάχου.
  • Μήλα: Ο πολτός μήλου είναι ήπιος και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στομάχου.
  • Ψωμί και φρυγανιά: Το λευκό ψωμί ή οι φρυγανιές είναι εύπεπτες τροφές και μπορεί να είναι μια καλή επιλογή.
  • Διαυγείς ζωμοί και σούπεςΟι διαυγείς ζωμοί, όπως ο ζωμός κοτόπουλου ή λαχανικών, είναι ήπιοι για το στομάχι και προσφέρουν ενυδάτωση και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα. Αυτοί οι ζωμοί παρέχουν υγρά, ηλεκτρολύτες και μέταλλα που μπορεί να χαθούν λόγω εμέτου και διάρροιας.

Ηλεκτρολυτικά ποτά:

Τα ηλεκτρολυτικά ποτά είναι απαραίτητα για την πρόληψη της αφυδάτωσης. Τα ηλεκτρολυτικά ποτά βοηθούν στην αναπλήρωση των χαμένων μετάλλων, όπως το νάτριο και το κάλιο, τα οποία είναι κρίσιμα για τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών του σώματος.

γαστρεντερίτιδα
Τι να αποφύγεις

Ορισμένες τροφές θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να ερεθίσουν περαιτέρω το στομάχι και να καθυστερήσουν την ανάρρωση από γαστρεντερίτιδα. Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τροφές που μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή ή να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως ναυτία και διάρροια.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως τηγανητά, πίτσα και fast food, τρόφιμα και ποτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες απλών σακχάρων, όπως ζαχαρούχα ποτά και ορισμένοι χυμοί φρούτων, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία περιέχουν τη ζάχαρη & λακτόζη.

  1. Γαλακτοκομικά προϊόντα:

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι δύσπεπτα κατά τη διάρκεια της γαστρεντερίτιδας, ιδιαίτερα εάν το άτομο αναπτύξει προσωρινή δυσανεξία στη λακτόζη. Το γάλα και το τυρί μπορούν να αυξήσουν το φούσκωμα και τα αέρια, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα.

  1. Λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα:

Τα τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα είναι βαριά για το στομάχι και δύσπεπτα, οδηγώντας ενδεχομένως σε ναυτία και έμετο. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη διάρροια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά.

  1. Πικάντικα τρόφιμα:

Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να ερεθίσουν το πεπτικό σύστημα και να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Μπαχαρικά όπως το τσίλι μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ναυτίας, διάρροιας και για κράμπες στομάχου.


Συμπέρασμα

Η σωστή διατροφή κατά την ανάρρωση από γαστρεντερίτιδα είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της υγείας σας. Εστιάστε σε υγρά, ελαφριά και εύπεπτα τρόφιμα, αποφεύγοντας τις λιπαρές, πικάντικες και ερεθιστικές τροφές.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για σωστή διάγνωση και θεραπεία!




Πηγές

https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-gastroenteritis/basics/art-20056595

https://www.pantai.com.my/health-pulse/diet-tips-for-gastroenteritis-patients

https://theconversation.com/got-gastro-heres-why-eating-bananas-helps-but-drinking-flat-lemonade-might-not-198293