ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη

Βιταμίνη Β12, ή κοβαλαμίνη

  • Τι είναι η βιταμίνη Β12;

Η βιταμίνη Β12 ή κοβαλαμίνη, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που εμπλέκεται στο μεταβολισμό κάθε κυττάρου του ανθρώπινου σώματος. Ιδιαίτερα σημαντική στην φυσιολογική λειτουργία του νευρικού μας συστήματος, έχει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της μυελίνης και στην ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών. Η βιταμίνη Β12,  μία από τις οκτώ υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος  Β, είναι η μεγαλύτερη και πιο δομικά περίπλοκη βιταμίνη. Υπάρχει ως σύμπλεγμα στις ζωικές πρωτεΐνες και η βασική της πηγή είναι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο εντερικό σύστημα των χορτοφάγων ζώων. Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες, σήμερα λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12 από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, δηλαδή κρέατος, του γάλακτος, των αβγών και των ψαριών. Υπάρχουν επίσης τρόφιμα στην αγορά που κυκλοφορούν εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12. Τα δε συμπληρώματα βιταμίνης Β12, διατίθενται σε φαρμακεία και σε άλλα καταστήματα υγιεινής διατροφής, είτε σε αμιγή δισκία αυτής της βιταμίνης, είτε ως συστατικό μιας πολυβιταμίνης, ενώ υπάρχουν ακόμη ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που δύνανται να χορηγηθούν με ενδομυϊκή ένεση. 

  • Ποια είναι η πιο συνηθισμένη αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12;

Η πιο συνηθισμένη αιτία ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 στις αναπτυγμένες χώρες της Δύσης, είναι η διαταραχή της απορρόφησής της, λόγω απώλειας του γαστρικού ενδογενούς παράγοντα, ο οποίος πρέπει να δεσμευτεί με την τροφική πηγή της Β12 ώστε να λάβει χώρα η απορρόφηση. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται κακοήθης αναιμία. Όμως η διατροφική ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι πολύ σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες λόγω της επάρκειάς της σε τρόφιμα  ζωικής προέλευσης αλλά και στην ύπαρξη πολλών εμπλουτισμένων με βιταμίνη Β12 τροφίμων που μπορούν να καταναλωθούν επιπροσθέτως.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 προκαλείται από την χαμηλή πρόσληψή της, αλλά μπορεί επίσης να προέλθει από δυσαπορρόφηση λόγω εντερικών διαταραχών, χαμηλής παρουσίας δεσμευτικών πρωτεϊνών, αλλά και από την  χρήση ορισμένων φαρμάκων. Η βιταμίνη Β12 είναι σπάνια στα προϊόντα φυτικής προέλευσης, έτσι οι χορτοφάγοι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από την ανεπάρκεια της. Τα βρέφη επίσης διατρέχουν  κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 εάν γεννηθούν από μητέρες που είναι χορτοφάγοι. Οι ηλικιωμένοι, που λογικά η διατροφή τους είναι περιορισμένη σε κρέας, ή άλλα ζωικά προϊόντα ,είναι επίσης δυνητικά ευάλωτοι.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 40% - 80%, μεταξύ του χορτοφαγικού πληθυσμού. 

  • Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β12

Πλούσιες διατροφικές πηγές της βιταμίνης Β12, αποτελούν το συκώτι, το μοσχάρι, το αρνί, τα ψάρια, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Τι προκαλεί η συστηματικά μειωμένη πρόσληψη της Β12;

Η συστηματικά μειωμένη πρόσληψη της βιταμίνης Β12 μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, ειδικά στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Σε επίπεδα μόνο ελαφρώς χαμηλότερα από τα φυσιολογικά όρια, μπορεί να παρατηρηθεί- μεταξύ άλλων- μια σειρά από συμπτώματα όπως κόπωση, λήθαργος, κατάθλιψη, κακή μνήμη, δύσπνοια, πονοκέφαλοι και χλωμό δέρμα, ειδικά σε άτομα άνω των 60 ετών τα οποία παράγουν λιγότερο γαστρικό οξύ στο στομάχι τους καθώς μεγαλώνουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ανεπάρκειας της Β12. Η έλλειψη  βιταμίνης Β12, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ακόμη συμπτώματα μανίας ή και ψύχωσης.