ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Βιταμίνη Β1. Ο απαραίτητος ρόλος της στο νευρικό και πεπτικό σύστημα – παραγωγή ενέργειας

Βιταμίνη Β1. Ο απαραίτητος ρόλος της στο νευρικό και πεπτικό σύστημα – παραγωγή ενέργειας

Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) είναι μια από τις πρώτες βιταμίνες που ανακαλύφθηκαν. Ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι συνένζυμα, βοηθούν δηλαδή στην ενεργοποίηση των ενζύμων, ουσιών δηλαδή που φέρουν εις πέρας διάφορες μεταβολικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει θειαμίνη και τα αποθέματά του βασίζονται σχεδόν εξολοκλήρου στην πρόσληψη με την τροφή. Στις αποθήκες του οργανισμού παραμένει μόλις 1-3 εβδομάδες καθώς η περίσσεια ποσότητα αποβάλλεται με τα ούρα. Ως εκ τούτου η αδιάλειπτη πρόσληψη μέσω της τροφής είναι απαραίτητη.

Τη βρίσκουμε στο χοιρινό, τα πουλερικά, τα αυγά, τα ψάρια, τους καρπούς και τα δημητριακά. Το ρύζι, το γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες θειαμίνης, ενώ η κατανάλωση τσαγιού και καφέ τη διασπούν σε ανενεργές ουσίες. Η απορρόφησή της μειώνεται μετά την πρόσληψη φαρμάκων(αντιόξινα, ογκολογικά, αντισυλληπτικά, διουρητικά) ενώ το μαγείρεμα και γενικά οι τρόποι επεξεργασίας των τροφίμων μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα των τροφίμων σε βιταμίνη Β1.

Η κύρια διεργασία στην οποία συμμετέχει είναι ο μεταβολισμός των υδατανθράκων. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης θειαμίνης η μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη αναστέλλεται και ο οργανισμός χάνει τη βασική του πηγή ενέργειας. Επιπλέον επηρεάζεται η μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων, καθώς αναστέλλεται η σύνθεση ακετυλοχολίνης, που είναι ο σημαντικότερος νευροδιαβιβαστής.

Σήμερα, η παντελής έλλειψή της είναι σπάνια. Συχνά ωστόσο παρατηρείται μερική έλλειψη θειαμίνης, σε έδαφος κακής διατροφής, μειωμένης εντερικής απορρόφησης λόγω νοσημάτων του πεπτικού (η απορρόφηση γίνεται κυρίως στη νήστιδα και στον ειλεό) ή και λόγω συστηματικής λήψης αλκοόλ ή φαρμάκων. Κάποιοι άνθρωποι θα εμφανίσουν συχνότερα έλλειψη Β1 από άλλους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται παχύσαρκοι, καρδιοπαθείς, αλκοολικοί και ογκολογικοί ασθενείς.

Τα συμπτώματα θα εμφανιστούν μόλις μετά από μία εβδομάδα στέρησης και μπορεί να περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, αδυναμία, μείωση των εν τω βάθει αντανακλαστικών και περιφερική νευροπάθεια.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 η βιταμίνη Β1 συνιστάται να χορηγείται σε άτομα με επιβεβαιωμένη σημαντική έλλειψη αυτού του συστατικού και ειδικότερα σε κατηγορίες ατόμων με μη φυσιολογική λειτουργία νευρικού συστήματος.

To PharmacyDiscount προτείνει

Το συμπλήρωμα διατροφής HS Vitamin B1 και την HS Multivitamin της Health Sign.

 

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. The Relevance of Thiamine Evaluation in a Practical Setting. Federico Pacei, Antonella Tesone, Nazzareno Laudi, Emanuele Laudi , Anna Cretti , Shira Pnini, Fabio Varesco, Chiara Colombo. Nutrients. 2020 Sep 13;12(9):2810.

2.      High-dose thiamine improves the symptoms of fibromyalgia. Antonio Costantini, Maria Immacolata Pala, Silvia Tundo, and Pietro Matteucci. BMJ Case Rep. 2013; 2013. Published online 2013 May 20.