ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Αυχενικό Σύνδρομο: ένα συχνό, ενοχλητικό και επώδυνο φαινόμενο

Αυχενικό Σύνδρομο: ένα συχνό, ενοχλητικό και επώδυνο φαινόμενο

  Αυχενικό σύνδρομο: Τι είναι:

Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει πλήθος προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη στο σημείο του αυχένα και μπορεί να προέρχεται από πάθηση/ βλάβη στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, στους σπονδύλους και στις αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, στους μύες, ακόμη και στα νεύρα.

Το σύνδρομο αυτό περιλαμβάνει τοπικό πόνο που αντανακλά στην περιοχή των χεριών και συνδυάζεται με νευρολογικά και κινητικά συμπτώματα. Συνήθως εμφανίζεται σε νεαρές ηλικίες.

  • Αίτια:

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας κάκωσης ή κάποιας πάθησης που οδηγεί σε αυτό ή το επιβαρύνει. Οι όποιες οστικές και νευρολογικές βλάβες επιτείνουν τον πόνο στον αυχένα. Τα πιθανά αίτια της εμφάνισης αυχενικού συνδρόμου είναι:

  • Τοπική κόπωση μυών αυχενικής μοίρας
  • Σπονδυλοαρθροπάθεια λόγω γήρατος
  • Άμεσο τραύμα (μετά από πτώση ή κάποιο τροχαίο ατύχημα)
  • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Υπέρχρηση του μυός, τοπικά
  • Κακή στάση σώματος
  • Κεφαλαλγία τύπου τάσης
  • Ψύξη από ρεύματα αέρα, ή κλιματισμό
  • Ινομυαλγία                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              
  • Διάγνωση:

Για να διαγνωστεί το αυχενικό σύνδρομο πρέπει να απευθυνθείς στον αρμόδιο γιατρό που είναι ο ορθοπεδικός. Ο γιατρός ελέγχει αν υπάρχουν κινητικά ή νευρολογικά προβλήματα στα χέρια και αναλόγως των ευρημάτων συνιστώνται απεικονιστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Τέλος, αναλόγως του αποτελέσματος θα αποφασιστεί εάν ο ασθενής θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του προβλήματος. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να συνεργαστεί με τον ορθοπεδικό γιατρό, ώστε να εφαρμόσει τις σωστές ασκήσεις ή χειρομάλαξη, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και ως ένα μέρος της θεραπείας αποκατάστασης του ασθενούς.

  • Αυχενικό σύνδρομο & τρόποι αντιμετώπισης:

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αυχενικό σύνδρομο αντιμετωπίζεται συντηρητικά με ειδικές ασκήσεις και την απλή αποφυγή κάποιων ενοχλητικών κινήσεων. Αναλόγως της αιτίας που το προκάλεσε μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ σε πιο σοβαρές καταστάσεις μπορεί να χορηγηθούν κοβεϊνούχα. Δεν συνιστάται η ακινητοποίηση του αυχένα, αλλά αντιθέτως, στις περισσότερες περιπτώσεις ενθαρρύνεται η κινητοποίηση των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης για να ενδυναμωθεί το μυϊκό σύστημα και συνακόλουθα η θέση της σπονδυλικής στήλης.Αν το αυχενικό οφείλεται σε κάποια αυτοάνοση νευροεκφυλιστική νόσο, η θεραπεία εστιάζει κυρίως στη φαρμακευτική αγωγή και στη συστηματική φυσικοθεραπεία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις. Όταν συνυπάρχει νευροεκφυλιστική πάθηση, είναι πιθανό, ακόμη και μετά μια επιτυχημένη θεραπεία, να επανεμφανιστεί το πρόβλημα, συνήθως έπειτα από μια έξαρση της ενυπάρχουσας πάθησης.Σε περιπτώσεις κινητικού ελλείμματος στα χέρια, ή κήλης που μετά από φαρμακευτική αγωγή δεν έχει βελτιωθεί, συνιστάται η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος, με δισκεκτομή, έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί το νεύρο. Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις ήπιας μορφής αυχενικού μπορεί να είναι βοηθητικός ο βελονισμός από έναν εξειδικευμένο γιατρό. 

  • Αυχενικό σύνδρομο και πιθανό κόστος θεραπείας

Το κόστος της θεραπείας, εξαρτάται από το γιατρό που θα επιλέξεις. Ο κατάλληλος γιατρός για αυτή την περίπτωση είναι ο ορθοπεδικός. Πιθανόν όμως να χρειαστούν επιπλέον φυσικοθεραπείες. Το σύνολο βέβαια των φυσικοθεραπειών καθορίζεται κατά περίπτωση. Στο συνολικό κόστος πρέπει να συμπεριληφθούν και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν. Είναι σημαντικό να ενημερώσεις το γιατρό κατά τη διάρκεια της εξέτασης, για τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνεις.

  • Στόχευση της φυσικοθεραπείας

Οι στόχοι της φυσικοθεραπείας εστιάζουν στην παρέμβαση στην περιοχή του αυχένα αυχένα ώστε να δοθεί ένα κατάλληλο νυεροφυσιολογικό ερέθισμα στον εγκέφαλο, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη φυσιολογική επαναλειτουργία στην αυχενική μοίρα και την σταδιακή εξάλειψη των συμπτωμάτων. Επίσης, στοχεύει στον περιορισμό του πόνου και του μυϊκού σπασμού, στην αποκατάσταση του εύρους της κίνησης και στη βελτίωση της λειτουργικότητας των μυών της αυχενικής μοίρας, της ωμικής ζώνης και των άνω άκρων.


                                                                                                                                                                                                                                 Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc