ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Αρθρίτιδα, μια κοινή, επώδυνη πάθηση

Αρθρίτιδα, μια κοινή, επώδυνη πάθηση

 

  • Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι μια αρκετά κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μια άρθρωση. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αρθρίτιδα, ή άλλες παρόμοιες καταστάσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις.Η αρθρίτιδα επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών.

  • Ποιοι είναι οι τύποι της αρθρίτιδας:

Η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι οι 2 πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας. Αναλυτικότερα, γι΄αυτές...

  • Περί οστεοαρθρίτιδας, ειδικότερα:

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας, αναπτύσσεται δε συχνότερα σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Επίσης, είναι πιο συχνή ασθένεια στις γυναίκες και φυσικά στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό της πάθησης. Όμως μπορεί κάλλιστα να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ως αποτέλεσμα τραυματισμού, ή να σχετίζεται με άλλες παθήσεις που αφορούν τις αρθρώσεις, όπως είναι η ουρική αρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει αρχικά τον λείο χόνδρο της άρθρωσης. Αυτό κάνει την κίνηση πιο δύσκολη από το συνηθισμένο, οδηγώντας σταδιακά σε πόνο και δυσκαμψία. Όταν η επένδυση του χόνδρου αρχίσει να γίνεται πιο τραχιά και να λεπταίνει, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι ‘καλούνται’ να εργαστούν σκληρότερα. Αυτό λοιπόν μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και σχηματισμό οστικών σπιρουνιών που ονομάζονται οστεόφυτα.Η σοβαρή απώλεια χόνδρου μπορεί να οδηγήσει σε τρίψιμο των οστών μεταξύ τους και στην αλλοίωση του σχήματος της άρθρωσης,  αναγκάζοντας έτσι τα οστά να βγουν από την φυσιολογική τους θέση.

  • Ποιες αρθρώσεις προσβάλλονται συχνότερα στην οστεοαρθρίτιδα:

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι αυτές στα:

  • Χέρια
  • Σπονδυλική στήλη
  • Γόνατα
  • Γοφούς                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, γενικά

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια πάθηση λιγότερο συχνή από την οστεοαρθρίτιδα. Συχνά ξεκινά όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 30 και 50 ετών. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τους άνδρες. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στοχεύει τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, γεγονός που οδηγεί σε πόνο και οίδημα.Το εξωτερικό κάλυμμα (αρθρικός υμένας) της άρθρωσης είναι το πρώτο σημείο που επηρεάζεται. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την άρθρωση, οδηγώντας σε περαιτέρω οίδημα και αλλαγή στο σχήμα της άρθρωσης. Έτσι ενδέχεται να προκληθεί διάσπαση των οστών και του χόνδρου. Τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί επίσης να αναπτύξουν προβλήματα με άλλους ιστούς και όργανα στο σώμα τους.

Άλλοι τύποι αρθρίτιδας και σχετικές παθήσεις:

  • Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα – μια μακροχρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τα οστά, τους μύες και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης, οδηγώντας σε δυσκαμψία και τη σύντηξη των αρθρώσεων. Άλλα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν το πρήξιμο των τενόντων, των ματιών και των μεγάλων αρθρώσεων.
  • Αυχενική σπονδύλωση – Επίσης γνωστή ως εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, η αυχενική σπονδυλίτιδα επηρεάζει τις αρθρώσεις και τα οστά στον αυχένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσκαμψία
  • Ινομυαλγία – προκαλεί πόνο στους μύες, στους συνδέσμους και στους τένοντες του σώματος
  • Λύκος – μια αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά όργανα και τους ιστούς του σώματος
  • Ουρική αρθρίτιδα – ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος στο σώμα. Αυτό μπορεί να παραμείνει στις αρθρώσεις (συνήθως επηρεάζει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού), αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε άρθρωση. Προκαλεί έντονο πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο.
  • Ψωριασική αρθρίτιδα – μια φλεγμονώδης κατάσταση των αρθρώσεων που μπορεί να επηρεάσει άτομα με ψωρίαση.
  • Εντεροπαθητική αρθρίτιδα – μια μορφή χρόνιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), οι 2 κύριοι τύποι της είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn. Οι πιο κοινές περιοχές που επηρεάζονται από φλεγμονή είναι οι αρθρώσεις των κάτω άκρων και η σπονδυλική στήλη.
  • Αντιδραστική αρθρίτιδα – μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις, πόνους στα μάτια και υπερβολική κούραση. Αναπτύσσεται λίγο μετά από μόλυνση του εντέρου, του εντέρου ή του λαιμού.
  • Δευτερογενής αρθρίτιδα - ένας τύπος αρθρίτιδας που μπορεί να αναπτυχθεί μετά από τραυματισμό της άρθρωσης και μερικές φορές εμφανίζεται πολλά χρόνια αργότερα.
  • Ρευματική πολυμυαλγία – μια κατάσταση που επηρεάζει σχεδόν πάντα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μυϊκό πόνο και δυσκαμψία, συνήθως στους ώμους και στην κορυφή των ποδιών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             
  • Συμπτώματα της αρθρίτιδας:

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, έτσι, τα συμπτώματα  θα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο (αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να υπάρχει μια ακριβής διάγνωση, εφόσον υπάρχει), και είναι:

  • Πόνος στις αρθρώσεις, ευαισθησία και ακαμψία
  • Φλεγμονή μέσα και γύρω από τις αρθρώσεις
  • Περιορισμένη κίνηση των αρθρώσεων
  • Ζεστό και κόκκινο δέρμα πάνω από την προσβεβλημένη άρθρωση, αδυναμία και μυϊκή απώλεια.                                                                                                                                                                                               
  • Θεραπεία της αρθρίτιδας:

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία για την αρθρίτιδα, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες επικουρικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ασθένειας.Οι θεραπείες για την οστεοαρθρίτιδα περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα, ίσως και χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στοχεύει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης και στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής των αρθρώσεων. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των αρθρώσεων. Οι θεραπείες εδώ περιλαμβάνουν ιατρική αγωγή, φυσιοθεραπεία και, χειρουργική επέμβαση.