ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Αξιοποιώντας τη δύναμη της λακτοφερίνης: Διατροφική λύση για την έλλειψη σιδήρου

Αξιοποιώντας τη δύναμη της λακτοφερίνης: Διατροφική λύση για την έλλειψη σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει ζωτικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, υποστηρίζοντας διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς οξυγόνου, της παραγωγής ενέργειας και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα διαδεδομένο διατροφικό πρόβλημα, που επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας και υπόβαθρου. Μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία και μειωμένη γνωστική λειτουργία, καθώς και σε διαγνωσμένη σιδηροπενική αναιμία καθιστώντας επιτακτική την εύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την καταπολέμηση αυτού του ευρέως διαδεδομένου ζητήματος. Μια τέτοια λύση μπορεί να βρίσκεται στα απίστευτα οφέλη της λακτοφερίνης.


Lactoferrin: Ένας διατροφικός υπερήρωας

Η λακτοφερίνη είναι μια πολυλειτουργική γλυκοπρωτεΐνη που βρίσκεται σε διάφορες σωματικές εκκρίσεις, κυρίως στο ανθρώπινο γάλα, τα δάκρυα και το σάλιο. Είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοενισχυτικές του ιδιότητες. Ωστόσο, ένας λιγότερο γνωστός αλλά εξίσου σημαντικός ρόλος της λακτοφερίνης είναι η ικανότητά της να βοηθά στην απορρόφηση του διατροφικού σιδήρου, δυνητικά να χρησιμεύει ως διατροφικό φάρμακο για άτομα με έλλειψη σιδήρου.


Απορρόφηση σιδήρου και λακτοφερρίνη

Ο σίδηρος υπάρχει σε δύο μορφές: ο αιμικός σίδηρος, που προέρχεται από ζωικές πηγές και ο μη αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται τόσο σε φυτικά όσο και σε ζωικά τρόφιμα. Ο μη αιμικός σίδηρος συνήθως απορροφάται λιγότερο εύκολα από τον οργανισμό. Εδώ μπαίνει στην εικόνα η λακτοφερίνη.

Η λακτοφερίνη μπορεί να σχηματίσει σύμπλοκο με μη αιμικό σίδηρο στο έντερο. Αυτό το σύμπλεγμα διευκολύνει τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο, ενισχύοντας αποτελεσματικά τη βιοδιαθεσιμότητά του. Στην ουσία, η λακτοφερίνη δρα ως συνοδός, βοηθώντας τα μη αιμικά μόρια σιδήρου να περάσουν από τον εντερικό φραγμό και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα που βασίζονται σε φυτικές δίαιτες ή έχουν δυσκολία στην απορρόφηση του σιδήρου λόγω διαφόρων ιατρικών καταστάσεων.


Τα οφέλη της λακτοφερίνης για άτομα με έλλειψη σιδήρου

  1. Ενισχυμένη απορρόφηση σιδήρου: Η ικανότητα της λακτοφερίνης να διευκολύνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου μπορεί να βοηθήσει ενήλικες και παιδιά άνω των 3 ετών με έλλειψη σιδήρου να χρησιμοποιούν καλύτερα τον σίδηρο από τη διατροφή τους. Αυτό μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αναιμίας και να βελτιώσει τα συνολικά επίπεδα ενέργειας.
  2. Υγεία του εντέρου: Η λακτοφερίνη προάγει επίσης την υγεία του εντέρου μειώνοντας τη φλεγμονή και αναστέλλοντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Ένα υγιές έντερο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου.
  3. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού: Ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος, η λακτοφερίνη βοηθά το σώμα να αμυνθεί από λοιμώξεις και ασθένειες. Μπορεί έμμεσα να συμβάλλει στην καλύτερη συνολική υγεία και στη χρήση των θρεπτικών συστατικών, διευκολύνοντας το σώμα να ανακάμψει από την αναιμία.
  4. Μειωμένος κίνδυνος υπερφόρτωσης σιδήρου: Η λακτοφερίνη είναι ειδική ως προς την ικανότητα δέσμευσης σιδήρου. Σε αντίθεση με άλλα συμπληρώματα σιδήρου, δεν ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει υπερφόρτωση σιδήρου, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.
  5. Ιδανικό για διαφορετικές δίαιτες: Τα συμπληρώματα λακτοφερίνης είναι κατάλληλα για χορτοφάγους και vegans και μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή τους για τη βελτίωση της πρόσληψης και της απορρόφησης σιδήρου.

Ενσωμάτωση της λακτοφερίνης στη διατροφή σας

Η λακτοφερίνη μπορεί να ληφθεί μέσω διαφόρων διατροφικών πηγών, όπως το μητρικό γάλα, το αγελαδινό γάλα και το πρωτόγαλα. Για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη λακτοφερίνης, διατίθενται επίσης συμπληρώματα και μπορούν να είναι ένας βολικός τρόπος για να διασφαλιστεί η σταθερή παροχή αυτής της σημαντικής γλυκοπρωτεΐνης.

Όταν εξετάζετε τα συμπληρώματα λακτοφερίνης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να καθορίσετε τη σωστή δοσολογία και να διασφαλίσετε ότι είναι κατάλληλη για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών υποκείμενων αιτιών ανεπάρκειας σιδήρου και να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα διαδεδομένο και εξουθενωτικό πρόβλημα υγείας, αλλά η δύναμη της λακτοφερίνης προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη λύση. Ενισχύοντας την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, προάγοντας την υγεία του εντέρου και υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, η λακτοφερίνη είναι ένας διατροφικός υπερήρωας για άτομα που αγωνίζονται με έλλειψη σιδήρου. Παρέχει έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για τη βελτίωση της κατάστασης του σιδήρου, την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας. Η αποδοχή των πλεονεκτημάτων της λακτοφερίνης μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο υγιή, πιο ζωντανή ζωή, ιδιαίτερα για όσους κινδυνεύουν από έλλειψη σιδήρου.




Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc