ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Ψυχογενής βουλιμία, μια «νόσος» των καιρών!

Ψυχογενής βουλιμία, μια «νόσος» των καιρών!

Ψυχογενής βουλιμία, μια «νόσος» των καιρών! 

Όλοι γνωρίζουμε ότι το φαγητό είναι μια αυθεντική και εύκολα προσβάσιμη απόλαυση. Γύρω μας εν τούτοις κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα, χαμηλή αυτοπεποίθηση και αρνητική στάση απέναντι στο ίδιο τους το σώμα, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το συγκρίνουν με τα πλασματικά και  δήθεν «ιδανικά» πρότυπα που τεχνηέντως προωθούνται συστηματικά από την αγορά της ομορφιάς και της μόδας.
 
Μη αντλώντας λοιπόν ικανοποίηση από τον εαυτό τους και τη ζωή τους, τα ευαίσθητα αυτά άτομα καταφεύγουν συχνά στην άμεσα διαθέσιμη ηδονή του φαγητού που το καταναλώνουν σε στιγμές κρίσης, σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Όταν όμως αμέσως μετά αντιληφθούν την πράξη τους, σπεύδουν να απομακρύνουν τις περιττές θερμίδες καταφεύγοντας σε βίαιη πρόκληση εμετού, ή σε κατάχρηση διουρητικών και καθαρτικών.
Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος έναρξης βουλιμικών περιστατικών, πρόσληψης πολλής τροφής και προκλήσεως εμετού, κύκλος ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την υγεία του ατόμου.
 
Διασαλεύεται η ισορροπία των ηλεκτρολυτών, καταστρέφονται τα δόντια και τα ούλα λόγω των στομαχικών οξέων, επέρχεται αφυδάτωση και διαταραχή της πίεσης, ισχυρή επιβάρυνση του οισοφάγου και της καρδιάς, ακόμη δε και θάνατος.
 
Τα πολλά καθαρτικά πάλι, προκαλούν φλεγμονή στο έντερο, αφυδάτωση, πιθανώς δε εξ αυτής νεφρική ανεπάρκεια και άλλα πολλά και σοβαρά νοσήματα.
 
Η κύρια αντιμετώπιση της διαταραχής συνίσταται σε συστηματική ψυχοθεραπεία καθότι παρατηρούνται συνάμα στο βουλιμικό άτομο, αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.
 
Κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα, η σωστή οικογενειακή φροντίδα και ένας καλός διατροφολόγος μπορούν να βοηθήσουν την επιστημονική, ψυχολογική διερεύνηση των μύχιων αιτίων και να προσφέρουν σημαντική  ωφέλεια στην καθημερινότητα του ασθενούς.


Ονομάζεται επίσης νευρογενής βουλιμία και είναι μια αρκετά συχνή διατροφική διαταραχή που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους στην γεμάτη εντάσεις και ανισορροπίες εποχή μας.
 

Άρης Πασχαλίδης - Φαρμακοποιός