ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
Νηστεία στο Πασχαλινό Τραπέζι vs Γαστρεντερικές Διαταραχές

Νηστεία στο Πασχαλινό Τραπέζι vs Γαστρεντερικές Διαταραχές

Συμπτώματα και τρόποι διαχείρισης

Η νηστεία της Σαρακοστής τελειώνει και πλησιάζει η μέρα της Αναστάσεως όπου θα συνοδεύεται με τα γιορτινά τραπέζια, τα οποία σύμφωνα με την ελληνική παράδοση αποτελούνται από τη μαγειρίτσα, τα αυγά, τα τσουρέκια και φυσικά την Κυριακή του Πάσχα το αρνί ή κατσίκι, το κοκορέτσι και άλλα. Ωστόσο, η μετάβαση από τη νηστεία στα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας του Πάσχα κρύβει κάποιους κινδύνους.

Όλα τα άτομα που νηστεύουν, αποκλείουν από την τροφή τους το κρέας, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική, με μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά. Την ημέρα, λοιπόν, του Πάσχα η αλλαγή στη ποιότητα του φαγητού καθώς και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος, ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη θα οδηγήσει αρκετούς σε δυσπεψία, φούσκωμα, πρήξιμο, διάρροια και άλλα παρόμοια προβλήματα. Επίσης, σημαντικός και επιβαρυντικός παράγοντας είναι ο τρόπος που καταναλώνεται το φαγητό. Μετά τη στέρηση πολλών ημερών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα καταναλώσουν τα φαγητά με βουλιμία, χωρίς καλό μάσημα και σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, η τροφή θα κατέβει στο στομάχι αμάσητη, θα είναι δύσκολο να την πέψει ο οργανισμός και, αν υπάρξει κατάκλιση μετά το γεύμα, πιθανόν να εμφανιστεί καούρα.

Έρευνες υποδηλώνουν ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει κατά μέσο όρο 6.000 θερμίδες μόνο την Κυριακή του Πάσχα!

 Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας.

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από Γαστρεντερικές Διαταραχές - όπως δυσπεψία, καούρα και φούσκωμα, συμπτώματα που σχετίζονται με τη Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση - αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

ΓΟΠΝ - Συμπτώματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) είναι η κατάσταση κατά την οποία το φαγητό ή τα υγρά ανεβαίνουν από το στομάχι προς τον οισοφάγο. 

Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή όξινη παλινδρόμηση, είναι μια χρόνια κατάσταση που εμφανίζεται στο 10-20% του γενικού πληθυσμού, ενώ νεότερα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως το 52% του ελληνικού πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα ΓΟΠΝ. Συνήθως αντιμετωπίζεται με αλλαγή δίαιτας και τρόπου ζωής, σε κάποιες περιπτώσεις με φαρμακευτική αγωγή, ενώ σπάνια μπορεί να είναι απαραίτητη η διενέργεια χειρουργείου ή άλλων ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων. 

Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης όταν αυτή δεν έχει προκαλέσει βλάβες συμπεριλαμβάνουν:

  • αίσθημα «καψίματος» στο πίσω μέρος του στέρνου που αυξάνεται με το σκύψιμο, το ξάπλωμα ή το φαγητό, μπορεί να είναι πιο συχνό ή χειρότερο το βράδυ & ανακουφίζεται από τα αντιόξινα φάρμακα

  • παλινδρόμηση φαγητού στο στόμα

  • ναυτία και τάση για έμετο


Εάν έχουν προκληθεί βλάβες μπορεί να εμφανιστεί οτιδήποτε από τα παρακάτω:

  • δυσκολία ή πόνος στην κατάποση

  • βράχνιασμα στη φωνή ή αλλαγή της

  • βήχας ή ροχαλητό

  • πονόλαιμος

  • άσθμα εμφανιζόμενο σε μεγάλη ηλικία


Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση της ΓΟΠΝ;

Αλλαγές στον τρόπο ζωής:

  • Διακοπή καπνίσματος
  • Αποφυγή αλκοόλ
  • Απώλεια περίσσειου βάρους
  • Κατανάλωση μικρών γευμάτων
  • Αποφυγή ξαπλώματος για 3 ώρες μετά το γεύμα
  • Ανόρθωση της κεφαλής του κρεβατιού σας 15-20 cm 

Φαρμακευτική θεραπεία ΓΟΠΝ

Υπάρχει κάποια αγωγή που να βελτιώνει τα συμπτώματα μέχρι να έχουν αποτέλεσμα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής;

 Η θεραπεία πρώτης γραμμής για τα συμπτώματα της ΓΟΠ, είναι φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα του στομάχου, εξουδετερώνουν τα γαστρικά οξέα, ή παρέχουν προστασία στην επιφάνεια του οισοφάγου. Το είδος, η δοσολογία και η διάρκεια της αγωγής, καθώς και αν θα χρειαστεί διερεύνηση πριν ξεκινήσει, εξαρτάται από το είδος, τη βαρύτητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Τι γίνεται αν τα συμπτώματα επανέλθουν μόλις τελειώσει η αγωγή;

Σε πολλές περιπτώσεις, πράγματι τα συμπτώματα της ΓΟΠ επανεμφανίζονται μόλις σταματήσει η παραπάνω αγωγή. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει η φαρμακευτική  αγωγή να συνεχιστεί εφ’ όρου ζωής, στη χαμηλότερη δυνατή δοσολογία. Επίσης το 40% των ασθενών με ΓΟΠ δεν ανταποκρίνονται πλήρως στη θεραπεία με ΓΟΠ, ενώ αρκετοί επίσης έχουν μερικό ή περιορισμένο όφελος από τη χρήση αλγινικών.


Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις

Φαίνεται ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία για μια νέα θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς με ΓΟΠΝ, ειδικά όταν η ολοκληρωτική επίλυση των συμπτωμάτων λαμβάνεται υπόψιν ως καταληκτικό σημείο.

Όντως, οι πρωτεύοντες θεραπευτικοί στόχοι στους ασθενείς με ΓΟΠ είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων, η αποφυγή επανεμφάνισης των συμπτωμάτων, η επούλωση της διαβρωτικής οισοφαγίτιδας, και η πρόληψη των επιπλοκών της οισοφαγίτιδας.

Σε ασθενείς με συμπτώματα που αντιστέκονται στη θεραπεία με PPIs, η ανάπτυξη και η υιοθέτηση φαρμάκων ικανών να δρουν σε διαφορετικούς παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς πέραν των οξέων, έχει υποστηριχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη προσοχή έχει δοθεί πρόσφατα στη χρήση φαρμακολογικών ή φυσικών παραγόντων που σκοπεύουν στην ενίσχυση των αμυντικών ιδιοτήτων του βλεννογόνου του οισοφάγου, ενός θεραπευτικού στόχου που έχει αγνοηθεί έως σήμερα.

To PharmacyDiscount προτείνει


To  RefluZero  της Menarini για τη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση με μηχανική δράση για την άμεση αντιμετώπιση της καούρας και των συμπτωμάτων της όξινης και μη όξινης ΓΟΠΝ.



Το PharmacyDiscount είναι πάντα δίπλα σας! 

86 Πόντοι
ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΗΣ
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜΕΡΩΝ: 9.10€
ΤΙΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 16.54€
8.60€