ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Τα εικονίδια των εκπτώσεων δεν εμφανίζονται, βάσει Υ.Α. 35935/2023 - Οι χαμηλές μας τιμές παραμένουν ίδιες.
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€

Δωρεάν αποστολή για παραγγελίες άνω των 49.00€

BLOG

Ευρετήριο
8+1 Οφέλη στην υγεία μας από το Σελήνιο

8+1 Οφέλη στην υγεία μας από το Σελήνιο

Το σελήνιο ωφελεί την υγεία μας με πολλούς ζωτικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής του στην καταπολέμηση ασθενειών και στην παροχή ενέργειας.


Τι είναι το σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, κάτι που σημαίνει ότι το σώμα μας χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτό. Βρίσκεται φυσικά, σε τρόφιμα, ή ως συμπλήρωμα. Το σελήνιο είναι απαραίτητο συστατικό διαφόρων ενζύμων και πρωτεϊνών, που ονομάζονται σεληνοπρωτεΐνες, βοηθούν στη δημιουργία DNA και προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες και μολύνσεις. Αυτές οι πρωτεΐνες συμμετέχουν επίσης στην αναπαραγωγή και στο μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών. Το μεγαλύτερο μέρος του σεληνίου στο σώμα αποθηκεύεται στον μυϊκό ιστό, αν και ο θυρεοειδής αδένας έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου λόγω των διαφόρων σεληνοπρωτεϊνών που βοηθούν στη λειτουργία του.

8+1 Οφέλη στην υγεία μας από το σελήνιο

Το σελήνιο ωφελεί το σώμα και την υγεία μας με πολλούς βασικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματός μας. Για να βοηθήσετε, λοιπόν, τις ζωτικές λειτουργίες του σώματός σας, βεβαιωθείτε ότι η πρόσληψη σε αυτό είναι η βέλτιστη. Τα οφέλη του σεληνίου στον οργανισμό μας, περιλαμβάνουν:

  • Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος - Χάρη στον τρόπο που το σελήνιο ωφελεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τα βέλτιστα επίπεδα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων και ασθενειών. 

  • Βοηθά στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια - Η συγκέντρωση σεληνίου είναι υψηλότερη στον θυρεοειδή αδένα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. Ένα από τα “δυνατά σημεία” του είναι η σημαντική σύμπραξή του στη σύνθεση και τον μεταβολισμό των ορμονών του θυρεοειδούς (η διαδικασία μετατροπής της τροφής σε ενέργεια). Η λήψη ενέργειας από τα τρόφιμα είναι μια απαραίτητη διαδικασία που χρειάζονται όλα τα κύτταρα του σώματός σας. Τα ενεργειακά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν να τροφοδοτήσετε το σώμα σας και να μειώσετε την κούραση.

  • Διατήρηση μαλλιών και νυχιών σε υγιή κατάσταση - Αυτό συμβαίνει επειδή το σελήνιο υποστηρίζει τη ρύθμιση του ιωδίου, που χρειάζεται ο θυρεοειδής σας, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών σας. 

  • Προστατέψτε τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες - Ένα άλλο από τα οφέλη του σεληνίου είναι ο ρόλος του ως αντιοξειδωτικού, καθώς βοηθά στη μείωση του αριθμού των ελεύθερων ριζών εξουδετερώνοντάς τες. Η απομάκρυνση αυτών των περιττών ελεύθερων ριζών βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. 

  • Μειώστε τον κίνδυνο ανεπάρκειας σεληνίου - Τα οφέλη του σεληνίου είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, και έτσι η χαμηλή πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια. Αυτό οδηγεί σε παρενέργειες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας. Η διασφάλιση των κατάλληλων επιπέδων μετάλλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να σας βοηθήσει να βιώσετε τα οφέλη του σεληνίου.

  • Ευκολία στη λήψη συμπληρωμάτων - Ένα άλλο πλεονέκτημα του σεληνίου είναι ότι μπορεί να συμπληρωθεί εύκολα μέσω μιας φόρμουλας χωρίς προβλήματα. Τα από του στόματος σπρέι έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν την πρόσληψη ζωτικών θρεπτικών συστατικών χωρίς να χρειάζεται να πάρετε χάπι.

  • Μείωση της φλεγμονής - Οι σεληνοπρωτεΐνες βοηθούν στην πρόληψη της οξειδωτικής τροποποίησης των λιπιδίων, μειώνοντας τη φλεγμονή και αποτρέποντας τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Θεωρείται ότι τα συμπληρώματα σεληνίου θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

  • Σπερματογένεση - Η διαδικασία της σπερματογένεσης υποβοηθάται από αυτό το ορυκτό. Αυτή η διαδικασία είναι η ωρίμανση των σπερματοζωαρίων στα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα. Το σελήνιο ωφελεί αυτή τη διαδικασία προστατεύοντας το σπέρμα από βλάβες ή μεταλλάξεις ενώ είναι ευάλωτα στην ανάπτυξή τους. Το ορυκτό υπάρχει επίσης στην ουρά των σπερματοζωαρίων, επομένως φυσικά, αυτά τα κύτταρα είναι ευαίσθητα σε χαμηλά επίπεδα.

  • Σελήνιο και τρίτη ηλικία - Οι συγκεντρώσεις σεληνίου στον ορό μειώνονται με την ηλικία. Οριακές ή ανεπαρκείς συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών μπορεί να σχετίζονται με μειώσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία, πιθανώς λόγω της μείωσης της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας του σεληνίου. Επομένως, η διατήρηση των σωστών επιπέδων θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεγαλώνετε.

Εάν η πρόσληψη μετάλλων σας είναι χαμηλή, λόγω της έλλειψης συμπληρωμάτων ή της διατροφής σας, μπορεί να μην έχετε αυτά τα οφέλη του σεληνίου. Αντίθετα, μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε χαμηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων δεν είναι επαρκή και μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες ανεπιθύμητες, επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία.


 

Άρης Πασχαλίδης, Φαρμακοποιός MSc